RECI DA ZALEĐU!

ZALEĐE

Ako želite odmor daleko od gužvi, a blizak autentičnim iskustvima ovoga kraja, krenite njegovim ruralnim putevima. Ovdje možete uživati u povijesnim pričama, luksuznim vilama, autohtonoj gastronomiji te omiljenoj kapljici koja je svjetski prepoznata. Napunite svoje baterije na rustikalan način!

NE PROPUSTITE

Opustite se u luksuznoj vili 

Saznajte više o povijesti na licu mjesta

Uživajte u čaši nagrađivanog vina

Obilježja

Peka

Kušajte tradiciju

Ako ste pravi foodie, morate se upoznati s pekom. . 

Hrana koja se uvrštava na svaku top-ljestvicu hrvatskih jela svakako je neponovljiva peka. Peka je više nego tek hrana - to je način pripreme jela. Kako biste pripremili takvo jelo, treba vam kupola od terakote ili čeličnog lima koju zagrijavate, a ispod nje ložite drvo. Zatim hranu koju želite kuhati stavite u okruglu plitku posudu ispod peke i na vrh peke stavite žar koji će vašu hranu skuhati. Najbolji dio? Tako možete kuhati gotovo sve. Odaberete li tradiciju, pripremit ćete klasičnu hobotnicu ili teletinu s krumpirom i povrćem, no možete biti i kreativni te stvoriti neki vlastiti recept. Dva najvažnija sastojka su strpljenje, jer proces traje nekoliko sati, i ljubav! 

Vino

Napravite božanstvenu pauzu od svakodnevnog života

Kušajte nektar bogova - hrvatsko vino, koje je širom svijeta osvojilo mnoga srca i nagrade. 

Ako cijenite dobro vino, ne propustite vinograde ove regije jer su jednako impresivni za oko i nepce. Vinogradi i voćnjaci uzgajaju se u ovom kraju više od 3000 godina, s tradicijom izvrsnih vina. Pretežu crne sorte kao što su zinfandel, merlot, cabernet i slične, a Zadar su stavile na svjetsku vinsku kartu i osvojile brojne nagrade širom svijeta. Kažu da je život prekratak da biste pili loše vino - stoga požurite! 

KAŠTEL BENKOVIĆ

Bajkoviti dvorac s maštovitom povijesti

Saznajte zašto ovaj kaštel već stoljećima oduševljava svoje posjetitelje.

Najuočljiviji kulturno-povijesni spomenik u Benkovcu je Kaštel Benković, utvrda nazvana po hrvatskim velikašima - obitelji Benković, koja ga je sagradila u drugoj polovici 15. stoljeća.  Međutim, postoje i druge teorije o njegovu nastanku, primjerice, da su ga sagradili hrvatski knezovi u srednjem vijeku. Tajanstveni kaštel u početku je imao obrambenu ulogu, no Turci su ga zauzeli 1527. godine. Koliko je ovo zdanje važno za kraj, svjedoči činjenica da od njega počinje i povijest grada Benkovca. Kaštel je i danas jednako važan, iako u drugoj funkciji, služeći kao idealna pozornica za razne priredbe te predstavljajući središte kulturnog života.

Asseria

Povijest uklesana u kamen

Svjedočite prošlim vremenima u nekadašnjem rimskom gradu Asseriji.

Na razmeđu današnje Bukovice i Ravnih kotara smjestio se nekoć veleban grad Asseria. Jedan od najvažnijih liburnskih te, poslije, rimskih naselja u sjevernoj Dalmaciji smješten je na području današnjeg sela Podgrađe, nedaleko od  grada Benkovca. Grad je bio poznat po slavoluku, forumu, akveduktu te cipusima, vrsti liburnskog nadgrobnog spomenika, kojih je najveći broj pronađen upravo na ovom području. Osim cipusa, tu su pronađeni i brojni drugi kameni spomenici: portretne stele, dekorativni ukrasi s javnih zdanja, žrtvene are i brojni drugi. Sve ovo svjedoči o jako razvijenoj kamenoklesarskoj privredi, čija se tradicija zadržala do današnjih dana.

Saznajte više

1 of 3
alt

Dome, slatki dome

VILE/KUĆE ZA ODMOR

Opustite se daleko od gužve, na mjestu gdje se možete osjećati kao kod kuće. Luksuzni dom.

Ako se želite odmoriti u tišini netaknute prirode, došli ste na pravo mjesto. Kuća za odmor uz more ili luksuzna vila s bazenom u unutrašnjosti pružit će vam ljepote i užitke jednostavnog života. Uživajte u pogledu na obalu, na planine i ravnice Bukovice i Ravnih kotara. Ako se osjećate ispunjeni energijom i opušteni, idite u šetnju. Istražite brojna drevna sela, povijesne rimske spomenike i sačuvane srednjovjekovne gradove. Zatim se vratite u svoj lijepi dom i opustite se u miru netaknute prirode. 

alt

Pećine spiljskih medvjeda!

CEROVAČKE ŠPILJE

Ako vas zanima kako su izgledala mjesta u kojima su živjeli pećinski medvjedi, onda su Cerovačke pećine pravo mjesto za utažiti znatiželju!

Samo četiri kilometra od Gračaca na području ličko-senjske županije nalaze se Cerovačke špilje, najveći spiljski sustav u Hrvatskoj. Ove pećine su jedno od najvećih nalazišta pećinskog medvjeda u Hrvatskoj, a pronađene su brončana sjekira i fosilne čovječje kosti koja je pripadala tzv. "lovcu na spiljske medvjede" koji je tu živio prije otprilike 20 tisuća godina. Dužina pećina iznosi 3.800 metara, a čitavog sustava četiri kilometara. Bogate su špiljskim ukrasima i kraškim pojavama, a značajno su paleontološko nalazište spiljskog medvjeda te pretpovijesne keramike. Temperatura se kreće između 5 i 11 stupnjeva celzijusa.

alt

Jezero kao iz bajke!

VRELO UNE

Posjetite jedna od najljepših krških izvora koji speleoronioce, srećom, nije ostavio bez daha, pa sad možemo uživati u fantastičnim fotografijama!

Vrelo Une nalazi se ispod padina Ličke Plješivice i Stražbenice u blizini mjesta Donja Suvaja na 395,8 metara nadmorske visine. Na svojem izvoru, rijeka Una je stvorila bajkovito plavozeleno jezero, okruženo šumom i strmim liticama. Ovo jezero najdublji je krški izvor u Hrvatskoj i jedan od pet najdubljih u svijetu. Zbog svoje izuzetne ljepote, ali i iznimne hidromorfološke vrijednosti, jezero je, zajedno s kanjonom koji ga okružuje te 150 metara nizvodnog toka, 1968. godine proglašeno zaštićenim hidrološkim spomenikom prirode. 

Priče

Prev Next

VINO I BICIKL

Vino i bicikl

Vjerojatno ste čuli za pivsku yogu, ali mi imamo nešto još bolje - biciklističku turu koja će vam pokazati lijepe vidike, a i najpoznatije vinarije ovog kraja. 

Prev Next

SMOKVA

Festival za kraljicu voća!

Smokve - volite ih ili ih mrzite. Ali, ako ste u prvoj grupi, obožavat ćete festival u Zadru posvećen ovom jedinstvenom voću!

Prev Next

BENKOVAČKI SAJAM

Vratite se u davna vremena ...

…i upoznajte tradicionalne stanovnike dalmatinskog zaleđa! Ako želite doživjeti autentičnu, glasnu, lokalnu feštu, morate doći na sajam u Benkovac. 

Priče

alt

VINO I BICIKL

Vino i bicikl

Vjerojatno ste čuli za pivsku yogu, ali mi imamo nešto još bolje - biciklističku turu koja će vam pokazati lijepe vidike, a i najpoznatije vinarije ovog kraja. 

Prođite biciklom kroz povijest, a odmorite se uz kušanje krasnih vina kraja koji je čuven po svojim bogatim tradicijama. Tura od 39 kilometara započinje u Polači, u Ražnjevića dvorima, a potom nastavlja prema Nadinu, tvrđavi Kličevice i kaštelu Benković u Benkovcu. Tijekom ture planirane su tri  stanke za odmor koje će vas upoznati sa 6 vinarija. Osim ukusnog vina, možete uživati u prekrasnim vidicima i zanimljivim pričama o znamenitostima. Nakon ture dobit ćete diplomu o sudjelovanju, dar i ručak. Dakle, vaši će napori na biciklu biti nagrađeni! 

alt

SMOKVA

Festival za kraljicu voća!

Smokve - volite ih ili ih mrzite. Ali, ako ste u prvoj grupi, obožavat ćete festival u Zadru posvećen ovom jedinstvenom voću!

U Hrvatskoj u različitim vrstama smokava možete uživati tijekom cijelog ljeta, ali ako ste pravi ljubitelj, dođite u rujnu u Zadar. To je vrijeme kada se održava tradicionalni festival smokava. Posljednjih su se par godina smokve vratile u velikom stilu, jer su ih poznati chefovi predstavili u novim, modernim kombinacijama. Od tada su dio gastronomske ponude Zadra. Kušajte brojne slane i slatke delicije, pića, slastice i još mnogo toga i naučite voljeti ovu svestranu biljku (još više). Kakav slatki završetak ljeta! 

alt

BENKOVAČKI SAJAM

Vratite se u davna vremena ...

…i upoznajte tradicionalne stanovnike dalmatinskog zaleđa! Ako želite doživjeti autentičnu, glasnu, lokalnu feštu, morate doći na sajam u Benkovac. 

Najveći sajam ove vrste u Dalmaciji održava se svakog desetog u mjesecu u Benkovcu, u zaleđu Dalmacije. Sajam uvijek nudi mnogo toga, a osobito je ljetnih mjeseci prepun domaćih proizvoda i ljudi. Tu se nađe i antikviteta, alata za svakodnevnu upotrebu i domaćih specijaliteta poput meda, rakije, marmelade, povrća i voća. Ako ste ljubitelj vina, nastojte doći u rujnu, kad je u središtu pozornosti berba grožđa. Niz životinja tom već šarenom okruženju daje poseban ugođaj. Čak i ako baš ništa ne kupite, vrijedi vam posjetiti taj sajam zbog atmosfere, a nije loše tamo ni ručati! Svježe pečeni ćevapčići, pljeskavice, kotlovina ili janjetina na ražnju... Pravi blagdan za sva osjetila. 

Explore

alt

Top

Povijest i kultura , Hrana i piće

MAŠKOVIĆA HAN

Smješteno u: Zaleđe Biogradska Rivijera