Raj za izlete po brdima

Pješački izleti

Ova su odredišta tako visoka da ćete doista pomisliti da ste taknuli nebo! 

Najpoznatija pješačka destinacija na ovom području zasigurno je Nacionalni park Paklenica. Njegovi zapanjujući geomorfološki oblici i bogata biološka raznolikost zadivljuju ljubitelje prirode, pustolove i obitelji već desetljećima. Ponešto za svakoga - od laganih do teških staza, no sve nude vidike koji oduzimaju dah i pružaju jedinstven doživljaj.

Sa više od 150 km izvanrednih planinskih staza i dva velika vrha viša od 1.750 m, NP Paklenica je pravi raj za svakog planinara! Ne morate biti vješti penjač da biste shvatili ljepotu Paklenice. No planinarenje je daleko najbolji način da se istinski upoznate s Paklenicom, jer postoji nekoliko vrlo popularnih ruta koje pružaju veličanstven pogled na Jadran i oduzimaju vam dah. Tu se nalaze najviši i najčudesniji vrhovi Velebita, Vaganski Vrh (1757 m) i Sveto brdo (1753 m). No Paklenica nagrađuje posjete onih koji nemaju nikakvo penjačko iskustvo, već samo želju da budu među nevjerojatnim planinama pružajući im doživljaj. Ona je sa svojim vrhovima, položajem i prirodnim značajkama jedno od najboljih alpskih i turističkih odredišta. Nema dovoljno visoke planine da te spriječi da stigneš do Paklenice!
Iako je pravi vrh Velebita Vaganski vrh (1757m), Sveto Brdo, 6 m niži (1751m), mnogi smatraju "istinskim vrhom". Kaže se da je najimpresivniji među nizom vrhova iznad Nacionalnog parka Paklenca. Sveto Brdo je poznato po svojoj divovskoj piramidi i jasnom pogledu na obje strane planine. Možete se odlučiti na dvosatnu šetnju (ako se automobilom odvedete do najbliže točke) ili osmosatnu rutu koja vas vodi kroz fascinantan krajolik Nacionalnog parka Paklenica. Bez obzira jeste li jutarnja ili noćna osoba - na raspolaganju smo vam! Ako ste noćna ptica, možete odabrati rutu koja započinje nakon pada noći i uživati ​​u zori kao nikad do sad! Upoznat ćete i mnoge druge životinje, poput hrvatskog mustanga i divljih konja. OMG, znamo!

hiking

Paški sveti trokut je vrlo popularno turističko mjesto koje povezuje tri sveta mjesta u kojima su kršćanske crkve izgrađene na temeljima poganskih mjesta štovanja. Ovo neravno nepristupačno područje predstavlja priličan izazov za sve one koji vole pješačiti i predstavlja jedinstvenu avanturu, a istovremeno nudi čudesne poglede na okolicu s najviše točke otoka.

hiking

Istražite rijeku Krupu i samostan! Spektakularni kanjon i vodopadime koje su urezale rijeka Krupa i Zrmanja može nadmašiti samo samostan koji je sagrađen na njenim obalama. Pogledajte što se dogodi kada priroda i povijest djeluju zajedno!
Biogradska rivijera nudi i raznovrsne panoramske planinarske staze koje će vas uzbuditi i opustiti, uključujući lakše staze u blizini Solina okružene borovom šumom i šljunčanim putevima prema Pakoštanima, kao i udaljenije i zahtjevnije rute oko Vranskog jezera i brda susjednih otoka.

hiking

Ali, ne zaustavljajte se ovdje, naša županija ima još toga za ponuditi!
Istražite Ugljan i njegovo prevladavajuće zelenilo kao "vrt" i tvrđavu sv. Mihovila iz 14. stoljeća, otok Pašman poznat po svojim škraping utrkama i stazama, prekrasnom prirodnom krajoliku Duga Otoka ili Pagu. Nakon dugih planinarenja opustite se uživajući u prirodi u njenim najfinijim oblicima.
Jeste li čuli za škraping? Nakon globalnog hita nazvanog trekking, Hrvatska je stekla prave hvale za svoj adrenalinski sport - škraping. Trčanje i brzo hodanje po oštrim i strmim obalnim liticama. Iako je riječ o vrlo zahtjevnoj disciplini, okupila je mnoge obožavatelje. Od 2006. godine škraping natjecanja na Pašmanu odvijaju se u tri kategorije: Ultra (47 kilometara) - namijenjena iskusnim sportašima; Light (25 kilometara) - upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, i Đir (12 kilometara) šetanje ili trčanje na svježem zraku. Provjerite koja vam kategorija najbolje odgovara i upustite se u sportsku avanturu!

Istražite više

Skok s padobranom

Kud vi okom, tud mi skokom!

Skok s padobranom

Saznajte više