Religijska blaga

Upoznajte priču iza našeg vjerskog bogatstva!

Crkva sv. Nikole

Poznati simbol Ninske rivijere crkva je sv. Nikole, predromanička crkva iz 12. stoljeća, vrlo važna za dinastije hrvatskih vladara. Mala crkva nalik tvrđavi sagrađena je krajem 11. stoljeća i duga je tek 5,9 m, široka 5,7 m i visoka 6 m. Legenda nam kaže da je u Ninu okrunjeno  sedam hrvatskih kraljeva. Svaki je od njih nakon krunidbe sa svojom pratnjom morao dojahati do crkve kako bi se predstavio narodu i pritom, kao znak kraljevske moći, u simboličnom obredu mačem zarezao sve četiri strane svijeta. Osim uživanja u šarolikoj povijesti crkve i njezinoj jedinstvenoj baštini, posjetitelji ovdje mogu promatrati zadivljujuće zalaske sunca koji će samo upotpuniti već nezaboravno iskustvo.

Church of St. Nicholas, Nin

Episkopalni kompleks

Biskupski kompleks Zadra uključuje rimski forum, katedralu sv. Stošije, nadbiskupsku palaču, crkvu sv. Donata, sjemenište Zmajević, pravoslavnu crkvu sv. Ilije, benediktinski samostan i nekoliko drugih građevina. Za poneki zlatni trenutak posjetite stalnu izložbu crkvene umjetnosti - Zlato i srebro Zadra!
Legenda kaže da je 1203. godine trgovac koji je tijelo sv. Šimuna prevozio iz Svete Zemlje u Veneciju potražio u Zadru utočište od oluje. Tamo se i razbolio. Nije otkrio čije tijelo prevozi, no prije nego što je umro, časnim je sestrama ponešto dao do znanja. Zato su tamošnji svećenici odlučili iskopati tijelo. Istovremeno, tri su gradska kneza imala isti san — da će ujutro tijelo sv. Šimuna biti iskopano. Sveti se Šimun od tada štuje u Zadru. Škrinja sv. Šimuna, remek-djelo srednjovjekovne umjetnosti, pravokutni je sarkofag od cedrovine u obliku kovčega, obložen srebrnim i pozlaćenim pločama, a navodno sadrži posmrtne ostatke sv. Šimuna Bogoprimca. Dan sv. Šimuna slavi se 8. listopada, kovčeg se otvara i mumija svečeva tijela pokazuje se javnosti tjedan dana. Crkvu sv. Šimuna možete, naravno, posjetiti bilo koji dan u godini.

St Anastasija

Crkva sv. Križa

Crkva Sv. Križa, zvana "najmanjom katedralom na svijetu", jedan je od najznačajnijih simbola Nina. Ova netaknuta predromanička crkva iz 9. stoljeća neka je vrsta sunčanog sata koji određuje točan datum ekvinocija i solsticija.

Church of St. Nicholas, Nin

Biograd i njegova okolica

Biograd i okolica dom su zanimljivim sakralnim spomenicima raznih stilova i povijesnih razdoblja. Bazilika sv. Ivana iz 11. stoljeća, obzidani benediktinski samostan iz 12. stoljeća na brdu Ćokovcu, crkvica sv. Roka iz 16. stoljeća, župna crkva sv. Stošije iz 18. stoljeća i šarmantna crkva sv. Antuna iz 19. stoljeća služe kao svjedočanstva svojih vremena i pokazuju bogatstvo sakralne baštine.

Biograd sacral

Istražite više

Utvrde, samostani i ostaci

Budite svjedoci prošlih vremena

Utvrde, samostani i ostaci

Saznajte više
Obrti i običaji

Upoznajte obrte i običaje ovdašnjih ljudi

Obrti i običaji

Saznajte više