Nevjerojatan svijet Paklenice

NP PAKLENICA

NP Paklenica nacionalni je park koji se proteže na više od 95 četvornih kilometara veličanstvenih borovih šuma, najvećih i najbolje sačuvanih u cijeloj Dalmaciji, koje skrivaju mnoge tajne!

Park počinje na razini mora u Starigradu, 45 minuta vožnje od Zadra, te se penje iznad 1700 metara nadmorske visine. Zahvaljujući prirodnim osobitostima parka, njegovim šumama i geomorfološkim strukturama, to je područje proglašeno nacionalnim parkom davne 1949. godine. Status nacionalnog parka osigurava zaštitu područja, čime se doprinosi ovog očuvanog kompleksa bukovih šuma upisanih na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, te se osigurava da se područje ne iskorištava i da se sačuva za buduće generacije.

NP Paklenica

NP Paklenica dom je nekoliko stotina životinjskih i oko tisuće biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemične i uspijevaju u specifičnim mikroklimatskim uvjetima krških stijena. Prekrasni i dramatični kanjoni pokrivaju veliko područje i stanište su karakterističnih crnih borova, kao i nekoliko vrsta bukve.  Jedna zabavna činjenica jest da naziv „Paklenica“ potječe od smole crnog bora, poznate kao „paklina“. Mještani su nekoć koristili tu smolu za premazivanje drvenih čamaca, kao i za liječenje u prirodnoj medicini.

U parku se uzdiže i najviši vrh Velebita, Vaganski vrh (1757 m), a mjesto je zanimljivo speleolozima iz cijelog svijeta koji uživaju u istraživanju 37 spilja i 39 jama širom cijelog ovog područja. Možda je najbolji način za istraživanje Paklenice pješačenje jer se park često naziva alpinističkom poslasticom.

Možete kupiti jednodnevnu kartu ili višednevne propusnice s kojima možete posjetiti park u više navrata tijekom svog odmora. Također možete kupiti parkirne karte ako vozite do parka. Na recepciji na prvome ulazu dobit ćete detaljne informacije o cijenama, znamenitostima i aktivnostima. Tamo morate ostaviti automobil i pješice nastaviti prema parku. Osnovna ulaznica uključuje ulaz u park i pristup pješačkim stazama. Dostupna je i mogućnost penjanja po stijenama, s više dostupnih razina zahtjevnosti. Ulaznice uključuju ulaz u posjetiteljski centar Podzemni grad Paklenice, korištenje umjetne penjačke stijene i nekoliko interaktivnih aktivnosti.

NP Paklenica

Postoji nekoliko mjesta za noćenje unutar parka, no valja napomenuti da većina mjesta nudi samo zajedničke prostorije za spavanje namijenjene za alpiniste i planinare, koji ne zahtijevaju poseban luksuz.
Planinarski dom Paklenica idealna je opcija za planinare. Doći ćete do njega za oko 2 sata (7 km) planinarenja. Planinarski dom Paklenica otvoren je tijekom cijele godine - no potrebno je unaprijed provjeriti dostupnost na broj telefona +385 97 755 7654.
Dostupne su i sobe u privatnim kućama na 10 minuta udaljenosti od doma – Ramića dvori i Ivančev dom. Mještani su renovirali ove dvije stare kamene kuće, a uz udoban smještaj nude i hranu i piće. Ove kuće nalaze se u blizini staze nakon 7 km (sat i pol) pješačenja od ulaza u park i mogu se rezervirati pozivom na broj telefona +385 (0)23 231 756 ili e-poštom na [email protected].
Vlaški grad je nedavno renovirano planinarsko sklonište. Do njega ćete stići nakon otprilike 4 sata planinarenja od parkirališta. Budući da je riječ o skloništu, morat ćete ponijeti vlastitu opremu za spavanje, npr. vreću za spavanje. Od vas se traži samo da napustite sklonište u istom stanju u kojem ste ga zatekli, nadopunivši iskorištene zalihe vode ili drva za ogrjev.

NP Paklenica

POSEBNI SAVJETI ZA PLANINARE
Lokalnim područjem prolazi mnoštvo raznovrsnih planinarskih staza. Međutim, uvijek je dobra ideja radi svoje sigurnosti naučiti pravila prije kretanja u avanturu kako biste maksimalno iskoristili svoj odmor i izbjegli posjet bolnici. Imajte na umu sljedeće:
●         nikad ne idite u planine sami
●         odaberite stazu koja odgovara vašim fizičkim sposobnostima
●         obavijestite svoju obitelj ili prijatelje o svome planiranom smjeru kretanja i očekivanom vremenu povratka te se pridržavajte navedenog
●         potražite i poslušajte savjet osoblja parka
●         provjerite vremensku prognozu
●         nosite odgovarajuću odjeću, planinarske cipele, toplu i vodootpornu odjeću i zaštitite se od kiše, vjetra i sunca
●         sa sobom ponesite pitku vodu
●         ponesite ručnu svjetiljku, šibice i svijeću
●         ponesite komplet za prvu pomoć
●         kada idete na duži izlet, ponesite planinarsku kartu, a poželjno i kompas
●         ostanite na označenim planinarskim stazama
●         budite posebno oprezni zimi i uzmite u obzir rani zalazak sunca
●         zimi se nemojte upućivati na izlete na područja koja vam nisu poznata

Više informacija o aktivnostima, izletima i zanimljivostima parka potražite ovdje: Istraži
Posjetite službenu stranicu: Nacionalni park Paklenica

Istražite više

Kanjon Zrmanje

Zaljubite se u najimpresivnije kanjone

Kanjon Zrmanje

Saznajte više
Park prirode Velebit

Div koji povezuje visine i more

Park prirode Velebit

Saznajte više