RECI DA OTOCIMA!

Otoci

Osjetite povjetarac s privlačnog Jadranskog mora, privežite svoj brod u gostoljubivim lukama i ekološki osviještenim marinama, otkrijte ljepote zapanjujućih parkova prirode i plivajte u tirkiznim vodama mirnih uvala. Dok uživate u jedrenju, plovidbi motornim brodom ili veslanju u ovom čudesnom okruženju, ne zaboravite istražiti i bogatu kulturnu baštinu regije te iskusiti i čari nekih aktivnosti na tlu panoramskih obala i otočnih brežuljaka!

NE PROPUSTITE

Okušajte se u novom načinu trekkinga

Okusite maslinovo ulje kakvog nema nigdje drugdje.

Napravite selfie na hipnotski lijepoj plaži Sakarun 

Obilježja

PARK PRIRODE TELAŠĆICA

Prirodni izbor za pustolove

Pokušajte ne biti zapanjeni ovim parkom prirode. 

Telašćica je čudesna uvala proglašena parkom prirode, smještena na jugoistočnom dijelu Dugog otoka. Ova je prelijepa uvala smještena u skladnom okruženju i obuhvaća 6 šarmantnih otočića, a okružena je s još njih 13 te prekrivena bujnom vegetacijom zimzelene šume. Zahvaljujući bogatoj flori i fauni, prepoznatljivim geomorfološkim pojavama, čistom morskom dnu prepunom morskog života te zanimljivom arheološkom nasljeđu, Telašćica je proglašena parkom prirode. Odaberite svoje omiljeno mjesto među 25 malih plaža, liticama visokim 161 m, slanim jezerom s vodom ljekovitih svojstava, slikovitim i neobičnim otocima te zapanjujućim vidikovcima! 

UGLJAN, OTOK MASLINA

Kušajte tekuće zlato

Maslinovo ulje sve čini još boljim. Čak i vaš odmor. Kušajte ga na otoku maslina!

Ova regija ima dugu intimnu vezu sa "zelenim zlatom", koje ovdje raste u bezbrojnim redovima plodnih maslinika. Cijelo područje obiluje bujnim stablima maslina koje oduševe oko, a okolišem šire bogat ugodan miris. Međutim, najbolje mjesto za otkrivanje tajni drevnog maslinarskog zanata baš je otok koji je Zadru najbliži, zeleni Ugljan, prekriven izvrsnim maslinicima. Malo selo Muline na njemu pravo je mjesto ako želite naučiti nešto više o vrsnom maslinovu ulju. Okusite tekuće zlato i steknite zlatne uspomene na ovom sjajnom otoku! 

ŠKRAPING - TREKKING TRČANJE PO OŠTRIM OTOČNIM ŠKRAPAMA

Prihvaćate li izazov?

Isprobajte novi način trekkinga. Ako se usuđujete.

Jeste li već čuli za škraping? Nakon svjetskog hita zvanog trekking, Hrvatska se može pohvaliti svojim adrenalinskim sportom – škrapingom. Riječ je o trčanju i brzom hodanju po britkim i strmoglavim obalnim stijenama. Iako je vrlo zahtjevna disciplina, naišao je na mnoge obožavatelje te se od 2006. godine škraping natjecanja održavaju na Pašmanu u četiri kategorije: Ultra (47 kilometara) – namijenjena iskusnim sportašima; Challenger (25 kilometara) – upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, Active (12 kilometara) - hodanje ili trčanje na svježem zraku i Light (6 km)- ugodno druženje i šetnja odraslih i djece.  Provjerite koja kategorija je za vas i upustite se u sportsku avanturu!

PLAŽA SAKARUN

Plaža snova za odmor iz snova

Zamislite svoju plažu iz snova. Bijeli pijesak, tirkizna voda i borovi? Sad na nju možete i otići. 

Zamislite svoju plažu iz snova. Bijeli pijesak, tirkizna voda i borovi? Sad na nju možete i otići. Uvala Sakarun prirodni je dragulj regije, poznat naširoko i redovito uvrštavan među najljepše uvale na svijetu! Međutim, u tom se području nalazi još jedna velika prirodna ljepota. 

Sakarun je 800 metara duga pješčana plaža sa široko otvorenim pogledom na Jadransko more. Nalazi se na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka. Ova iznimna plaža zaslužila je svoju reputaciju zbog izrazito bijelog pijeska, bistrog tirkiznog mora i gustih redova borova, koji za vrućih ljetnih dana pružaju hladovinu. Sakarun je spektakularno mjesto ljepote, mira i tišine pogodno za sve jer mirne plitke vode oko plaže pružaju sigurnost i opuštanje u izvanrednom okruženju stalne mijene nijansi i boja.

POSJETITELJSKI CENTAR GRPAŠĆAK

Kako opisati Grpašćak bez da podcijenimo njegov značaj i ljepotu? 

Nekad austrougarska vojna utvrda smještena na najvišem dijelu Dugog otoka ujedno i najvišem strmcu na Jadranu, danas je atraktivan vidikovac koji pomno štiti impresivne klifove. Daje nam uvid u prirodna bogatstva bajkovite Telašćice, ali i spektakularan pogled na jedinstvene Kornate. Pogled puca na sve četiri strane svijeta pa postoji velika vjerojatnost da ćete sa Stena vidjeti i dupine – razigrane stanovnike Jadranskog mora. U centralnoj zgradi obradovat će se i mladi i stariji – u dvorani Dobrog dupina i potopljenih jezera saznat ćete sve o prirodnim vrijednostima parka, a u bivšoj puškarnici i oružarnici možete upoznati povijest same utvrde i okolnog područja. Za sve koji žele vidjeti podmorje Telašćice ili zvijezde iznad nje, predlažemo da se uputite u toranj gdje možete napraviti oboje – što god odaberete, sigurno nećete pogriješiti!

Saznajte više

1 of 6
alt

Jezero za ljude s posebnim ukusom

SLANO JEZERO MIR

Nakon posljednjeg ledenog doba, globalna razina mora porasla je za oko 120 metara, a krška se udolina ispunila morskom vodom kroz brojne podzemne mikropukotine. Zbog podzemnih veza s morem nastalo je neobično slano jezero Mir u Parku prirode Telašćica. Pogledajte i kušajte ga i sami!

alt

Vrhunci Telašćice

LITICE

Na vanjskoj strani zaljeva Telašćice uspinje se vertikalni zid stijena i tvori najistaknutiju strmoglavu liticu na Jadranu - slavne "stene" Dugog otoka, koje dosežu visinu od 161 m i dubinu od 85 m. Pogledom svakako potražite dupine koji plivaju duž litica i crvene koralje koji žive pod vodom na tim stijenama.

alt

Samostan poznat po bogatoj povijesti

SAMOSTAN ĆOKOVAC

Posljednji benediktinski samostan nadahnjuje posjetitelje svojom poviješću još od 14. stoljeća. Osim zanimljive povijesti, posjetitelje otoka Pašmana oduševljava priroda i pogled koji se s njega pruža.

Priče

Prev Next

Iški kralji i iški lopiž

Zabavljajte se poput Hrvata!

Hrvati su poznati po tome što su vole proslave i zabave, pa zato svako selo ima svoje svečanosti. Proslava na Ižu ipak se izdvaja, čak i među Hrvatima. 

Prev Next

TOVAREĆA MUŽIKA

Glazba koju nikada prije niste čuli!

Sali je uvijek bio poznat po ribolovu - sve dok se rog, potreban za signalizaciju u ribolovu, nije počeo koristiti kao glazbeni instrument.

Prev Next

SVJETIONIK VELI RAT

Najviši svjetionik na Jadranu!

Idealno mjesto za sve one koji traže osamljeno mjesto na kojem bi se odmorili kako treba, napunili baterije i osvijetlili put za dalje!

Prev Next

NENASTANJENI OTOCI I OTOCI BEZ AUTOMOBILA

Ne automobilima, da avanturi!

Upoznajte otoke na kojima su dobrodošli svi osim automobila. Uživajte u netaknutoj prirodi — na primjer, ležeći pod najsjajnijim zvijezdama!

Prev Next

KALI — PRIČA RIBARSKOJ TRADICIJI

Ribarske priče!

Hrvatska je poznata po ribama, a Kali po svojim ribarima.

Priče

alt

Iški kralji i iški lopiž

Zabavljajte se poput Hrvata!

Hrvati su poznati po tome što su vole proslave i zabave, pa zato svako selo ima svoje svečanosti. Proslava na Ižu ipak se izdvaja, čak i među Hrvatima. 

Iška fešta ljetna je zabava koja tijekom tri dana nudi kulturne programe, sportske igre, jelo i piće, te mnogo veselja. Tradicionalna folklorna zabava otoka Iža doseže svoj vrhunac konačnim događajem fešte — izborom "Kralja Iža". To je običaj iz davnih vremena vezan uz rimsku tradiciju bakanalija i saturnalija. Najstariji ljudi iz sela vuku slamke (zbice), pa onaj tko izvuče najdužu postaje "kralj". Stari kralj uplovljava u luku Velog Iža u pratnji svoje "svite" u nošnjama, uz pjesmu, vatromet i "luncijanje" zvona, a zatim se na pozornici okruni novi kralj uz prikaz tradicijskog otočnog folklora. Dakako, svaku dobru zabavu prati i dobro jelo. Na ovim prostorima najpoznatiji je iški lopiž, mesno jelo s dodatkom povrća i aromatičnog mediteranskog bilja, čija se posebnost krije u glinenoj posudi u kojoj se sprema — što ne čudi, jer je ovaj kraj poznat tradiciji lončarstva. Želite li se dobro zabaviti, smjer prema Ižu! 

alt

TOVAREĆA MUŽIKA

Glazba koju nikada prije niste čuli!

Sali je uvijek bio poznat po ribolovu - sve dok se rog, potreban za signalizaciju u ribolovu, nije počeo koristiti kao glazbeni instrument.

Tovareća mužika osebujan je način stvaranja glazbe na različitim vrstama bubnjeva i prastarih željeznih posuda napunjenih kamenjem, te pomoću osobito atraktivnih rogova. To je zaštitni znak Saljana, a danas ju se smatra dijelom hrvatske nematerijalne kulturne baštine. Tovareća mužika nije šala, iako je tako počela. Godine 1960. neki su se mladići podsmjehivali na konačnom vjenčanju neke tamošnje usidjelice i zasvirali na predmetima koji su danas poznati kao instrumenti za tovareću mužiku. Ostalo je povijest. Uskoro su oblikovali svoj nastup, odredili pravila i osmislili kostime. Zarazni je ritam glavni krivac što se ona najčešće izvodi tijekom Saljskih užanci — proslave na Dugom otoku koja je kombinacija žive glazbe, fine hrane i dobre zabave. U tek nekoliko nastupa tovareća mužika obiđe cijelo selo, a svi čuju Budnicu koja se izvodi u nedjelju ujutro te probudi i najtvrđe spavače. 

alt

SVJETIONIK VELI RAT

Najviši svjetionik na Jadranu!

Idealno mjesto za sve one koji traže osamljeno mjesto na kojem bi se odmorili kako treba, napunili baterije i osvijetlili put za dalje!

Ovaj impozantni svjetionik Punta Bjanka nalazi se na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka, u blizini mjesta Veli Rat, 35 kilometara zapadno od Zadra. Okružen je gustom borovom šumom, lijepim uvalama i šljunčanim plažama. Izgrađen je 1849. godine, visok je 42 metra s dometom svjetla od 22 nautičke milje i smatra se najvišim svjetionikom na Jadranu. Svoju upečatljivost duguje žutoj fasadi u koju je, prema usmenoj predaji, utrošeno 100.000 žumanjaka. U dvorištu svjetionika izgrađena je kapelica Sv. Nikole, sve traženije mjesto za organizaciju romantičnih vjenčanja. Svjetionik nudi i apartmanski smještaj. Na udaljenosti od 3 kilometra od svjetionika nalaze se naselja Veli Rat, Verunić i Polje, a trajektna luka u Brbinju udaljena je 9 km. Do svjetionika se može doći osobnim vozilom.

alt

NENASTANJENI OTOCI I OTOCI BEZ AUTOMOBILA

Ne automobilima, da avanturi!

Upoznajte otoke na kojima su dobrodošli svi osim automobila. Uživajte u netaknutoj prirodi — na primjer, ležeći pod najsjajnijim zvijezdama!

Ovi su otoci vrlo posebni iz mnogih razloga, no ono što im je zajedničko jest da nude drukčije iskustvo — bez automobila. Sljubite se s prirodom i osjetite kako su ljudi nekad živjeli! Silba je jedan od najpoznatijih takvih otoka. Tijekom ljeta tamo nema čak ni bicikla. Srećom, najljepšu atrakciju otoka možete vidjeti pješice — Toretu, toranj s vanjskim spiralnim stubištem, koji je kapetan Petar Marinić podigao u 19. stoljeću u znak sjećanja na ljubav koja mu je silno nedostajala. Nakon toga zaplivajte u jednoj od mnogih skrivenih uvala ili iznajmite brod da odete do otočke doline Pernastica! Susjedni je otok Olib, također poznat kao zona bez stresa i bez automobila. Ima dugu povijest koja seže u rimsko doba, ali je možda najpoznatiji po svojim kvalitetnim proizvodima kao što su sir, vino i maslinovo ulje — sve rezultati nezagađene prirode. Osim obaveznih arhitektonskih atrakcija Olib se odlikuje još jednom stvari — slatkom vodom iz velebitskih izvora. Govoreći o prirodnim znamenitostima, moramo spomenuti i otok Vrgadu. Najbolji opis bio bi "Mediteran kakav je nekoć bio". Uključite se u usporeni film na zlatnim pješčanim plažama, u borovim šumama i na lijepim poljima. Saznajte što znači opustiti se na hrvatski način!

alt

KALI — PRIČA RIBARSKOJ TRADICIJI

Ribarske priče!

Hrvatska je poznata po ribama, a Kali po svojim ribarima.

Mnogi otoci u Hrvatskoj imaju dugu povijest ribolova zahvaljujući bogatstvu života u Jadranu. To je tradicionalno zanimanje i na otoku Ugljanu i prenosi se s koljena na koljeno. Ali, selo Kali nema uobičajenu priču. Iako susjedstvo Kala nije poznato po ribolovu, njihovi su ribari postali poznati širom svijeta. Razlog je ulov plave ribe u Srednjem kanalu i na otvorenom moru sjevernog Jadrana. Inovirali su svoju opremu suvremenim tehnikama kao što je korištenje prve tunare — posebne ribarske mreže. Specijalizirali su se za ulov tune, koja je izuzetno popularna na japanskom tržištu. Kako bi tradiciju održali, svake godine organiziraju ribarske večeri u Kalima, na kojima možete kušati povijest!

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJE IDEJE ZA IZLETE PO OTOCIMA – DUGI OTOK

Smješteno u: Otoci Zadar

alt

Nacionalni parkovi i Parkovi prirode , Nautika

VODIČ PO PARKU PRIRODE TELAŠĆICA

Smješteno u: Otoci