Nacionalni parkovi i Parkovi prirode , Nautika

VODIČ PO PARKU PRIRODE TELAŠĆICA

Smješteno u: Otoci

Vaš vodič po Telašćici, najnevjerojatnijem parku prirode u Zadarskoj regiji. Saznajte sve što trebate znati o Parku prirode Telašćica, uključujući kako doći do njega te što ovdje možete vidjeti i raditi. 

 

Litice

telascica

Strme litice na strani otoka okrenutoj prema pučini, lokalno poznate kao „strmac“, doista su posebne, pa je vrijedno znati ponešto o njima. Ove goleme vertikalne litice uzdižu se do 160 m nadmorske visine i dramatično se spuštaju do 85 m ispod razine mora.
Osim što izgledaju impresivno, ove stijene su i dom nekim prilično nevjerojatnim divljim životinjama. Dupini vole plivati ispod njih, a tamo ćete također naići na obilje koralja, uključujući i ugroženi crveni koralj. Često se može vidjeti veličanstveni sivi sokol koji se gnijezdi u stijenama, kao i još jedna ugrožena vrsta, Eleonorin sokol. Područje je zaštićeno zbog prisutnosti tih dviju vrsta sokola.

 

Jezero Mir

lake mir

S druge strane litica, na unutarnjoj strani otoka, nalazi se jezero. Slano jezero Mir obiluje raznovrsnim životinjskim i biljnim vrstama, a smješteno je u jugozapadnome dijelu parka. Jezero je nastalo nakon posljednjeg ledenog doba i dugačko je oko 900 m. Slanost ga čini savršenim životnim okruženjem za brancine, puževe, rakove i školjke.
Ovo očaravajuće jezero sjajno je mjesto za fotografiranje.

 

Dupini

Tko ne voli promatrati zaigrane dupine u otvorenome moru? Kako biste prilikom posjeta parku uočili te ljupke životinje, nije vam potrebna posebna sreća jer se one redovito mogu uočiti s litica tijekom plovidbe prema parku ili dok se divite pogledu s kopna.
Smatra se da Jadran nastanjuje oko 220 dupina, što ih čini ugroženom vrstom. Međutim, razigrani su i vole se pokazivati, stoga pripremite fotoaparat!

 

Svjetionik na otoku Sestrica Vela

Kačan

Na samom rubu parka nalazi se Sestrica Vela, otočić na kojemu je smješten prekrasni svjetionik Tajer. Sagrađen je 1876. godine, tijekom austrougarske vladavine, impresivne je veličine i nalazi se na 47 metara nadmorske visine. Izvorna konstrukcija još uvijek je očuvana, a možete prošetati i do kamenog mostića koji spaja svjetionik s kopnom.
Da biste došli do svjetionika, uputite se s pristaništa kroz prekrasnu stogodišnju šumu. Još jedan trenutak za fotografiranje!
Međutim, ako želite ući u svjetionik, morat ćete rezervirati unaprijed, pa imajte to na umu prije nego što se uputite na otok.

 

Ravni otok Taljurić

Ovaj vrlo zanimljiv maleni otok nazvan je Taljurić po svome obliku jer je zapravo ravna stijena. Na njegovoj površini od samo 180 m2, mogućnosti za razonodu nisu brojne, no ipak ga vrijedi posjetiti. Načinjen je od erodiranog vapnenca i izložen udarima vjetra, čemu može zahvaliti svoj zapanjujući izgled. S tog minijaturnog otoka također se pružaju zadivljujući vidici.

 

Kamene skulpture na Skrači

Već smo spomenuli poznate stijene parka, ali ako krenete od jezera Mir prema jugu i uputite se prema otvorenom moru, stići ćete do područja poznatog kao Skrača. Te su stijene stare više tisuća godina i daju poseban izgled cijelome području. Na njemu se ističu brojne kamene skulpture koje su izradili posjetitelji, a koje su prilično poznate i na Instagramu!

 

Magarci

Kačan

Tko ne voli magarce? Teško ćete naći takvu osobu! Ovaj dio Hrvatske ima vlastite autohtone pasmine magaraca, koji su nekoć imali važnu ulogu u poljodjelstvu i svakodnevnom životu. Nažalost, ove prekrasne životinje sada se smatraju pomalo suvišnima, ali neke od njih našle su novi dom u parku.
U parku trenutno ima osam magaraca i šest magarica. Slobodno se kreću po parku, no većinu ćete naći u blizini jezera Mir, a nekolicinu i u blizini uvale Mir. Magarci su navikli na blizinu ljudi, tako da su vrlo znatiželjni i prijateljski raspoloženi! Imajte na umu da magarcima trebate prići polako i da im se ne smijete prišuljati. Ovi prekrasni stanovnici parka mogu biti zvijezde vašeg posjeta!

 

Interpretacijsko-edukacijski centar tvrđave Grpašćak

Filip Brala

Ovo je nesumnjivo jedna od glavnih zanimljivosti parka! Na rubu goleme litice smjestila se tvrđava Grpašćak – jedinstvena, nekad austrougarska vojna utvrda prenamijenjena u turistički centar. S nje možete uživati u zadivljujućem pogledu na bogatstvo Telašćice i Kornata, promatrati dupine ili naučiti nešto više o povijesti i kulturi područja. U tvrđavi možete pogledati nekoliko izložaba, a možete se i prijaviti za obilazak koji traje nešto više od sat vremena. Ukoliko želite vidjeti podmorje Telašćice ili zvijezde iznad nje, uputite se u toranj gdje možete napraviti oboje – što god odabrali nećete pogriješiti!

Centar je otvoren i dostupan posjetiteljima tijekom cijelog tjedna, a ulaz u Centar ne naplaćuje se dodatno (uračunat je u cijenu ulaznice u Park prirode Telašćica).
Do centra je moguće doći osobnim vozilom, pješice te prijevozom organiziranim od strane PP Telašćica.
Prijevoz do Centra i natrag, koji traje 10-ak minuta u jednom smjeru, organiziran je od pješačkog ulaza Dolac ili iz uvale Mir i ne naplaćuje se dodatno (uračunat je u cijenu ulaznice u Park prirode Telašćica).

Poučne staze

Kroz park vodi nekoliko staza na kojima možete naučiti više o parku i njegovoj prirodnoj povijesti. Krećući se kroz unutrašnjost parka prema jezeru Mir, uživat ćete u opojnome mirisu aromatičnog bilja. Također se možete povremeno zaustaviti i odmoriti na klupi. Očekujte nevjerojatne poglede u svim smjerovima.
Najpopularnija je staza oko jezera Mir. Dugačka je 2,2 km i čini veliki krug oko jezera Mir. Također možete krenuti stazom ljekovitog bilja koja je duga 1 km i vodi od Grpašćaka do Gmajnog polja ili drugom koja je duga 2,5 km i vodi od uvale Mir do jezera Mir.

 

Vođeni obilasci

Vođeni obilazak je najbolji način da naučite nešto novo. Uz pomoć iskusnog vodiča bolje ćete razumjeti ono što vidite i naučiti nešto o tome. Dostupno je nekoliko programa za obilazak parka, primjerice program obilaska Prirodne ljepote, koji vas vodi oko uvale Mir dok učite o biljnim i životinjskim vrstama koje žive u tom području. Taj obilazak traje samo dva sata.
Također možete odabrati program obilaska Tri fenomena parka koji počinje u Grpašćaku i vodi do uvale Mir. Saznat ćete više o Strmcu i glavnoj litici zbog koje je park danas takav kakav jest. Također ćete naučiti nešto o biljnom i životinjskom svijetu. Obilazak traje pet sati, ali ćete naučiti mnogo!

 

Podvodna poučna staza

underwater trail

U uvali Tripuljak nalazi se staza duga 200 m koja vas vodi u podmorje kako biste zaista vidjeli što živi pod morem. Staza je pogodna za svakoga tko zna plivati i osjeća se ugodno s dihalicom i maskom.
Obilazak traje samo pola sata, a također je dostupan audio vodič na četiri jezika. Ako nemate vlastitu opremu, možete je unajmiti na početku staze.

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

Istražite više

Istraži

Istražite najljepše ture i uživajte u raznim aktivnostima i atrakcijama koje pružaju stručnjaci zadarske regije.
Otkrijte parkove, otoke, planine ... Upijte bogatu povijest i kulturu, ljepotu kristalno čistog mora, nevjerojatne zalaske sunca ... i još mnogo toga!

Istraži

Saznajte više