Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

CEROVAČKE ŠPILJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

Ostanite zadivljeni veličanstvenim bojama i oblicima stalaktita i stalagmita dok šećete stazama kojima su u prapovijesti kročili špiljski medvjedi!

Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode Velebit, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Ovaj impresivni kompleks podzemnih hodnika, kanala i dvorana sastoji se od tri špilje bogatih špiljskim ukrasima i krškim osobitostima. Poznate po ljepoti stalaktita i stalagmita raznih boja i oblika, ovo čudesno krško podzemlje je uistinu posebno i jedinstveno bogatstvo prirodne baštine. Zabavite se otkrivajući na što vas podsjećaju razni oblici stijena i špiljskih tvorevina!

No to nije sve. Špilje su i bogata arheološka nalazišta jer su u brončano doba korištene kao „frižider“, dok je u prapovijesno doba svoj dom ovdje imao špiljski medvjed.

Dođite i upoznajte ovaj intrigantni svijet!

Cerovačke

Kako ih obići

Cerovačke špilje smještene su na obronku južnog Velebita, na sjeveroistočnoj padini brda Crnopca, u zaštićenom području „Parka prirode Velebit“.

Ukoliko dolazite auto-cestom A1, potrebno je sići na izlaz Sveti Rok te pratiti smjer Gračac, te potom od Gračaca pratite oznake za Cerovačke špilje.
Za turistički posjet su otvorene Donja i Gornja Cerovačka špilja do kojih vodi kratka šetnja kroz šumu. Krenite od Centra izvrsnosti smještenog na 553 m/nv odakle se laganim hodom pješačkom stazom za cca 15 minuta dolazi do Donje špilje smještene na 620 m/nv. Duljina istraženih kanala Donje špilje iznosi 4 km, no za posjetitelje je dostupno 608 metara turističke staze koja će vas zasigurno oduševiti.

Nakon Donje, uputite se laganim hodom do 10-ak minuta udaljene Gornje špilje na 700 m/nv gdje ćete također moći prošetati stazom duljine 725m.

Obilazak jedne špilje traje 1h . Špilje se mogu posjetiti isključivo uz pratnju vodiča uključenog u cijenu ulaznice. S obzirom na ograničeni broj posjetitelja koje špilje mogu primiti, planirajte vaš dolazak prateći službene web stranice Cerovačkih špilja.

Temperatura u špiljama se u prosjeku kreće oko 7°C, stoga je preporučeno nositi topliju, slojevitu odjeću, udobnu sportsku obuću te pokrivalo za glavu.

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje s parkingom smješten je na 553 m/nv odakle se laganim hodom pješačkom stazom za cca 15 minuta dolazi do Donje spilje smještene na 620 m/nv. Za dodatnih 10 min hoda pješačkom stazom se dolazi do Gornje špilje.

Centar izvrsnosti

Iako su već od 1951. otvorene za posjetitelje, novootvorenim Centrom izvrsnosti Cerovačke špilje ova misteriozna atrakcija PP Velebit može se istražiti još više! Uz pomoć suvremenih sadržaja koji su povezani s fenomenima Cerovačkih špilja, krša te prirodne i kulturne baštine, upoznajte i istražite podzemlje na novi, atraktivan način, a možete se i osvježiti te kupiti suvenir.

Masiv Crnopac

Cerovačke špilje samo su jedan od objekata špiljskog sustava masiva Crnopac koji je danas među 66 najdužih svjetskih špilja. Ovaj podzemni labirint se produžuje svakim novim istraživanjem hrvatskih i međunarodnih timova speleologa, a trenutno Jamski sustav Crnopac broji duljinu od čak 58 km! Otkrivene su 1913. godine, te je čak 8093 m kanala sustava istraženo.

 

Čuvajmo ovo prirodno blago

Stalagmiti i stalaktiti nastaju kroz stotine tisuća godina, točnije, za samo 1 mm ovih prekrasnih tvorevina potrebno je do nekoliko desetljeća! Svaki dodir ljudske ruke usporava taj proces jer se s ljudske ruke prenose razni mikroorganizmi stoga vas molimo da se suzdržite od dodira.

Možda nevidljive ljudskom oku, no špilje nastanjuju razna živa bića. Molimo vas da ne stvarate buku niti fotografirate jer time uznemirujte životinjski svijet prilagođen životu u vječnoj tišini i mraku.

Cerovačke

Nalazište špiljskih medvjeda

Cerovačke špilje poznate su i po nalazištima špiljskog medvjeda. Ljubitelji povijesti sigurno će uživati  u razgledavanju jer se tragovi prisutnosti ove impozantne prapovijesne životinje mnogu vidjeti na licu mjesta,  tragovi kandži na sigovini te tragovi „medvjeđeg brušenja“, odnosno uglačani i zaobljeni dijelovi stijena špiljskih zidova nastali dugogodišnjim trljanjima medvjeda o stijene. Vodič će vam čak pokazati mjesto tzv. „medvjeđeg gnijezda“, odnosno udubljenja u tlu gdje su pronađeni ostatci mame medvjedice i mladunčeta koji se vjerojatno nisu probudili iz zadnjeg zimskog sna na početku ledenog doba.

Tragovi ljudske prisutnosti

Prvi istraživači ovog podzemnog labirinta naišli su odmah po ulasku na brojne ostatke keramičkih posuda koje su krckale pod njihovim nogama. Ispostavilo se da špilje skrivaju gotovo 3.5 tone keramike, ali i značajnu količinu predmeta od bronce, jantara, kosti, keramike i kamena, poput dijelova nošnje, nakita i oruđa. I to iz kasnoga brončanog doba  14. do 10. st. pr. n. e. korišten za skladištenje hrane, ali i kao mjesto povremenog boravka. Neke primjerke možete vidjeti u centru izvrsnosti gdje arheolozi dnevno sastavljaju posude od stotine dijelova!

Cerovačke

Planinarenje u okolici

Crnopac je najjužniji izdanak Velebita, a i jedan od njegovih najatraktivnijih dijelova. To je iznimno krševit teren pun dubokih ponikava i strmih litica, pravi labirint ponora i bijelih vapnenačkih kukova. U području Crnopca ima mnogo špilja i jama. Glavna baza za izlete je planinarsko sklonište Crnopac na 1140 m poznato kao Tatekova koliba prema poznatom zadarskom planinaru Slavku Tomerlinu Tateku. Sve markirane ture u području Crnopca vrlo su zahtjevne te je za njih potrebna dobra kondicija i spretnost, ali zato pružaju spektakularne vidike i vrhunski planinarski užitak. Jedna od najpoznatijih tura na Velebitu je tako crnopačka staza Malog princa, poznata po predivnim stjenovitim formacijama, a najteža mjesta osigurana su sajlama, klinovima i ljestvama. 

Gabrijela Školjarev


Preuzmite besplatnu mobilnu aplikaciju

Nova aplikacija Cerovačkih špilja dostupna je za pametne telefone i tablet uređaje. Aplikacija je u potpunosti besplatna i moguće ju je preuzeti putem Google Play Store-a (Android) i App Store-a (iOS).

RASPORED ULAZAKA (RADNO VRIJEME):

U nastavku se nalazi radno vrijeme Cerovačkih špilja kako biste pomno isplanirali ovu podzemnu avanturu!

DONJA ŠPILJA               
10:00                              
11:30                              
13:00                              
14:30                             
16:00                             
17:30*

GORNJA ŠPILJA
11:30
13:00
14:30
16:00
17:30*

*u ljetnom periodu: od 01.05. do 31.08. 

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

Istražite više