Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

Velebit je najduža hrvatska planina, a diči se prirodnom raznolikošću, jedinstvenim krškim krajolicima i intrigantnom poviješću. Zbog prirodnih osobitosti proglašen je parkom prirode, a savjetujemo vam pet različitih načina za uživanje u njegovoj moćnoj ljepoti:

 

Foto safari na Velebitu

safari

Započnimo obilazak Velebita na najjednostavniji način – na foto safariju terenskim vozilom.
Ovaj safari pogodan je za sve razine tjelesne spreme. Započinje ujutro, a obilazak se vodi na hrvatskom, engleskom ili njemačkom jeziku. Uz kupljenu ulaznicu za park te osiguranu hranu i piće, sve što trebate ponijeti su čvrste cipele, zaštita od sunca, i naravno, fotoaparat!
Park prirode Velebit, najveću hrvatsku planinu i njezin krški krajolik doživjet ćete iz sigurnosti terenskog vozila. Pri zaustavljanju na putu radi kratkih šetnji i zakuske bit ćete nagrađeni panoramskim pogledom.
Foto safari pogodan je za sve uzraste i nije fizički zahtjevan, pa je idealan za cijelu obitelj. Naučit ćete ponešto o lokalnome ljekovitom bilju, cvijeću, endemskim vrstama i o tome kako je izgrađena ta povijesna cesta.
Putem ćete proći uz lokacije iz poznatog filma „Winnetou“, snimljenog prema romanima Karla Mayja, očarani mirisima kadulje, timijana i metvice dok promatrate divlje konje.

 

Vođeni planinarski obilazak Paklenice

hiking

Krenite u vođeni obilazak Nacionalnog parka Paklenica koji kreće s najveće visoravni na Velebitu. Planinarski obilazak započinje u Velikom Rujnu, a nakon sat vremena laganog uspona stići ćete do Stražbenice na 1130 metara nadmorske visine. Kada stignete na cilj, možete uživati u jednom od najljepših pogleda na pakleničke šume bukve i crnog bora.
Pripremite fotoaparat kako biste zabilježili trenutak prije nego što započnete vrlo miran uspon šumskom stazom do farme. U kući na farmi nazvanoj Ramića dvori možete uživati u laganoj zakusci prije konačnog zaustavljanja u klancu Velike Paklenice.
Ovaj umjereno zahtjevan uspon, pogodan za osobe od devet i više godina, traje 7 sati (2 sata odmora) i pokriva nešto više od 11 kilometara, u usponu od ukupno 505 metara i spustu od 1283 metra. Vođeni obilazak dostupan je tijekom cijele godine i može se voditi na hrvatskom, engleskom ili njemačkom jeziku.

 

Izlazak sunca na vrhu

hiking

Ovaj zahtjevni program vođenog obilaska Nacionalnog parka Paklenica očarat će iskusne planinare. Nema mističnijeg izlaska sunca od onog visoko u planinama. Putovanje počinje prije zore. Uspon započinje pod zvijezdama i mjesečinom i nastavlja se u prvim zlatnim satima dana dok ostatak Zadra spava.
Uskočite u terensko vozilo i uputite se na polazište sa svojim vodičem. Vožnja do Libinja, na 780 m nadmorske visine, traje nešto više od sat vremena. Tamo započinje vaš trosatni uspon prema drugome najvišem vrhu Velebita, Svetom brdu, na 1750 m nadmorske visine.
Kada stignete na cilj, možete fotografirati more svjetala nasuprot Zadra, diviti se pogledu na Liku, zadarsko zaleđe ili otoke prije kratkog odmora pod zvijezdama nakon kojeg slijedi buđenje uz veličanstveni izlazak sunca!
Nakon uživanja u čaroliji jutra, krenut ćete na petosatni spust prema klancu Mala Paklenica.

 

Biciklistički obilazak južnog Velebita

hiking

Otkrijte ljepote Parka prirode Velebit na nesvakidašnjem biciklističkom obilasku. Ovaj ambiciozni trosatni biciklistički obilazak (ukupnog trajanja 5 sati) pokriva gotovo 34 kilometra asfaltirane i makadamske staze do vidikovca Tulove grede.
Tijekom cijele godine možete biciklirati uzbrdo prema vidikovcu počevši od 9 sati ujutro. Kada stignete na cilj, uživat ćete u širokim vidicima koji se otvaraju na jadranske otoke prije nego se počnete spuštati niz padinu južnog Velebita. U vožnji po stjenovitom vapnenačkom konglomeratu neobičnih krških oblika, stići ćete do vrha Sveto brdo.
S kumulativnim usponom od preko 2000 m i spustom od 2784 m, ova staza zahtijeva optimalnu tjelesnu spremu i biciklističko iskustvo. Osigurana je sva oprema za brdski biciklizam, kao i ručak, a vama preostaje samo pedalirati i uživati u prekrasnom pogledu na netaknutu prirodu.

 

Obilazak rijeke Zrmanje kajakom

zrmanja

Uživajte u ovome opuštenom obilasku kajakom s cijelom obitelji. Nakon polaska iz Obrovca uputit ćete se do Novigradskog mora kako biste otkrili ljepote zrmanjskog područja.
Na ovome izletu kajakom zasigurno će vas zadiviti kristalno čista krška rijeka Zrmanja i njezin kanjon dubok 200 metara. Lagano veslanje sve je što potrebno za uživanje u miru i ljepoti kanjona Zrmanje. Ovaj opušteni 14-kilometarski izlet kajakom pogodan je za obitelji s djecom. Idealan je ljeti jer se u Zrmanji može plivati.
Bit ćete opremljeni veslima, sigurnosnim prslucima i vodootpornim spremnicima za pohranu osobnih stvari. Ovaj izlet u trajanju od 5 – 6 sati dostupan je od travnja do listopada. Vaš iskusni vodič (koji govori hrvatski, engleski ili njemački jezik) pratit će vas dok upijate vidike i mirise prirode otkrivajući ljepote Zrmanje!

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

alt

Top

Priroda i pustolovine

PREMIUM AKTIVNI ODMOR U ODMARALIŠTU

Smješteno u: Zadar

Istražite više