Kušajte tekuće zlato!

Maslinovo ulje

Ova regija ima dugu intimnu vezu sa "zelenim zlatom", koje ovdje raste u bezbrojnim redovima plodnih maslinika. 

Cijelo područje obiluje bujnim stablima maslina koje oduševe oko, a okolišem šire bogat ugodan miris.  Dok putujete kroz Zadarsku županiju, od Ravnih kotara do otoka, s primorjem između, naći ćete mjesta gdje možete kušati maslinovo ulje u raznim nijansama zelene.

Plodovi i ulje masline ove regije podigli su beskrajne generacije ovdašnjih ljudi, a oduševljavaju i mnoge u drugim zemljama svih krajeva svijeta. 

olive oil

Najbolje mjesto za otkrivanje tajni drevnog maslinarskog zanata baš je otok koji je Zadru najbliži, zeleni Ugljan, prekriven izvrsnim maslinicima. Malo selo Muline na njemu pravo je mjesto ako želite naučiti nešto više o vrsnom maslinovu ulju. Okusite tekuće zlato i steknite zlatne uspomene na ovom sjajnom otoku!

Muline Olive oil

Pređite most s otoka Ugljana na Pašman, potražite obiteljsko gospodarstvo OPG Rozalinda Banić i probajte njeno posebno maslinovo ulje. 

U Ravnim kotarima je Masvin, poljoprivredna zadruga koja proizvodi nagrađivana visoko-kvalitetna ekstra-djevičanska maslinova ulja i vina. Uživajte stoga u okusima u kušaonici i prostranoj terasi s pogledom na vinograd kako biste odabrali ono vino ili ulje koje vam najviše odgovara i ponijeli ga kući. Osnovana 2006. godine, zadruga se prostire na 40 hektara zemlje s raznim sortama maslina.

U istome kraju je i uljara Nadin gdje možete u udobnoj kušaoni probati arome ulja i kupiti ono koje vam se najviše svidi. Ako vas zanima kako se ulje proizvodi, provirite u mlin za masline i naučite na licu mjesta.

Arhiva TZ Ravni kotari

Smo 23 km od centra Zadra, u Ražancu, malome primorskom mjestu, posjetite uz najavu obiteljsko gospodarstvo Mladena Duševića. Poznat u svome mjestu, Mladen Dušević sa svojom suprugom Marijanom, ugostit će vas lokalnim specijalitetima – maslinovim uljem, ali i vinom.

Istražite više

Sol

Što je obrok bez soli?

Sol

Saznajte više
Sir i janjetina

Sir i janjetina odlično se slažu

Sir i janjetina

Saznajte više