Sir i janjetina odlično se slažu

Okusi Paga - vjetar, sir i janjetina

Homepage Doživljaji Hrana i piće
 • Okusi Paga - vjetar, sir i janjetina
 • ura je oblikovala ovaj otok, njegove tradicije, pa čak i hranu!

  Izvanredni prirodni uvjeti, u kojima jaka bura raspršuje morsku sol po mirisnom grmlju koje raste svuda okolo, daju posebno čudesnu i osebujnu aromu. Janjetinu i sir ovog područja hvale mnogi stručnjaci za hranu i na glasu su kao najbolji na svijetu, a proslavili su nekoliko obalnih, kopnenih i otočnih lokaliteta.

  Sir

  Otok Pag, a posebno mjesto Kolan, ima dugu i ponosnu tradiciju majstorskog ručnog pravljenja sira, a ovdašnje se ovčje mlijeko smatra jednim od najboljih na svijetu. Paški se sir redovito pojavljuje na raznim top-ljestvicama istaknutih stručnjaka i gastronomskih kritičara, a često bude proglašen najboljim u mnogim kategorijama, čak ispred nekih najistaknutijih francuskih sireva. Obično je dosta tvrd i ima vrlo osebujan okus, koji dolazi od žilavih ovaca koje pasu s aromatičnih grmova kadulje i majčine dušice, prekrivenih morskom soli raspršenom jakom burom.

  Pag cheese

  Sirana Gligora svojim brojnim posjetiteljima nudi uzbudljive edukativne i degustacijske ture na kojima se kuša izuzetni sir, saznaje ponešto o razlozima njegove slave, ali i zaljubljuje u njega na prvi zalogaj! Tura u sirani Gligora provest će vas kroz cijelu priču izrade paškog sira, koja završava s kušanjem sira. Kroz tu turu naučit ćete zašto je ovaj ovčji sir tako poseban, te doznati kako točno miomirisno otočko bilje siru daje aromu. Prije odlaska ne zaboravite posjetiti trgovinu gdje možete kupiti sira koliko god vam stane u prtljagu!

   Na otoku Pagu ćete naći i Pašku Siranu i Siranu MIH koji imaju dobro opskrbljene prodavaonice ovčjih sireva. Pakirani su u savršenim veličinama koje možete ponijeti kući kao poklon za najmilije - jedino što vas može obuzdati je koliko može stati u svoju prtljagu?

  Janjetina

  Poljoprivrednici zadarske regije njeguju staru tradiciju uzgoja autohtonih ovaca i janjadi, usavršavajući svoju specifičnu proizvodnju prvoklasnog mesa.  Točnije, riječ je o pasmini Pramenka, a janje ne smije biti starije od 45 dana. Takva je janjetina Pag učinila nezaobilaznim mjestom gastronoma. Što to meso čini tako posebnim? Tajna je u mješavini slane mediteranske vegetacije, koja je takva zbog bure koja puše s Velebita, te plavog Jadranskog mora. Ovu neobičnu kombinaciju možete kušati u tradicionalnim receptima kao što su janjetina na ražnju i janjetina ispod peke, ali i u novim, modernim kombinacijama. Možda čak i s paškim sirom!

  Janjetina

  Posjetite, okusite, obiđite, doživite, saznajte više o njihovoj proizvodnji i iskusite sami što ih to čini tako jedinstvenima!

  Photo: CNTB by Maja Danica Pečanić

  Istražite više

  Maslinovo ulje

  Kušajte tekuće zlato!

  Maslinovo ulje

  Saznajte više
  Vinska ruta

  Vinogradi se ovdje uzgajaju više od 3000 godina. 

  Vinska ruta

  Saznajte više