Ovce i janjetina odlično se slažu

OVCE I JANJETINA

Ako ste ljubitelj izuzetnog sočnog mesa ili vrhunskoga cijenjenog sira, poželjet ćete na ovom području ostati dulje!

Izvanredni prirodni uvjeti, u kojima jaka bura raspršuje morsku sol po mirisnom grmlju koje raste svuda okolo, daju posebno čudesnu i osebujnu aromu tim dvjema osnovicama mnogih dalmatinskih recepata. Janjetinu i sir ovog područja hvale mnogi stručnjaci za hranu i na glasu su kao najbolji na svijetu, a proslavili su nekoliko obalnih, kopnenih i otočnih lokaliteta. Međutim, ni jedan popis vrhunskih gurmanskih jela ne može bez mlade janjetine i tvrdog ovčjeg sira s otoka Paga. Posjetite, okusite, obiđite, doživite, saznajte više o njihovoj proizvodnji i iskusite sami što ih to čini tako jedinstvenima!

Sir

Otok Pag, a posebno mjesto Kolan, ima dugu i ponosnu tradiciju majstorskog ručnog pravljenja sira, a ovdašnje se ovčje mlijeko smatra jednim od najboljih na svijetu. Paški se sir redovito pojavljuje na raznim top-ljestvicama istaknutih stručnjaka i gastronomskih kritičara, a često bude proglašen najboljim u mnogim kategorijama, čak ispred nekih najistaknutijih francuskih sireva. Obično je dosta tvrd i ima vrlo osebujan okus, koji dolazi od žilavih ovaca koje pasu s aromatičnih grmova kadulje i majčine dušice, prekrivenih morskom soli raspršenom jakom burom.

Pag cheese

Sirana Gligora svojim brojnim posjetiteljima nudi uzbudljive edukativne i degustacijske ture na kojima se kuša izuzetni sir, saznaje ponešto o razlozima njegove slave, ali i zaljubljuje u njega na prvi zalogaj! Tura u sirani Gligora provest će vas kroz cijelu priču izrade paškog sira, koja završava s kušanjem sira. Kroz tu turu naučit ćete zašto je ovaj ovčji sir tako poseban, te doznati kako točno miomirisno otočko bilje siru daje aromu. Prije odlaska ne zaboravite posjetiti trgovinu gdje možete kupiti sira koliko god vam stane u prtljagu!

Na otoku Pagu ćete naći i Pašku Siranu i Siranu MIH koji imaju dobro opskrbljene prodavaonice ovčjih sireva. Pakirani su u savršenim veličinama koje možete ponijeti kući kao poklon za najmilije - jedino što vas može obuzdati je koliko može stati u svoju prtljagu?

Janjetina

Poljoprivrednici zadarske regije njeguju staru tradiciju uzgoja autohtonih ovaca i janjadi, usavršavajući svoju specifičnu proizvodnju prvoklasnog mesa i proizvoda od sira. 
Janjetina

Photo: CNTB by Maja Danica Pečanić

Istražite više

Maslinovo ulje

Kušajte tekuće zlato!

Maslinovo ulje

Saznajte više
Vinska ruta

Vinogradi se ovdje uzgajaju više od 3000 godina. 

Vinska ruta

Saznajte više