Tvrđave, samostani i ostaci

Homepage Doživljaji Povijest i kultura
 • Tvrđave, samostani i ostaci
 • Budite svjedoci prošlih vremena!

  Najzapadnija građevina Osmanskog carstva pretvorena u butik-hotel!

  Jusuf Mašković, izvorno iz Vrane, visoki dostojanstvenik na sultanovom dvoru i vrhovni admiral turske flote, želio je izgraditi luksuznu i modernu ljetnu kuću u istočnom stilu za svoj povratak iz Carigrada u domovinu. Počeo je 1644. godine, a na gradnji je svakodnevno radilo više od 500 radnika. Sam joj Mašković nikad nije vidio završetak. Godinu dana kasnije, osvojio je Kretu s vojskom od 60.000 ratnika. Plemenitost koju je pokazao prema mletačkim vojnicima naljutila je sultana, koji ga je pozvao na sud, osudio i dao pogubiti. Njegova je smrt promijenila sve, pa i Han, koji je na kraju sagrađen skromnije od plana. Danas mu se možete diviti u punom bogatstvu, budući da je pretvoren u butik-hotel.

  Saznajte zašto je novigradska tvrđava legendarna! Saznajte fascinantne priče iz srednjovjekovnog Novigrada.

  Novigrad je poznat po srednjovjekovnom izgledu svoje arhitekture i kristalno čistome moru, koje je nekoć bilo izvor bisera, a danas je poznato i po bogatstvu ribe i školjaka. Također je poznat po stoljećima burne povijesti. Najpoznatija je priča kraljice Elizabete Bosanske. Bila je zatvorena u tvrđavi Novigrad, najistaknutijoj građevini u gradu. Prema legendi, tijekom boravka u tamnici izvezla je kraljevski ogrtač - Misnicu - zlatnom niti na baršunu. Misnica se i danas čuva u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novigradu. Čvrsti će vam zidovi reći mnogo više izvanrednih priča iz jedinstveno bogate povijesti ovoga grada.

  Tvrđava sv. Mihovila

  Tvrđava sv. Mihovila na otoku Ugljanu, koju su u 12. stoljeću sagradili Mlečani, visoka je 265 metara i cilj je idealne šetnje. Uz šetnju uživajte u prekrasnim pogledima na ostatak otoka, na zadarski arhipelag, kopno i Dugi otok. 

  Samostan Ćokovac

  Posljednji benediktinski samostan nadahnjuje posjetitelje svojom poviješću još od 14. stoljeća. Osim zanimljive povijesti, posjetitelje otoka Pašmana oduševljava priroda i pogled koji se s njega pruža.

  Asseria

  Svjedočite prošlim vremenima u nekadašnjem rimskom gradu Asseriji. Na razmeđu današnje Bukovice i Ravnih kotara smjestio se nekoć veleban grad Asseria. Jedan od najvažnijih liburnskih te, poslije, rimskih naselja u sjevernoj Dalmaciji smješten je na području današnjeg sela Podgrađe, nedaleko od  grada Benkovca. Grad je bio poznat po slavoluku, forumu, akveduktu te cipusima, vrsti liburnskog nadgrobnog spomenika, kojih je najveći broj pronađen upravo na ovom području. Osim cipusa, tu su pronađeni i brojni drugi kameni spomenici: portretne stele, dekorativni ukrasi s javnih zdanja, žrtvene are i brojni drugi. Sve ovo svjedoči o jako razvijenoj kamenoklesarskoj privredi, čija se tradicija zadržala do današnjih dana.

  Kaštel Benković

  Najuočljiviji kulturno-povijesni spomenik u Benkovcu je Kaštel Benković, utvrda nazvana po hrvatskim velikašima - obitelji Benković, koja ga je sagradila u drugoj polovici 15. stoljeća.  Međutim, postoje i druge teorije o njegovu nastanku, primjerice, da su ga sagradili hrvatski knezovi u srednjem vijeku. Tajanstveni kaštel u početku je imao obrambenu ulogu, no Turci su ga zauzeli 1527. godine. Koliko je ovo zdanje važno za kraj, svjedoči činjenica da od njega počinje i povijest grada Benkovca. Kaštel je i danas jednako važan, iako u drugoj funkciji, služeći kao idealna pozornica za razne priredbe te predstavljajući središte kulturnog života.

  Istražite više