RECI DA!

Hrana i piće

Homepage Doživljaji
  • Hrana i piće
  • Zadarska je regija mjesto izuzetne gastronomske tradicije, razvijene i usavršene stoljećima marljivog, mukotrpnog i snalažljivog pristupa hrani i vinarstvu. Ako ste ljubitelj hrane koji voli vrsna gurmanska jela, ali u njima želi uživati u nebeskom okruženju, ne čekajte više nego posjetite zadarsku regiju!

    NE PROPUSTITE

    Uživajte u lokalnim delicijama

    Popijte čašu (ili dvije, tri) ukusnog vina

    Probajte jedan od najcjenjenijih sireva na svijetu

    Obilježja

    Vinska ruta

    Vinogradi se ovdje uzgajaju više od 3000 godina. 

    Vodeće sorte crnog vina, poput Zinfandela, Merlota, Caberneta i sličnih, stavile su zadarsku regiju na svjetsku vinsku kartu i osvojile brojne nagrade širom svijeta.

    Saznajte više

    Riba i plodovi mora

    Praznik za okusne pupoljke

    Kuhinja regije pruža sve što vam srce poželi, a osobitosti su joj jednostavnost pripreme i harmonija biranih okusa!

    Saznajte više

    Sol

    Što je obrok bez soli?

    Područje oko Zadra bogato je još jednim fantastičnim darom prirode i primarnim sastojkom gotovo sve hrane poznate ljudskoj vrsti - čistom netaknutom morskom solju. 

    Saznajte više

    Maslinovo ulje

    Kušajte tekuće zlato!

    Dok putujete kroz Zadarsku županiju, od Ravnih kotara do otoka, s primorjem između, naći ćete mjesta gdje možete kušati maslinovo ulje u raznim nijansama zelene.

    Saznajte više

    Sir i janjetina

    Sir i janjetina odlično se slažu

    Ako ste ljubitelj izuzetnog sočnog mesa ili vrhunskoga cijenjenog sira, poželjet ćete na ovom području ostati dulje!

    Saznajte više

    Saznajte više

    1 of 11
    alt

    Konoba

    OPG Pierini

    Otoci

    Destinacija: Kali
    Adresa: Zanatska ulica 5
    Email: +385 (0)99 214 5713
    Telefon: [email protected]
    Web: www.facebook.com/pierini.kali/
    NAJAVITE DOLAZAK
    PROVJERITE RADNO VRIJEME

    alt

    Konoba

    Konoba Prtorić

    Otok Pag

    Destinacija: Kolan

    Adresa: Kolan bb
    Telefon: +385 (0)95 902 3658
    Email: [email protected]
    Web www.facebook.com/pages/Konoba-Prtoric/


    PROVJERITE RADNO VRIJEME

    alt

    Konoba

    Konoba Nono

    Otok Pag

    Destinacija: Kolan

    Adresa: Mandre Maonska 34
    telefon: +385 (0)98 449 228
    Web:www.facebook.com/konobanono/

    PROVJERITE RADNO VRIJEME

    Priče

    Prev Next

    Kali - priča o ribarskoj tradiciji

    Ribarske priče!

    Hrvatska je poznata po ribama, a Kali po svojim ribarima.

    Prev Next

    Kušajte tradiciju

    Upoznajte slavnu peku

    Ako ste pravi foodie, morate probati peku.

    Prev Next

    Smokva

    Upoznajte kraljicu voća

    Ovaj simbol Dalmacije i Mediterana krasi svaki vrt Zadarske županije

    Prev Next

    Šokol

    Ljubitelji mesa, ujedinite se!

    Premda je primorje poznato po morskim specijalitetima, ovu tradicionalnu mesnu deliciju ne želite propustiti!

    Prev Next

    Aromatski aperitivi

    Prije svega - aperitiv!

    Dodajte ovdašnjim hedonističkim jelima okrepljujuće vino i aromatske aperitive i dobit ćete formulu snova svakoga gurmana!

    Priče

    alt

    Kali - priča o ribarskoj tradiciji

    Ribarske priče!

    Hrvatska je poznata po ribama, a Kali po svojim ribarima.

    Mnogi otoci u Hrvatskoj imaju dugu povijest ribolova zahvaljujući bogatstvu života u Jadranu. To je tradicionalno zanimanje i na otoku Ugljanu i prenosi se s koljena na koljeno. Ali, selo Kali nema uobičajenu priču. Iako susjedstvo Kali nije poznato po ribolovu, njihovi su ribari postali poznati širom svijeta. Razlog je ulov plave ribe u Srednjem kanalu i na otvorenom moru sjevernog Jadrana. Inovirali su svoju opremu suvremenim tehnikama kao što je korištenje prve tunare — posebne ribarske mreže. Specijalizirali su se za ulov tune, koja je izuzetno popularna na japanskom tržištu. Kako bi tradiciju održali, svake godine organiziraju ribarske večeri u Kalima, na kojima možete kušati povijest!

    alt

    Kušajte tradiciju

    Upoznajte slavnu peku

    Ako ste pravi foodie, morate probati peku.

    Hrana koja se uvrštava na svaku top-ljestvicu hrvatskih jela svakako je neponovljiva peka. Peka je više nego tek hrana - to je način pripreme jela. Kako biste pripremili takvo jelo, treba vam kupola od terakote ili čeličnog lima koju zagrijavate, a ispod nje ložite drvo. Zatim hranu koju želite kuhati stavite u okruglu plitku posudu ispod peke i na vrh peke stavite žar koji će vašu hranu skuhati. Najbolji dio? Tako možete kuhati gotovo sve. Odaberete li tradiciju, pripremit ćete klasičnu hobotnicu ili teletinu s krumpirom i povrćem, no možete biti i kreativni te stvoriti neki vlastiti recept. Dva najvažnija sastojka su strpljenje, jer proces traje nekoliko sati, i ljubav! 

    alt

    Smokva

    Upoznajte kraljicu voća

    Ovaj simbol Dalmacije i Mediterana krasi svaki vrt Zadarske županije

    Smokve, jedan od simbola Dalmacije i Mediterana, uživaju se na mnogo načina u Zadru. U sezoni svježe, direktno sa stabla, sušene kao delicija tijekom cijele godine, kao i u brojnim kolačima i ukusnim džemovima i marmeladama.

    Jedno od takvih mjesta za uživanje u smokvama je ekološko obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Šinjorina Smokva. Od 2004. godine uzgajaju smokve u voćnjacima koji se prostiru na 3 hektara, a džemove rade sa samo jednim sastojkom - voćem. Smješteni su u Poljicima kod Nina, a džem od smokava proizveden ovdje smatra se najboljim. 100% je organski budući da ova obitelj koristi tradicionalni dalmatinski recept.

    alt

    Šokol

    Ljubitelji mesa, ujedinite se!

    Premda je primorje poznato po morskim specijalitetima, ovu tradicionalnu mesnu deliciju ne želite propustiti!

    Šokol je tradicionalna sušena mesna kobasica od visokokvalitetnog svinjskog mesa, soli i začina. Ono što joj daje osobit, prepoznatljiv okus poseban je aromatizirani vjetar koji puše sa sjevera: bura. Meso se najprije stavlja u morsku sol na nekoliko dana, a zatim marinira u kuhanom crnom vinu i posipa raznim začinima. Ostalo je prepušteno djelovanju dima i bure, kao i sastojku za koji znaju samo mještani i tajnu o njemu prenose iz generacije u generaciju bez pisanog traga. Svaka obitelj ima svoj način šokoljenja i zato je najbolji način da se vidi i kuša njihova međusobna razlika da dođete na ninski Festival šokola koji se još od 2003. godine održava svakog srpnja. Provjerite koliko ih možete probati!

    alt

    Aromatski aperitivi

    Prije svega - aperitiv!

    Dodajte ovdašnjim hedonističkim jelima okrepljujuće vino i aromatske aperitive i dobit ćete formulu snova svakoga gurmana!

    Svako vino proizvedeno u regiji ima zanimljivu priču o svom intimnom podrijetlu i pedantnoj proizvodnji, no regija se također ponosi izvrsnim voćnim rakijama i likerima. Brižno njegovani voćnjaci i grmlje ovoga kraja velikodušni su izvor prvoklasnih krušaka, šljiva, bresaka, naranči, višanja, borovnica, smokava i rogača, a njihovo se voće rabi i u poznatim i cijenjenim pićima. Od svih je plodova, međutim, najdraža glasovita višnja maraska, koju su prvi put za rakiju upotrebljavali ovdašnji dominikanci u 16. stoljeću. Ona je i osnova za Maraschino, „kralja likera“, koji se izvozi u gotovo svaku zemlju na svijetu! Okus mu je još bolji ako ga pijete upravo ovdje.

    Posjetite i Destileriju Mashtel – savršeno mjesto za degustaciju likera i rakija u Zatonu kod Nina.