Tradicionalno dalmatinsko jelo od punjenih artičoka s bobom, graškom i krumpirom, kuhanih u maslinovom ulju i začinima. Jelo je nježno, aromatično i idealno za proljetne dane.
Ingredients:
10 artičoka
1⁄2 šalice maslinovog ulja
300 g mladoga boba
400 g mladoga graška (biži)
3 veća mlada krumpira (u nekim mjestima ga stavljaju u nekima ne)
3 češnja češnjaka (luka)
sitno sjeckani peršin (petersimul)
mrvice, sol, papar
Priprema:
Artičocima se odreže vrh i svi šiljci, te se odstrane vanjski tvrdi listovi. Malo se rastvore listovi i stavi se močiti u dosta hladne vode da iziđe nečist i gorčina. Potom ih se okrene naopako da se ispusti voda. U posudi s uljem se zamiješaju mrvice, sitno narezani češnjak i peršin (u novije doba u tu se smjesu dodaje i parmezan, ali u tradicionalnim otočnim receptima nije se stavljao). Listove artičoka treba dobro rastvoriti i obilato napuniti tom smjesom. U plitku široku posudu poslože se artičoci, oko njih se doda se bob i grašak (ponegdje i na kockice narezani krumpir), ulije se vode do razine vrhova artičoka (voda ne smije biti preko artičoka) te doda soli i papra. Kuha se na laganoj vatri dok povrće ne omekša.
ZADARSKA ŽUPANIJA
Recepti
Istražite više