ARTIČOCI

Tradicionalno dalmatinsko jelo od punjenih artičoka s bobom, graškom i krumpirom, kuhanih u maslinovom ulju i začinima. Jelo je nježno, aromatično i idealno za proljetne dane.

Ingredients:

10 artičoka 
1⁄2 šalice maslinovog ulja
300 g mladoga boba 
400 g mladoga graška (biži) 
3 veća mlada krumpira (u nekim mjestima ga stavljaju u nekima ne) 
3 češnja češnjaka (luka)
sitno sjeckani peršin (petersimul) 
mrvice, sol, papar 
Priprema:

Artičocima se odreže vrh i svi šiljci, te se odstrane vanjski tvrdi listovi. Malo se rastvore listovi i stavi se močiti u dosta hladne vode da iziđe nečist i gorčina. Potom ih se okrene naopako da se ispusti voda. U posudi s uljem se zamiješaju mrvice, sitno narezani češnjak i peršin (u novije doba u tu se smjesu dodaje i parmezan, ali u tradicionalnim otočnim receptima nije se stavljao). Listove artičoka treba dobro rastvoriti i obilato napuniti tom smjesom. U plitku široku posudu poslože se artičoci, oko njih se doda se bob i grašak (ponegdje i na kockice narezani krumpir), ulije se vode do razine vrhova artičoka (voda ne smije biti preko artičoka) te doda soli i papra. Kuha se na laganoj vatri dok povrće ne omekša.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Recepti

Istražite više

Hrana i piće

RAZVIJANA I USAVRŠENA KROZ STOLJEĆA

Hrana i piće

Saznajte više
Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

OD KRISTALNOG PLAVOG MORA DO PLANINSKOG MASIVA

Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

Saznajte više