KALJSKI BRUDET

Kaljski brudet jednostavno je riblje jelo od ugora, krumpira i luka, pripremljeno u jednom loncu na otvorenoj vatri. Rezultat je aromatičan brudet pun okusa mora i Mediterana.

Sastojci:

1,5 do 2 kg ugora
oko 1 kg krumpira
par glavica luka (kapule)
nekoliko češnja češnjaka (luka)
sol i papar po potrebi
1 dl maslinovog ulja

Priprema:

Na dno velike plitke posude (teće) posložiti na ploške narezan luk (kapulu), potom ploške krumpira, na koji se naslažu komadi očišćenog ugora i na vrh se doda češnjak (luk) koji ne treba sjeckati na sitno. Sve se zalije maslinovim uljem, posoli i popapri te se doda vode do razine koja treba pokriti ribu (ne da pliva u vodi). Potom se posuda stavi na jaku vatru i kuha otprilike 45 minuta, s time da se nakon pola sata vatra malo smanji. Tradicionalno se kaljski brudet priprema na otvorenoj vatri, na koju se postavi željezni tronožac, a na njega glinena ili željezna posuda.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Recepti