CRNI RIŽOTO

Crni rižoto od sipe, bogat crnilom, vinom i rajčicom, klasik je dalmatinske kuhinje. Pruža intenzivan morski okus i neizostavan je na obiteljskim svečanostima.

Sastojci:

1 kg sipe
½ šalice maslinovog ulja (oko 1 dcl)
rajčica ili veća žlica koncentrata rajčice (kunšerva)
1 veća ili 2 manje glavice crvenoga luka (kapule)
4-5 režnja češnjaka (luka)
sol, papar, peršin (petersimul)
1 šalica (čikara) riže
½ šalice bijelog vina (1 dcl)

Priprema:

Sipama treba prije pripreme i pažljivo izvaditi vrećicu s crnilom koju spremimo u šalicu, odstraniti središnju kost i tamnu kožicu te potom dobro oprati i osušiti i narezati na manje komade (oko 1 cm). U širu posudu (teću) na maslinovom ulju popržiti luk, te nakon što omekša dodati sitno narezani češnjak i peršin te sasvim kratko popržiti. Dodati komadiće sipe, posoliti i kratko pirjati te dodati vrlo sitno narezanu oguljenu rajčicu ili u malo vode razmućen koncentrat (kunšervu). Doliti 1dl bijeloga vina te vode da prekrije meso (ne previše) i pirjati dok sipa napola ne omekša te potom dodati očišćenu i opranu rižu i malo popirjati „na suho“. Postupno dolijevati procijeđene riblje i povrtne juhe (može i vode) uz povremeno miješanje dok riža ne omekša, ali ne smije biti prekuhana. Pri kraju dodati sipino crnilo, dobro promiješati i pustiti da još kratko prokuha, ugasiti vatru i ostaviti još malo da odstoji kako bi se okusi proželi.

 

ZADARSKA ŽUPANIJA

Recepti

Istražite više

Povijest i kultura

Reci DA! povijesti i kulturi

Povijest i kultura

Saznajte više