Informacije

Homepage Plan
 • Informacije
 • RECI DA! ZADARSKOJ REGIJI, RECI DA! SVEMU

  Zadarska regija je je zapravo jedna od 21 županija Republike Hrvatske. Ima uistinu odličan geografski položaj, smješten u centru istočno Jadrana i okružen prekrasnom raznolikom prirodom. to je mjesto gdje prirodna i kulturna baština žive u savršenoj harmoniji i gdje predivni obalni resorti nude izvrsne uvjete za aktivan, ali i za opušteni obiteljski boravak.
  Kao središte regije i nekadašnji glavni grad Dalmacije, 3000 godina stari Zadar je polazna točka mnogih uzbuđenih posjetitelja. Ponosni je grad bogate i zanimljive tradicije i nevjerojatne kulturne baštine, no nikako nije jedini takvog ugleda, jer mali primorski gradovi poput Biograda i Nina jasno pokazuju koliko je cijelo područje bilo izuzetno važno za hrvatske kraljeve, kao i za velika carstva Rimljana, Mlečana, Turaka, Mađara i Austrijanaca.
  Duga i razvedena obala nadrealne ljepote i sjajni vrhovi impozantnih planina natjerat će vas da zaboravite na sve brige, ostavivši vas zaprepaštenima kad shvatite koliko raznolikih prirodnih čuda možete pronaći oko sebe.
  Nacionalni parkovi, parkovi prirode, otoci, rezervati, šume, polja, uvale i plaže su sastavni dio te sjajne priče o prirodi koja krade srca i zaintrigira um, pa dođite i uvjerite se u ono što nadahnjuje tisuće i tisuće posjetitelja koji se uvijek vraćaju u potrazi za novim iskustvima u nekom prijateljskom i poznatom okružju zadarske regije!

  KLIMA

  Mediteranska - vruća ljeta, blage zime, prosječna temperatura ljeti iznosi 25-30 stupnjeva Celzijusa, zimi oko 8-10 stupnjeva

  POVRŠINA

  Površina kopna iznosi 7.500 km2, od čega je 50% more, a 50% kopno.

  STANOVNIŠTVO

  Zadarska regija ima 170.000 stanovnika.

  GLAVNI GRAD

  Zadar ima 70.000 stanovnika i administrativno je, kulturno i akademsko središte zemlje.

  GEOGRAFSKI POLOŽAJ i GEOMORFOLOGIJA

  Zadarska regija smještena je na obali Srednjeg Jadrana. Regija obuhvaća područje:

  • obale sjeverne Dalmacije
  • arhipelaga koji se sastoji od stotina otoka, otočića i stijena
  • planinskog lanca Velebita zajedno s kanjonom rijeke Zrmanje
  • plodnih ravnica s najvećim slatkovodnim jezerom u Hrvatskoj (Vransko)
  KAKO DOĆI DO NAS

  Povezana autocestom - 2,5 sata do Zagreba, 1,5 sata do Splita
  Zračna luka je samo 10 minuta izvan Zadra i povezana je sa svim važnim europskim destinacijama.

  HRVATSKA

  600 kilometara Jadranskog mora, mediteranski zaljev koji prodire duboko u europsko kopno obdario je obalu razvedenom obalom od 6.500 kilometara.

  Zadar je središte regije, grad star 3000 godina koji je bio glavni grad Dalmacije od 7. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata, od razdoblja Bizanta, Franaka, Hrvato-Mađara, Mlečana, itd. te francuskog i austrijskog carstva. Do Zadra se može doći autom, zrakom, morem i vlakom.

  GEOGRAFSKA POZICIJA

  Hrvatska zauzima većinu istočne obale Jadranskog mora kao dio Sredozemlja s najdubljim prodorom na europsko kopno. Hrvatska se odnosi na jadransku obalu i sve otoke. Uski planinski pojas Dinarida (Dinarske Alpe) dijeli njegov mediteranski dio od srednjoeuropskog srednjoeuropskog dijela koji se proteže do najudaljenijih istočnih obronaka Alpa na sjeverozapadu, do obala Dunava na istoku, obuhvaćajući južni dio plodnih panonskih nizina.

  POVRŠINA

  Površina kopna iznosi 56.594 km2, a površina mora 31.479 km2.

  STANOVNIŠTVO

  Hrvatska ima 4,290,612 stanovnika.

  SUSTAV VLADE

  Hrvatska je višestranačka parlamentarna republika.

  GLAVNI GRAD

  Zagreb ima 792,875 stanovnika i ekonomski je, prometni, kulturni i akademski centar države. 

  DUŽINA OBALE

  6.278 km, od kojih je 4,398 km otoka, stijena i grebena.

  BROJ OTOKA, OTOČIĆA STIJENA I GREBENA

  1,244. Najveći otoci su Krk i Cres. 50 otoka je naseljeno.

  NOVAC

  Službena valuta u Hrvatskoj je euro (1 euro = 100 centa). Strana se valuta mijenja u bankama, mjenjačnicama, poštama te u većini turističkih agencija, hotela i kampova. Kreditne kartice (Eurocard / Mastercard, Visa, American Express i Diners) prihvaćene su u gotovo svim hotelima, marinama, restoranima, trgovinama i bankomatima.

  ELEKTRIČNI NAPON GRADSKE MREŽE

  220 V s frekvencijom 50 Hz