Jezero ptica

PARK PRIRODE VRANSKO JEZERO

Ovo područje proglašeno je parkom prirode te je najveće prirodno jezero u cijeloj Hrvatskoj, kao i poznati ornitološki rezervat za 251 vrstu ptica!

Park je krška dolina smještena uz jadransku obalu i prostire se na 57 četvornih metara jedinstvenog močvarnog područja. Smatra se iznimnim rekreacijskim područjem i staništem od globalne važnosti, a služi kao mjesto za svijanje gnijezda za 102 vrste ptica te kao odmorište i hranilište bezbrojnim pticama selicama.

PP Vransko jezero

Najbolji način da dođete do jezera, bez obzira na odabrani ulaz, jest automobilom, unaprijed organiziranim prijevozom ili u sklopu obilaska.
Kada se nađete u ornitološkom rezervatu, krećite se polako i tiho. Tako ćete imati najbolju šansu da vidite ptice u prirodnom staništu. Moguće je rezervirati vodiča da vas provede kroz rezervat i pomogne vam pronaći ptice, kao i tragove njihove prisutnosti poput gnijezda, perja i sl., koje sami možda ne biste zamijetili. Svakako ponesite dobar dalekozor, a ako ste posebno entuzijastični, svoje šanse za uspješno promatranje možete maksimalno povećati pomoću teleskopa sa stativom.

PP Vransko jezero

 Ali ovo nije raj samo za ptice! I ribiči, biciklisti te ljubitelji prirode vidjet će zašto je ovo mjesto tako posebno. Jedan od razloga njegova je prirodna kriptodepresija, koja stvara jedinstven jezerski život. Obogatite svoj život posjetom području toliko bogatom florom i faunom! Krenite uvis i popnite se do Kamenjaka, vidikovca s fantastičnim pogledom na jezero. To je pravo mjesto za uživanje u vidicima. Ako želite uživati u ljepoti jezera na dva kotača, imate sreće jer nekoliko biciklističkih staza prolazi prekrasnim krajolikom pored Vranskog jezera.

Više informacija o aktivnostima, izletima i zanimljivostima parka potražite ovdje: Istraži
Posjetite službenu web stranicu: Park prirode Vransko jezero

Istražite više

Park prirode Telašćica

Mjesto koje su odabrali dupini

Park prirode Telašćica

Saznajte više
Kanjon Zrmanje

Zaljubite se u najimpresivnije kanjone

Kanjon Zrmanje

Saznajte više