Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

Park prirode Vransko jezero prostire se na površini od približno 57 km² i nalazi se na samo pet minuta vožnje od naselja Pakoštane. Možete ući u park na tri službena ulaza, a to su Crkvine, Kamenjak i luka Prosika.
Najbolji način da dođete do jezera, bez obzira na odabrani ulaz, jest automobilom, unaprijed organiziranim prijevozom ili u sklopu obilaska. Tamo vas čekaju razne mogućnosti razonode.

Ornitologija

ornithology

Vransko jezero jedno je od najboljih mjesta za promatranje ptica u Hrvatskoj. Ako u bilo koje doba godine odlučite posjetiti jezero kako biste promatrali tisuće ptica koje tamo obitavaju, nećete se razočarati. Ipak, idealno vrijeme za to jest proljeće i jesen, kada ćete biti nagrađeni najvećom raznolikošću ptičjih vrsta.
Planirajte svoj posjet ili u ranim jutarnjim satima ili prije zalaska sunca jer su ptice tada aktivne te je najveća vjerojatnost da ćete ih uočiti.
Kada se nađete u ornitološkom rezervatu, krećite se polako i tiho. Tako ćete imati najbolju šansu da vidite ptice u prirodnom staništu. Moguće je rezervirati vodiča da vas provede kroz rezervat i pomogne vam pronaći ptice, kao i tragove njihove prisutnosti poput gnijezda, perja i sl., koje sami možda ne biste zamijetili.
Svakako ponesite dobar dalekozor, a ako ste posebno entuzijastični, svoje šanse za uspješno promatranje možete maksimalno povećati pomoću teleskopa sa stativom.

U Posebnom ornitološkom rezervatu nije dozvoljeno posjećivati bez odgovarajuće pratnje ovlaštenih osoba.

Kamenjak

Milan Mišo Lakić

Krenite uvis i popnite se do Kamenjaka, vidikovca s fantastičnim pogledom na jezero. To je pravo mjesto za uživanje u vidicima.
Na vidikovcu možete pročitati zanimljive informacije na poučnim pločama ili sjesti na kamenu klupu i diviti se krajoliku. Možete čak i promatrati Kornatske otoke pomoću teleskopa. S te visine možete vidjeti udaljene otoke i gradić Pakoštane.
Također se možete zaustaviti u suvenirnici i, svima omiljenoj, kušaonici. U kušaonici Kamenjak možete pijuckati hladno domaće vino ili kušati razne vrste sira i maslinovog ulja okruženi fascinantnim arheološkim nalazima.

Biciklističke staze

Goran-Šafarek

Ako želite uživati u ljepoti jezera na dva kotača, imate sreće jer nekoliko biciklističkih staza prolazi prekrasnim krajolikom pored Vranskog jezera.
Jedna takva staza, naziva „MTB 29 Vrana 1“, nešto duža od šest kilometara, idealna je za obitelji. Sa samo jednim usponom, ovo je lagana staza pogodna za početnike koji mogu biciklirati po makadamskim cestama.
Postoje i brojne druge staze – sve što trebate učiniti jest procijeniti svoju razinu tjelesne spreme i odlučiti koliko kilometara želite prijeći taj dan!
Kliknite ovdje kako biste na interaktivnoj karti pronašli biciklističke staze koje vam odgovaraju.

Planinarske staze

Goran-Šafarek

Obujte svoje planinarske čizme i krenite u Park prirode Vransko jezero kako biste proveli dan (ili dva) u prirodi. Uz planinske staze, otkrit ćete biološku raznolikost ovog područja zahvaljujući poučnim pločama po cijelom parku.

Povedite svoju obitelj poučnom stazom Ptice Vranskog jezera, drvenom stazom od 600 m koja prolazi kroz dio ornitološkog rezervata. Provirite kroz trsku i provjerite koliko vrsta ptica možete otkriti – ako imate sreće, vidjet ćete ugroženu pticu vranca koja se ovdje voli gnijezditi. Staza uključuje osam poučnih ploča, a možete je prijeći u samo 45 minuta, što je idealno za dječje noge. Da bi to bilo još zabavnije, savjetujemo vam da iznajmite dalekozor u info centru.
Postoje duže staze za strastvene planinare, poput poučne botaničke staze od pet kilometara. Kružnu planinarsku stazu možete prijeći u približno dva sata – počinje na vidikovcu Kamenjak i prolazi kroz kanjon Mernjača do pristaništa Bašinka i dalje kroz kanjon Orlja draga te se vraća do Kamenjaka.

Kajakaštvo

Goran-Šafarek

Iskusite jedinstvo s prirodom ploveći kajakom po jezeru. To je zasigurno jedan od najzabavnijih načina za uživanje u jezeru (uz kupanje!). Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, a na njemu se također možete zabaviti loveći ribu iz kajaka.
Možete iznajmiti kajak jednosjed ili dvosjed u info centru na ulazu u luku Prosika. Možete se odlučiti za najam po satu ili unajmiti kajak za cjelodnevnu avanturu.

Kamp Crkvine

camping crkvine

Za istinsko uživanje u jezeru, spavajte odmah uz njega u privatnom kampu Crkvine. Smješten u blizini primorskog naselja Pakoštane (na samo 2,5 km udaljenosti), taj je kamp dio parka prirode i nudi niz raznih mogućnosti za smještaj.
Odaberite mjesto za kampiranje ili spavajte u modernoj i potpuno opremljenoj mobilnoj kućici. U okviru kampa Crkvine nalaze se obnovljeni sanitarni čvorovi i dostupno je nekoliko vrsta sportskih sadržaja.
Iz kampa se možete uputiti u plovidbu kajakom, ribolov ili promatranje ptica. U blizini se nalazi i nekoliko biciklističkih i planinarskih staza, što taj kamp čini jednim od najboljih kampova za aktivni odmor u Hrvatskoj.

Avanturistički park

Iva-Rogić

Djecu svih uzrasta oduševit će Adrenalinski park Vransko jezero. U gustoj borovoj šumi djeca mogu iskušati svoje vještine penjanja, balansiranja, hodanja i vožnje ziplineom! Avantura očekuje one koji žele isprobati bilo koji od 27 elemenata za vježbu postavljenih u području s tri staze većem od 3700 kvadratnih metara.

Električni vlak

Iva-Rogić

Brže stignite na cilj zahvaljujući električnom turističkom vlaku. Vlak polazi iz primorskog gradića Pakoštane i zaustavlja se kod info centra Crkvine te se potom vraća u Pakoštane.
Vlak prometuje bez rezervacija (tri dana unaprijed), tako da možete planirati svoje aktivnosti uzimajući u obzir vlak radi maksimalne praktičnosti.
Polazna točka je u Ulici Kralja Petra Svačića, a vlak prometuje svakodnevno u razdoblju od 8 do 16 sati uz cijenu karte od 2,5 € za odrasle, a za djecu do tri godine je besplatna. U cijenu je uključen ulaz u Ornitološki rezervat.

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

alt

Top

Priroda i pustolovine

PREMIUM AKTIVNI ODMOR U ODMARALIŠTU

Smješteno u: Zadar

Istražite više

Hrana i piće

RAZVIJANA I USAVRŠENA KROZ STOLJEĆA

Hrana i piće

Saznajte više