Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO NACIONALNOM PARKU PAKLENICA

Smješteno u: Rivijera Paklenica

Poznat po dvama zadivljujućim kanjonima, Velikoj i Maloj Paklenici, izvanrednim šumama, stijenama, špiljama te biljnom i životinjskom svijetu, Nacionalni park Paklenica 2017. godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Park je zaštićen kako bi se osiguralo zdravlje najvećeg i najbolje očuvanog kompleksa šuma u Dalmaciji.
Na tom prostoru, prepunom zapanjujuće flore i faune, pronaći ćete i kulturne znamenitosti, što ga čini nezaobilaznim odredištem za sve posjetitelje Zadarske regije.

 

Hrana i osvježenje

Šime_Sorić

Postoji nekoliko mjesta unutar parka na kojima možete prizalogajiti i osvježiti se, a sva su zanimljiva u povijesnom i kulturnom smislu. Primjerice, konoba Marasović koja se nalazi 200 m prije recepcije ili kafić Bunker u kanjonu. Konoba, do koje se može doći automobilom, otvorena je samo tijekom ljeta, dok je kafić otvoren od travnja do listopada. Bunker se nalazi unutar posjetiteljskog centra Podzemni grad Paklenice, zbog čega ga je vrlo lako pronaći.
Lugarnica je još jedno odlično mjesto za zaustavljanje tijekom planinarenja, smješteno uz prekrasnu planinarsku stazu. Tamo možete uživati u čaju, kavi ili soku, kao i u nekoliko hrvatskih jela. Imajte na umu da možete platiti samo gotovinom, pa je ponesite ako se želite počastiti.
Planinarski dom Paklenica odlično je mjesto za odmor, smješteno oko 7 km od glavnog parkirališta i pored lijepog potoka Velika Paklenica. Stići ćete do njega nakon otprilike dva sata planinarenja od parkirališta, tako da ćete biti spremni za osvježenje!

 

Najviši vrhovi Paklenice

Ivan Čorić

Najviši vrh Velebita je Vaganski vrh, na 1757 m nadmorske visine. Za vedrog dana možete uživati u panoramskom pogledu koji se proteže na čak 300 km. Impresivno, zar ne?
Sveto brdo nalazi se u krajnjem istočnom dijelu parka i drugi je najviši vrh u parku, niži od najvišeg za tek nekoliko metara.
Pogled na zadarski arhipelag s obližnjeg vidikovca Liburnije oduzima dah, a do njega možete stići nakon 5 sati pješačenja od parkirališta.
Uvijek se savjetuje da ponesete planinarski vodič sa sobom jer su ti dijelovi parka namijenjeni za iskusne planinare i alpiniste.

 

Špilja Manita peć

Dinko Stopić

Ova špilja, koja se otvara u travnju, jedna je od najvećih atrakcija parka. To je općenito najpoznatiji dio parka, a špilja je otvorena za javnost u sklopu vođenog obilaska. Do špilje možete doći s parkirališta relativno laganom šetnjom od 1,5 sata – vjerujte nam, itekako se isplati.
Puna prirodnih stalagmita i stalaktita, sigastih tvorevina i drugih jedinstvenih špiljskih formacija, špilja sadrži znamenitosti kakve zasigurno još niste vidjeli. Neke od njih nazvane su po svome obliku, npr. kaciga, vještica, pa čak i orgulje! Provjerite možete li ih uočiti prije nego što vam ih vodič pokaže.
Važno je provjeriti vrijeme zatvaranja prije uspona jer se špilja zatvara u različito vrijeme ovisno o dobu godine. Kod špilje će vas dočekati vodič i povesti vas u obilazak koji traje oko pola sata. Možete vrlo jednostavno rezervirati i platiti obilazak na ulazu u špilju.

 

Projekt Zadar Trail Magic

Ivan Čorić

Paklenicu je idealno upoznavati kroz planinske staze, koje premrežuju Paklenicu u dužini od više od 200 km. Planinarske staze označene su crvenim i bijelim oznakama, što olakšava njihovo uočavanje, a vidjet ćete i druge znakove koji vam pokazuju smjer u kojem se trebate kretati.
Svakako provjerite vremensku prognozu i pobrinite se da imate dovoljno vremena za spuštanje prije mraka. Možete zatražiti detaljnu brošuru s tiskanim kartama u turističkom informativnom uredu radi lakšeg snalaženja na planinarskim stazama.

 

Penjalište Paklenica

Luka Tambača

U parku postoji nekoliko penjališta, a područje parka jedno je od najpopularnijih područja za penjanje u Hrvatskoj. Postoji oko 590 dionica, koje se razlikuju po zahtjevnosti i trajanju.
Ako tražite kratak uspon, krenite prema Klancima u kanjonu Velike Paklenice. To je najbolje mjesto za obitelji. Anića kuk je najpoznatija stijena, a na njoj je dostupno 350 m penjačkih dionica. Postoje i brojne druge dionice, stoga ćete zasigurno pronaći barem jednu koja odgovara vašem vremenskom ograničenju i tjelesnoj spremi.
Unutar parka dostupne su i druge mogućnosti za penjanje te se u njemu održava nekoliko zanimljivih tečajeva penjanja (poveznica).

 

Poučne staze

Marina-Marasović

Dostupno je mnoštvo raznih poučnih staza. Najpopularnija je poučna staza koja vodi od kanjona Velike Paklenice prema planinarskom domu. Uz stazu su postavljene ploče s poučnim i zabavnim informacijama o tome što vidite.
Sjajan je izbor i poučna staza Paklarić, koja uključuje i vidikovac na kojem možete snimiti prekrasne fotografije. Na stazu se ulazi u blizini prvog ulaza u park te ju je lako pratiti čak i bez karte zahvaljujući jasnim oznakama. Ova staza duga je 550 metara i uz nju se nalaze brojne informativne ploče.
Staza Pjeskarica počinje odmah nakon recepcije i vodi od Pakleničkog mlina prema parkiralištu u kanjonu. Ta staza od 1,5 km idealna je za promatranje lokalne flore i faune.
Za one koji žele učiti o povijesti, odličan je izbor staza „Kratko putovanje kroz prošlost“. Dugačka je 8 km i uključuje biciklističke i pješačke staze koje prolaze kroz sela i prirodni krajolik. Na njoj možete naučiti ponešto o ovome području u eri dinosaurusa.

 

Posjetiteljski centar Podzemni grad Paklenice

Ivan Čorić

Duboko ispod kanjona Velike Paklenice nalaze se tajanstveni podzemni tuneli prepuni povijesti. Nazivaju se „bunkerima“, a sagradila ih je jugoslavenska vojska početkom 1950-ih. Ti su bunkeri otvoreni za javnost po završetku Domovinskog rata.
U njima je uređen penjački centar za djecu, u kojemu ona mogu učiti o povijesti penjanja. To je idealno mjesto da vaša djeca nauče sve o penjanju, kao i o prvom penjaču u parku, Dragutinu Brahmu. Također će na zabavan način učiti o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.
U centru vas očekuje obilje aktivnosti i informacija. Stoga ne čudi što je on jedan od najpoznatijih dijelova parka.

 

UNESCO-ov popis

Ivana-Adžić

Nacionalni park Paklenica uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine 2017. godine zbog svojih prekrasnih bukovih šuma i same veličine. Zahvaljujući dodavanju parka na ovaj značajni popis, bukove šume će se očuvati za buduće generacije kako bi se osigurala maksimalna zaštita bioraznolikosti Hrvatske. Naravno, zahvaljujući UNESCO-ovu popisu porasla je i popularnost parka, a s njome i broj posjetitelja.

 

Winnetou

Ivan Čorić

Ako ste zaljubeljenik u film, možda znate da je tijekom 1960-ih u Hrvatskoj snimljeno nekoliko filmova na temelju romana o Winnetou. Ti filmovi o indijanskom apaškom poglavici zvanom Winnetou snimljeni su na području oko planina Paklenice.
Možete obići neke od najpopularnijih lokacija snimanja, poput visoravni Pueblo. Ako se nađete u hotelu Alan u Starigradu, možete posjetiti i Muzej Winnetoua i izložbu filmskih rekvizita na mjestu gdje je filmska ekipa bila smještena tijekom snimanja. Saznajte više o filmu i ekipi.

 

Mirila

JOSIP STRMEČKI

Mirila su kameni spomenici pokojnicima. Možete ih pronaći širom parka. Ovo kamenje potječe iz 17. stoljeća, a podsjeća na osobe koje su preminule u planinama te su potom pokopane nakon što su im tijela prenesena s planine u seosku crkvu. Tijekom prijenosa s planine, tijelo se smjelo spustiti na tlo samo jednom i to na posebno mjesto. Smatralo se da će na tome mjestu duša konačno napustiti tijelo.
Te ravne kamene ploče postavljene su kako bi označile visinu pokojnika te su smatrane počivalištem duše, dok je u grobu sahranjeno samo tijelo pokojnika.

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

Istražite više