Što je obrok bez soli ?

Sol

Područje oko Zadra bogato je još jednim fantastičnim darom prirode i primarnim sastojkom gotovo sve hrane poznate ljudskoj vrsti - čistom netaknutom morskom solju. Solane otoka Paga i grada Nina posebno se ponose svojim proizvodom koji tradicionalno prikupljaju i proizvode stoljećima uz tek minimalne promjene. 

Pag salt pans

Nin na licu mjesta ima i muzej koji će vas provesti kroz taj proces, ponuditi vam suvenire - razne proizvode sa i od soli, uključujući i prirodu kozmetiku ili čokoladu sa ninskom soli, te predstaviti takozvani cvijet soli, izvrsnu poslasticu koji znaju još zvati i kavijarom soli.

Salt festival Nin

Nin Salt pans

Stoljećima, još od rimskog doba, Ninska solana proizvodila je sol. Čak su i rimski carevi voljeli sol, a tada je ona imala jednaku vrijednost kao i zlato pa su čak rimski vojnici bili plaćani u soli!

Područje solane prostire se na 55 hektara očuvanog prirodnog okoliša. Vođene ture solanom dostupne su ljetnoj sezoni na dnevnoj bazi, a možete naučiti sve o bazenima soli, procesu kristalizacije i teškoj ručnoj berbi soli koja se odvija svake godine.

Salt pans Nin

Istražite više

Riba i plodovi mora

Praznik za okusne pupoljke

Riba i plodovi mora

Saznajte više
Maslinovo ulje

Kušajte tekuće zlato!

Maslinovo ulje

Saznajte više