RECI DA OTOKU PAGU!

OTOK PAG

Pag je fascinantan otok s jedinstvenim geografskim obilježjima, živom i živopisnom lokalnom zajednicom, bogatom kulturnom baštinom i uzbudljivom turističkom ponudom. To je dom istoimenog sira, janjetine i čipke - univerzalno priznatih posebnosti, cijenjenih i čuvenih širom svijeta!

NE PROPUSTITE

Za svoj dom nabavite lijepu ručno izrađenu čipku  / posjetite biciklom Mjesec .

Partijajte kao rock-zvijezda

Kušajte slavni paški sir

Obilježja

GRAD PAG

Upoznajte Pag

Grad Pag možda jest malen, ali ima dugu povijest.

Taj je gradić najveće naselje na istoimenom otoku i tipičan je srednjovjekovni gradić sagrađen u 15. stoljeću po narudžbi Mlečana, koji su vladali ovim prostorom, a prema projektu genijalnog graditelja Jurja Dalmatinca. Prvi kamen temeljac položen je 1443. godine. U skladu s tada najsuvremenijim idejama o planiranju grada, glavne i križne poprečne ulice sijeku se pod pravim kutom i vode do četverih gradskih vrata. Trezveni središnji trg, Trg Petra Krešimira, obuhvaća crkvu sv. Marije i Kneževu palaču. Godine 1449. Dalmatinac je počeo raditi na gradskim zidinama, no od devet izvornih obrambenih kula sačuvana je samo kula Skrivanat. Šetnja gradom najbolji je način da ga upoznate i u njemu stvorite svoju vlastitu povijest.

PAŠKE PLAŽE

Na plažu, molim!

Ako tražite savršenu plažu, dođite na Pag. 

Pag ima mnogo lijepih uvala i zapanjujućih plaža smještenih između jedinstvenog krajobraza nalik na površinu Mjeseca i kristalno čiste obale mirnog Jadrana. Idealne su za uživanje, odmor i sve vrste zabavnih aktivnosti. Ima ih od velikih uzavrelih lokacija do manjih privatnih utočišta, pješčanih i šljunčanih. Svakako ne propustite iznimno lijepe plaže u Kolanu i Povljani te uživajte u prirodi otoka.

Sir

Ljubav na prvi zalogaj

Zaljubit ćete se u ovaj sir! 

Otok Pag, a posebno mjesto Kolan, ima dugu i ponosnu tradiciju majstorskog ručnog pravljenja sira, a ovdašnje se ovčje mlijeko smatra jednim od najboljih na svijetu. Paški se sir redovito pojavljuje na raznim top-ljestvicama istaknutih stručnjaka i gastronomskih kritičara, a često bude proglašen najboljim u mnogim kategorijama, čak ispred nekih najistaknutijih francuskih sireva. Obično je dosta tvrd i ima vrlo osebujan okus, koji dolazi od žilavih ovaca koje pasu s aromatičnih grmova kadulje i majčine dušice, prekrivenih morskom soli raspršenom jakom burom. Čuvena sirana Gligora jedna je od najcjenjenijih na svijetu i svojim brojnim posjetiteljima nudi uzbudljive edukativne i degustacijske ture na kojima se kuša izuzetni sir, saznaje ponešto o razlozima njegove slave, ali i zaljubljuje u njega na prvi zalogaj!

ČIPKA

Kupite ili napravite najljepši suvenir

Naučite nešto o ljubavi i paškoj čipki!

Paška čipka pod zaštitom je UNESCO-a. Taj fino izrađen delikatni proizvod ljepote mnogi zahvalni vlasnici uokviruju i tretiraju kao umjetničko djelo. Zahvaljujući časnim sestrama lokalnog benediktinskog samostana koje su prve počele usavršavati i poučavati izradu čipke tankim koncem u 15. stoljeću, paška je čipka od tada važan izvor prihoda mnogim vještim i marljivim ženama. Od njih su neke čak bile pozvane na dvor carice Marije Terezije da osobno za nju vezu čipku! Da bi se vještina vezenja paške čipke svladala u potpunosti, potreban je dug i složen proces učenja, no možete provjeriti svoju vještinu i na početničkom tečaju pod vodstvom nekih od najiskusnijih i najnadarenijih čipkarica na cijelom otoku.

Saznajte više

1 of 5
alt

Nebeski party

FESTIVALI I ZABAVE

Pag ima nekoliko tradicionalnih festivala koji vjerno promiču nematerijalnu baštinu ovoga kraja, no  svoju globalnu pozornost ipak je stekao spektakularnim festivalima plesne glazbe. Plaža Zrće u posljednjih je 15 godina domaćin brojnim svjetski popularnim DJ-ima te je stekla trajnu reputaciju mjesta s više od milijun posjeta ljubitelja party-stila zabave svake godine.

alt

Kušajte pašku sol

PAŠKA SOL

Povijest i kultura

Paška sol uvijek je igrala vrlo važnu ulogu u životu ovdašnjih ljudi, a postoje dokazi da je organizirana proizvodnja prirodnim isparavanjem morske vode započela još prije - tisuću godina. Posjetitelji mogu naučiti više o bogatoj povijesti solane u lijepom muzeju na licu mjesta. I danas je solana svojom površinom najveći proizvodni pogon u cijeloj Hrvatskoj.

alt

BICIKLIZAM NA PAGU

Priroda i pustolovine

Nevjerojatan krajolik sjevernog dijela otoka Paga nije moguće usporediti ni s čime na planetu - jer najviše nalikuje na Mjesec. Istražite na biciklu ovo područje oblikovano burom! 

Priče

Prev Next

PRIČA O ČIPKI, SESTRAMA BENEDIKTINKAMA I ŽENAMA PAGA

Kad zanat postane umjetnost

Priča i žene iza paške čipke zanimljive su kao i čipka sama! 

Prev Next

PRIČE O KAMENU (MJESEČEV OTOK)

Na mjesec i natrag!

To je odgovor na pitanje koliko ćete voljeti Pag. I opisati kako on izgleda! 

Prev Next

JANJETINA I BURA

Došla je s vjetrom.

Bura je oblikovala ovaj otok, njegove tradicije, pa čak i hranu!

Priče

alt

PRIČA O ČIPKI, SESTRAMA BENEDIKTINKAMA I ŽENAMA PAGA

Kad zanat postane umjetnost

Priča i žene iza paške čipke zanimljive su kao i čipka sama! 

Paška čipka fascinira već stoljećima — cijenili su je carevi, a danas cijeli svijet. Vjerojatno zato što tek nekoliko žena zna kako se ona pravi. Paške čipkarice kažu da ni računalo ne bi moglo ponoviti uzorak koji one svaki put stvaraju iznova. Čipka potječe iz vremena davno prije računala — iz 16. stoljeća. Benediktinke iz samostana sv. Marije bile su prve učiteljice u gradu i osnovale su školu za djevojke. Učile su ih mnogim stvarima, a između ostalog i izradi čipke. Otad ih hvale za pokretanje ovog napornog posla, koji se prenosi s koljena na koljeno. Ako tražite drukčiju vrstu suvenira, to je to! Čipka se može kupiti u jednoj od trgovina poklonima u gradu Pagu, a preporučujemo i posjet benediktinkama iz samostana sv. Margarite koje su bile začetnice čipkarstva u Pagu i njegova osobitog stila. Časne su sestre oduvijek bile zaštitnice baštine, a osim čipke, štitile su bogatu zbirku crkvene umjetnosti. Povodom 700. obljetnice osnutka samostana benediktinki sv. Margarite u Pagu, u tom je samostanu otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti. Osim čipke i zanimljivih izložaka poput relikvijara, slika i skulptura, posjet izložbi idealna je prilika i da doživite stil života benediktinki, koje se vode geslom: „Ora et labora“. Također treba spomenuti poznati baškotin, vrstu slatkog prepečenca napravljenog po posebnoj recepturi sestara benediktinki, koji se proizvodi već više od 300 godina. Zasladite si upoznavanje s tradicionalnim hrvatskim umijećima izvornom hrvatskom delicijom!

alt

PRIČE O KAMENU (MJESEČEV OTOK)

Na mjesec i natrag!

To je odgovor na pitanje koliko ćete voljeti Pag. I opisati kako on izgleda! 

Možda će uskoro biti moguće putovati i na sam Mjesec — no prije toga morate doći na Pag. Površina Paga podsjeća na slike površine Mjeseca. To je posljedica bure koja zimi puše s Velebita i oblikuje taj poseban izgled i osjećaj ovdašnje vegetacije. Jednako je važan dio bijeli kamen. On je dio povijesti Paga, bilo da se radi o tisuću kilometara kamenog suhozida ili materijalu od kojeg je Juraj Dalmatinac oblikovao grad i njegove čudesno arhitektonsko blago. Svidio vam se on više kad je prirodan ili kad je pretvoren u umjetnost, Pag će vam pokazati mnoga kamena čuda.

alt

JANJETINA I BURA

Došla je s vjetrom.

Bura je oblikovala ovaj otok, njegove tradicije, pa čak i hranu!

Dva najpoznatija paška specijaliteta postoje zahvaljujući buri — međunarodno nagrađivani paški sir i cijenjena delicija paške janjetine. Točnije, riječ je o pasmini Pramenka, a janje ne smije biti starije od 45 dana. Takva je janjetina Pag učinila nezaobilaznim mjestom gastronoma. Što to meso čini tako posebnim? Tajna je u mješavini slane mediteranske vegetacije, koja je takva zbog bure koja puše s Velebita, te plavog Jadranskog mora. Ovu neobičnu kombinaciju možete kušati u tradicionalnim receptima kao što su janjetina na ražnju i janjetina ispod peke, ali i u novim, modernim kombinacijama. Možda čak i s paškim sirom! 

Explore

alt

Povijest i kultura

SKRIVENA BLAGA OTOKA PAGA

Smješteno u: Otok Pag

alt

Hrana i piće

NAJBOLJI GASTRONOMSKI OBILASCI NA PAGU

Smješteno u: Otok Pag