Povijest i kultura

SKRIVENA BLAGA OTOKA PAGA

Smješteno u: Otok Pag

Otkrijte tajne i blaga koje čuvaju časne sestre benediktinke na prekrasnom otoku Pagu. Saznajte kako su održale tradiciju izrade čipke koja je danas pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština, koja su blaga čuvala stoljećima i kako provode dane pripremajući ukusne poslastice.
Donosimo četiri načina za otkrivanje zanimljivosti grada Paga i svega što on nudi uz Maricom vođene obilaske.

 

Razgledavanje grada Paga

pag

Nema boljeg načina za razgledavanje grada od obilaska sa stručnim i prijateljski raspoloženim vodičem. S polaskom svakog dana u 10 sati, vaš stručni vodič će vam pokazati prekrasni grad Pag, koji će vas doista očarati!
Ovaj grad iz 15. stoljeća ima puno priča za ispričati – i znamo da ćete ostati zadivljeni. Lagano prošećite i poslušajte ih sve. Glavne znamenitosti grada su Galerija paške čipke, nekoliko crkava, među kojima se ističe Zborna crkva Marijinog uznesenja na glavnom trgu, Knežev dvor i Muzej soli.
Ovaj je obilazak idealan za obitelji, a također pruža uvid u tradicionalne načine proizvodnje soli. Uz to, ako želite dodatno proširiti svoje znanje o ovom uzbudljivom otočnom raju, uz malu nadoplatu možete posjetiti i Stari grad Pag.

 

Bogoštovlje pred svetim trnom

holy thorn

Jeste li znali da paške benediktinke čuvaju tajnu u svome samostanu? Sada imate priliku otkriti njihovu stoljetnu tajnu. To je sveti trn, koji se smatra dijelom krune koju je Isus Krist nosio u trenutku smrti. Predlažemo da ih posjetite i sami se uvjerite u to.
Prema legendi, sveti je trn na Pag 1443. godine donio franjevački redovnik na povratku iz Svete zemlje. Dao ju je sestri nakon što je položila redovničke zavjete u Benediktinskom samostanu u Pagu. Je li to istina ili tek priča?
Možete razgledati Sveti trn u svakodnevnom obilasku koji počinje u 10:30 ili 18 h. Na obilazak se kreće iz središta Paga, a traje jedan sata.
U paškome Benediktinskom samostanu možete pogledati hermetički zatvoreni stakleni cilindar koji sadrži dio krune. U potpunosti je očuvan i potvrđen od strane papinskog izaslanika koji je izjavio: „Esse de corona Domini!“, što znači da je to zaista trn iz krune Gospodnje.
Časne sestre benediktinke brižno su čuvale tu relikviju stoljećima, a sada je imate priliku i sami pogledati u sklopu posebnog obilaska.

 

Radionica izrade paške čipke

pag

Pažanke stoljećima izrađuju čipku, a paška čipka pod zaštitom je UNESCO-a i jedna od najpoznatijih vrsta čipke u svijetu. Sada i vi možete izučiti drevni zanat čipkarstva u ovoj sjajnoj radionici izrade čipke.
Ova kulturna radionica traje sedam dana, a u cijenu je uključen smještaj (dvokrevetna soba) s obilnim doručkom, oprema za izradu paške čipke, kao i stručno vodstvo.
Paška čipka se stoljećima koristi u izradi svečane odjeće, ukrasnih stolnjaka i umjetničkih djela. Čipka je još uvijek izvor prihoda brojnih paških čipkarica. Razvoj potrebne razine vještine za izradu ove čipke dugotrajan je proces, stoga tečaj traje tjedan dana. Čipku koju izradite tijekom tečaja možete ponijeti kući i koristiti kako god želite.
Tijekom radionice izrade čipke otkrit ćete i druge dijelove Paga, razgledavati maslinike i Stari grad, degustirati domaće vino, sir, med i baškotin (aromatični tost koji peku benediktinke).

 

Čaj u Benediktinskom samostanu

benedictine

Zavirite unutar Benediktinskog samostana, u djelić svijeta koji nije često otvoren za javnost.
Ovaj uzbudljivi dnevni obilazak kreće iz Paga i vodi u paški Benediktinski samostan, izgrađen prije više od sedam stoljeća. Od tada časne sestre izrađuju ovu kompleksnu čipku koja je uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. U samostanu redovnice prave i aromatični tost poznat kao baškotin. Saznajte kako ručno pripremiti taj kruh u malim količinama prema receptu starom 300 godina.
Tijekom jednosatnog obilaska vidjet ćete brojne vrijedne predmete koji se čuvaju u samostanu i dobiti uvid u tih i miran život redovnica dok s njima ispijate šalicu čaja i izgovarate molitvu.

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

Istražite više

Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

OD KRISTALNOG PLAVOG MORA DO PLANINSKOG MASIVA

Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

Saznajte više