Otkrijte spilje Velebita

SPELEOLOGIJA/SPILJARENJE

Homepage Doživljaji Priroda i pustolovine
  • SPELEOLOGIJA/SPILJARENJE
  • Na Velebitu se ne morate uvijek penjati; možete se i spuštati u dubine! 

    Na području oko Velebita nalazi se i oko 80 spilja i jama, od kojih su najprivlačnije špilja Modrič, Cerovačke špilje te špilje Manita peć i Strašna peć na Dugom otoku. Predlažemo da ih sve obiđete jer svaka čuva svoju čaroliju. Međutim, ako nemate vremena, naš bi savjet bio da odaberete Cerovačke špilje i onu najpoznatiju – špilju Modrič.

    Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode Velebit, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj, a rado ih se posjećuje još od 1951. godine. Sastoje se od tri spilje, a svaka je bogata spiljskim ukrasima i krškim osobitostima. Poznate su po ljepoti stalaktita i stalagmita duginih boja, fosilnim ljudskim kostima i brončanim sjekirama.Osim toga, poznate su i po nalazištima špiljskog medvjeda. Ljubitelji povijesti sigurno će uživati  u razgledavajnu. Otvaranjem Centra izvrsnosti Cerovačke špilje ova turistička atrakcija Parka prirode Velebit postala je još zanimljivija, atraktivnija i zabavnija. Cijeli je prostor opremljen suvremenim sadržajima tematski povezanim s fenomenima Cerovačkih špilja, krša te prirodne i kulturne baštine PP Velebit.

    S druge strane, špilja Modrič poznata je po stalaktitima od tla do stropa, stalagmitima, stupovima i speleotemima. Bit ćete zapanjeni pronađenim fosilnim ostacima čovjeka iz brončanog doba, zajedno s ostacima keramike starima 4000 godina.

    Dođite i upoznajte podzemlje na nezaboravan način!