Ave, povijest! Ave, arhitektura!

Muzeji

U Muzeju antičkog stakla gledajte (ali ne dirajte); posjetite Kneževu palaču, jednu od najcjenjenijih zgrada u Zadru; pronađite svoj omiljeni predmet na izložbi Zlato i srebro Zadra; „Ora et labora“ izrađujući pašku čipku i još mnogo toga..

Otkrijte priču iza raznih muzeja Zadarske županije.

Stalni postav izložbe Zlato i srebro Zadra ne smije se propustiti.

Međutim, kad ste tamo, potražite i drugu vrstu blaga — povijest iza priče. Blago ovdje nisu čuvali kraljevi i carevi nego - časne sestre! Blago zadarske povijesti neodvojivo je od benediktinskog samostana sv. Marije i njegovih skrbnica, časnih sestara. Zajednička im povijest seže u doba Bizantskog Carstva. U novijoj povijesti benediktinke su opet odigrale važnu ulogu kad su tijekom savezničkog bombardiranja 1943. godine blago sakrile u duboku rupu pod crkvenim zvonikom. Mnogi predmeti koji su čuvani s ljubavlju, znanjem i ponosom imaju vrlo veliku vrijednost. Zadranima je ipak najvrjedniji tzv. Čikin križ iako je malen i nije ukrašen draguljima. Od 8. stoljeća on za ovdašnje ljude ima posebno značenje. Pronađite svoj omiljeni predmet na izložbi dok slušate o povijesti ovog blaga.

Priča i žene iza paške čipke zanimljive su kao i čipka sama!  

Paška čipka fascinira već stoljećima — cijenili su je carevi, a danas cijeli svijet. Vjerojatno zato što tek nekoliko žena zna kako se ona pravi. Paške čipkarice kažu da ni računalo ne bi moglo ponoviti uzorak koji one svaki put stvaraju iznova. Čipka potječe iz vremena davno prije računala — iz 16. stoljeća. Benediktinke iz samostana sv. Marije bile su prve učiteljice u gradu i osnovale su školu za djevojke. Učile su ih mnogim stvarima, a između ostalog i izradi čipke. Otad ih hvale za pokretanje ovog napornog posla, koji se prenosi s koljena na koljeno. Ako tražite drukčiju vrstu suvenira, to je to! Čipka se može kupiti u jednoj od trgovina poklonima u gradu Pagu, a preporučujemo i posjet benediktinkama iz samostana sv. Margarite koje su bile začetnice čipkarstva u Pagu i njegova osobitog stila. Časne su sestre oduvijek bile zaštitnice baštine, a osim čipke, štitile su bogatu zbirku crkvene umjetnosti. Povodom 700. obljetnice osnutka samostana benediktinki sv. Margarite u Pagu, u tom je samostanu otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti. Osim čipke i zanimljivih izložaka poput relikvijara, slika i skulptura, posjet izložbi idealna je prilika i da doživite stil života benediktinki, koje se vode geslom: „Ora et labora“. Također treba spomenuti poznati baškotin, vrstu slatkog prepečenca napravljenog po posebnoj recepturi sestara benediktinki, koji se proizvodi već više od 300 godina. Zasladite si upoznavanje s tradicionalnim hrvatskim umijećima izvornom hrvatskom delicijom!

Istražite više

UNESCO-va baština

Legendarni dalmatinski kamen

UNESCO-va baština

Saznajte više
Sv. Donat

Hvala Bogu na tim crkvama!

Sv. Donat

Saznajte više