Hvala Bogu na tim crkvama!

Sv. Donat

Saznajte više o zanimljivim pričama u pozadini fascinantnih crkava i stvorite svoje vlastite priče na licu mjesta! 

Sv. Donat - Istražite 3000 godina povijesti

Crkva sv. Donata zapanjujuća je crkva iz 9. stoljeća, obavezno mjesto posjeta i najveća predromanička građevina u Hrvatskoj!Visoka je 27 m i široka 22 m, posebnog valjkastog oblika i dvodijelne unutrašnjosti te se ističe svojom originalnošću. Danas služi ponajviše kao izvanredno mjesto za slušanje srednjovjekovne i renesansne glazbe.

Jedinstven je primjer arhitekture karolinškog preporoda i smatra se najznačajnijom građevinom takve vrste u Europi. Većina njezinih ukrasa potječe iz ruševina obližnjeg rimskog foruma.

Forum je građen po narudžbi prvog rimskog cara Augusta, od 1. stoljeća prije Krista do 3. stoljeća nove ere. Kompleks je imao razrađen dizajn hramova i kolonada, s jednim stupom koji ponosno stoji netaknut do danas. Obuhvaća 90x45 m površine. Bio je zatvoren u okviru trijemova s galerijama na katu, a pod trijemom su bile poredane trgovine i zanatske radnje. Danas su sačuvani samo originalni pločnik i stube te dva ukrasna monumentalna stupa od kojih je jedan na izvornom mjestu. Nekad je služio kao stup srama što dokazuju lanci iz tog razdoblja.

Na rekonstruiranom dijelu kapitola u pločniku foruma nađeni su ostaci ležišta oltara na kojima su se uz obrede prinosile krvne žrtve. I danas predstavlja polazno mjesto planimetrije grada.

Istražite više

Muzeji

Ave, povijest! Ave, arhitektura!

Muzeji

Saznajte više