Hrana i piće

NAJBOLJI GASTRONOMSKI OBILASCI NA PAGU

Smješteno u: Otok Pag

Svrha je ovih obilazaka naučiti ponešto o tradicionalnoj kuhinji otoka Paga. Ona se temelji na ekološki proizvedenoj ovčetini, plodovima Jadranskog mora, utjecaju bure i ručno pripremljenim sirevima.

 

Što je tako posebno u Pagu?

pag

Otok Pag, točnije selo Kolan, ponosi se dugom tradicijom proizvodnje ovčjeg sira. Proizvođači tog ručno pripremljenog sira osvojili su mnoge nagrade i prenose tajne svog zanata na nove generacije.
Ovčji sir poznat kao paški sir smatra se jednim od najboljih svjetskih sireva, boljim i od nekih najistaknutijih francuskih sireva, i redovito ga hvale gastronomski stručnjaci. Ovaj tvrdi sir ima karakterističan okus zahvaljujući aromatičnoj kadulji obloženoj solju i listovima timijana koje pasu ovce.

 

Posjetite najbolju hrvatsku tvornicu sira

pag

Mljekara Gligora daleko je najbolja hrvatski mljekara, a u njoj možete dobiti uvid u proizvodnju tog višestruko nagrađivanog sira.
Obilazak je dostupan šest dana u tjednu, tri puta dnevno, i kreće od tvornice. Vaš stručni vodič provest će vas kroz proizvodni odjel u tvornici sira, gdje možete upoznati najsuvremenije tehnologije i razgledati sobe za dozrijevanje sira, nakon čega slijedi degustacija.
Moći ćete kušati šest vrsta sira kako biste odlučili koja vam se najviše sviđa. Možete uživati u čaši crnog ili bijelog vina uz košaru kruha i maslinovog ulja.

 

Naučite pripremati peku

pag

Umjetnost pripreme peke je vještina koju moraju naučiti svi muškarci s Paga, a možete je naučiti i vi na ovome obilasku. Na otvorenom plamenu, kupolasti metalni poklopac poznat kao „zvono“ postavlja se preko posude s hranom. Zatim se prekriva vrućim pepelom i ostavlja da se polako kuha.
Ovakav način pečenja nekada je bio uobičajen, ali sada se prakticira samo u posebnim prigodama te se smatra specijalitetom u restoranima jer zahtijeva narudžbu jedan dan unaprijed zbog vremena pripreme i kuhanja.
Ovo iskustvo kuhanja pamtit ćete još dugo. Obilazak završava u lokalnoj dalmatinskoj konobi uz obuku i kuhanje pod vodstvom kuhara u trajanju od oko 2,5 sata.
Dok čekate da se vaš obrok skuha, bit ćete nagrađeni čašom vina i razmijeniti priče s kuharom, nakon čega ćete uživati u obroku koji ste zajedno pripremili. Cijeli obilazak traje oko 4,5 sata, a zadovoljstvo je zajamčeno.

 

Riblji piknik u Paškoj vali

pag

Ovaj robinzonski izlet vodi vas ribarskim brodom iz Paškog zaljeva na krug oko Velebitskog kanala. Obilazak uključuje neke od najnetaknutijih i najizoliranijih dijelova Paga, do kojih znaju doći samo mještani. Sve što trebate ponijeti su odjeća za kupanje i torba za jedan dan.
Nakon panoramske plovidbe Paškim zaljevom, vaš kapetan će pristati u malom ribarskom mjestu na sat vremena, što će vam ostaviti dosta vremena za kupanje i ronjenje.
U nastavku putovanja možete posjetiti plaže, a na jednoj od njih vaš će vam kapetan poslužiti tradicionalni riblji ručak.
Ako ste zainteresirani, također možete sudjelovati u pripremi ribe s posadom! Za početak ćete uživati u domaćoj rakiji, a zatim u skuši na žaru poškropljenoj maslinovim uljem s češnjakom uz salatu i košaru kruha. Domaće vino, sokovi i voda također su dostupni na šanku u neograničenim količinama!
Nakon uživanja u obroku, krenut ćete prema špilji i podvodnim tunelima, gdje možete plivati i roniti.

 

Posjetite paškog pastira

pag

Paška janjetina i paški sir poznati su diljem Hrvatske i na ovome obilasku saznat ćete zašto.
Ovaj izlet vodi u dom paškog pastira. Namijenjen je pravim ljubiteljima prirode i životinja jer ćete biti u bliskom kontaktu s prirodom i iskusiti vrlo jednostavan način života kakvim su naši pastiri stoljećima živjeli.
Kameni suhozidi okružuju polja kako bi se ovce zadržale unutar njih. U svome skromnom domu, pastir će vam objasniti sve o svome dragocjenom stadu i pokazati kako muze ovce, nakon čega se mlijeko prerađuje u nagrađivani paški sir.
Dostupna je mogućnost vođenja obilaska na njemačkom ili engleskom jeziku. Također ćete moći izbliza promatrati ovce i magarce, dovoljno da se slikate s njima, ako ste dovoljno hrabri.
Na kraju obilaska uživajte u pladnju paških sireva.

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci