Vino po vino

Zadarska ruta vina

Homepage Doživljaji Hrana i piće
 • Zadarska ruta vina
 • Vino i maslinovo ulje dvije su namirnice koje se nalaze na svakom dalmatinskom stolu tijekom cijele godine. No u Zadarskoj regiji, možete osobno doživjeti brojna iskustva koja će vam pokazati ovdašnje načine proizvodnje vina i maslinovog ulja, i što ih čini drugačijima od drugih hrvatskih i svjetskih načina.

  Ova opojna vina, koja se tu uzgajaju više od 3000 godina prelaze granice, osvajajući mnoge međunarodne nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima. Posebno su vrijedna i cijenjena crna vina, kao što su Zinfandel, Merlot i Cabernet. Putujući diljem Zadarske županije, od Ravnih kotara do primorja, otkrijte vinarije i kušaone gdje ćete naći sortu za sebe.

  Stoga provedite neko vrijeme u srcu Ravnih kotara, u Nadinu u vinariji Škaulj i bit će vam jasno zbog čega ovaj vinar već godinama niže brojne nagrade. Ali obitelj Škaulj ne samo da proizvodi i puni  200.000 butelja organskog vina, već nudi ukusna i slasna, domaća jela od mesa iz vlastitog uzgoja.

  U lijepoj kušaonici, uređenoj u tipičnom dalmatinskom stilu u kamenu, možete kušati njihov Merlot, Syrah, Cuvee, Cabernet Sauvignon, Maraštinu ili slatko desertno vino.

  Vinery Škaulj

  Nedaleko, na istome području, nalazi se i poljoprivredna zadruga MasVin u kojoj možete nastaviti s kušanjem lokalnih vina, opet organskih, ali dodati tome i ekstra-djevičansko maslinovo ulje i smokve!

  Masvin je poljoprivredna zadruga koja proizvodi nagrađivana visoko-kvalitetna ekstra-djevičanska maslinova ulja i vina. Uživajte stoga u okusima u kušaonici i prostranoj terasi s pogledom na vinograd kako biste odabrali ono vino ili ulje koje vam najviše odgovara i ponijeli ga kući.

  Osnovana 2006. godine, zadruga se prostire na 11 hektara zemlje zasađenih hrvatskim i francuskim sortama, uključujući i slavni Crljenak kaštelanski.

  Masvin tasting

  Ako vas zanima eno-gastro iskustvo i želite još i prespavati na autentičnom posjedu u zaleđu, rezervirajte sobu u Ražnjevića dvorima, nekada tradicionalnom ruralnom posjedu, a u novijem dobu  renoviranom i pretvorenom u predivan smještaj za odmor. Iz Ražnjevića dvora možete krenuti na „Wine&bike“ turu s obilaskom vnarija i seoskih gospodarstava u okolici, kušati domaće proizvode i uživati u prirodi i svježini. 

  Ražnjevića dvori

  Ako želite ostati blizu grada, u Zadru možete pronaći nekoliko mjesta koja ćete posjetiti. Jedno od njih je Degarra Vinarija Zadar. U nekadašnjoj vojnoj vojarni, sada nedavno obnovljenom prostoru, naći ćete kušaonu gdje možete probati njihova vina koja se uzgajaju u Ravnim kotarima. U ponudi je nekoliko vina proizvedenih od Caberneta, Merlota, Syraha, Plavine, Pošipa i Maraštine. Svakako pitajte za pjenušac Degarra, idealan za vrući ljetni dan!

  Krenite iz Zadra prema Ninu kako biste posjetili obaveznu stanicu na vinskoj ruti – Kraljevske Vinograde. Čak i ako je to samo zbog pogleda! Udobno se smjestite u kušaoni usred vinograda na brdu iznad Punta Skale i uživajte u pogledu na more. Vinarija uzgaja grožđe na nekoliko lokacija s više od 300 000 trsova koje uključuju čuveni Crljenak (Zinfandel). Grožđe se ručno bere, a u kušaoni ćete još naučiti o posebnoj mikroklimi s više od 2600 sati sunca godišnje koja čini vino tako posebnim.

  Vinery Kraljevski vinogradi

  Na otok Pagu posjetite Vina otoka Paga. Najavite se prije polaska kako bi vas dočekao stručni enolog i objasnio postupak proizvodnje vina. Vi ćete, naravno, isprobati nekoliko kapi, između ostalog, i vina domaće sorte Gegić - koje je vinarija uspjela oživjeti i spasiti od zaborava.

  Denis Rako

  Na OPG-u Vlatković Zvonimir možete se lijepo provesti s prijateljima u njihovom stoljetnom tradicionalnom vinskom podrumu od drveta i kamena. Gradnja podruma započela je davne 1915. godine, a sada možete kušati spoj Syraha i Merlota, poznatog kao Castrum Novum, koji je tako nazvan po tvrđavi u Novigradu do koje se lako može doći iz kušaonice.

  Ivan Čorić

  Posljednje mjesto koje morate posjetiti je Karaba. Njihova mala i šarmantna trgovina u centru starog mjesta Pakoštana odlično je mjesto za hlađenje u lijepim ljetnim večerima. Čitava obitelj sudjeluje u ručnoj berbi grožđa koje će postati vrhunska vina poput Merlota, Cabernet-Souvignona te žutog i slatkog muškata.

  Karaba vinery

  Istražite više

  Sir i janjetina

  Sir i janjetina odlično se slažu

  Sir i janjetina

  Saznajte više
  Riba i plodovi mora

  Praznik za okusne pupoljke

  Riba i plodovi mora

  Saznajte više