Pravi raj za ronioce!

RONJENJE U ZADARSKOJ REGIJI

Homepage Doživljaji Priroda i pustolovine
 • RONJENJE U ZADARSKOJ REGIJI
 • Ronjenje u ovom čudesnom svijetu tišine pokazat će vam zaista nevjerojatnu ljepotu podmorja ovog područja - od vrtoglavih stijena koje se spuštaju do dubine od 60 metara, podvodnih grebena bogatih raznim vrstama riba i karakterističnih podvodnih špilja, do koralja - remek-djela koja ukrašavaju dubine. Gusta šuma čarobnih ljubičastih, crvenih ili žutih gorgonija najčešća je slika koju možete vidjeti.

  Podvodni svijet Zadarske regije pravi je raj za ronioce zbog svoje raznolikosti, a posebno zahvaljujući pristupačnoj obali i stotinama otoka. Smještena u središnjoj zapadnoj Dalmaciji, regija obuhvaća područje od otoka Paga, preko manjih otoka Premude, Ista, Molata, Silbe, prema većim: Dugom otoku, Ugljanu i Pašmanu. Geografski se prostire na Kornate i zasigurno je jedno od najzanimljivijih odredišta za sve ljubitelje mora i podmorja.

  PODMORSKE LITICE

  Vrhunska lokacija za ronjenje je svakako Park prirode Telašćica - mjesto na kojem oštre bijele litice visoke 162 metra zaranjaju u duboko plavo more. Ronjenje je dopušteno od travnja do studenog na četiri lokaliteta - u blizini otočića Sestrica Mala, Korontan, Garmenjak Veli i Garmenjak Mali, a vidjet ćete litice u veličanstvenim bojama, obogatih morskom faunom i ukrašenih crvenim kolonijama gorgonija. Roniti niz i uz litice u Parku prirode Telašćica jedinstveno je i nezaboravno iskustvo. Čak i u čudesnom Nacionalnom parku Kornati možete uživati u ronjenju na devet prekrasnih lokacija, ali nužno poštujući pravila Parka.

  Telascica cliffs

  ŠPILJE

  Među mnogim špiljama jedna od najzanimljivijih nalazi se u uvali Široka, kod otoka Premude. Špilja je poznata kao 'Katedrala' zbog svog oblika nalik na kupolu i brojnih pukotina kroz koje se u podne probijaju sunčani zraci i stvaraju jedinstven prikaz svjetla, mora i sjena.

  OLUPINE

  Osim prirodnih znamenitosti, možete istražiti i neke zanimljive olupine, poput Sz. Izstvana, brodske klase Teggethoff, potonulog nekoliko kilometara od Premude; ili olupine britanskog razarača Aldenham potonulog kraj otoka Škarda, do olupine Ledenika u blizini otoka Sestrunja.

  Za one koje fasciniraju olupine i brodolomi, Zavičajni muzej Biograd posjeduje model venecijanske galije potonule u 16. stoljeću u blizini otoka Gnalić, kao i tereta koji su hidro-arheolozi pronašli u njemu. Saznajte više o predmetima koji su bili pod morem više od 350 godina - o sidrima, topovima, sitnim predmetima za svakodnevnu upotrebu, mjedenim svijećnjacima ili raznim predmetima od Murano stakla i tekstila. Na točnoj lokaciji Gnalića još uvijek možete naići na biser, fragmente keramike i vanjski dio broda. More još uvijek čuva neke neotkrivene tajne koje čekaju na hrabre i uporne.

  Bez obzira jeste li novi u ronjenju i želite prvi put doživjeti čuda podmorja ili već iskusni ronilac, svakako preporučujemo da vas prati lokalni stručnjak, jer vrlo često najatraktivnija mjesta nisu pogodna za samostalno ronjenje početnika. U cijeloj regiji djeluju brojni ronilački centri, od onih na obali, u Zadru, Biogradu, Bibinju, Sukošanu, Ninu, Zatonu ili Pakoštanima, do onih na otocima Pagu, Viru, Ugljanu i Dugom otoku. Provjerite sve ovdje: OVDJE

  Nakon što vas profesionalni ronioci odvedu u veličanstveni podvodni svijet zadarske regije i pokažu vam prelijepa ronilačka mjesta sa skrivenim blagom, brodolomima, šumama morskih algi ili špiljama, sigurni smo kako ćete se zaljubiti u to jedinstveno uzbuđenje zarona u Veliko plavetnilo.

  Istražite više