Povijest i kultura , Hrana i piće

MAŠKOVIĆA HAN

Smješteno u: Zaleđe Biogradska Rivijera

Važno je odabrati dobar smještaj za godišnji odmor. Taj odabir može uljepšati ili pokvariti vaš cijeli doživljaj. Kada odaberete mjesto kao što je Maškovića han, znate da donosite najbolju moguću odluku.
Ovaj boutique heritage hotel najzapadnija je građevina u cijelom bivšem Osmanskom Carstvu. Osim toga, smješten je u predivnom prirodnom parku. Istražite povijest i prirodu dok uživate u najopuštenijem okruženju.

 

Povijest Maškovića hana

maskovic han
Izgradnju Maškovića hana naredio je 1644. godine Jusuf Mašković. Rodom iz Vrane, Maškovića je uvelike cijenio sultanov dvor kao vrhovnog admirala turske flote. Želio je da građevina bude njegova vlastita ljetna rezidencija s velikom turskom kupelji i svim najluksuznijim detaljima tog vremena. Do 500 radnika provodilo je dan za danom u izgradnji ove zgrade.
Međutim, sultan je pogubio Maškovića 1645. godine, nakon što je naljutio sultanov dvor dobivši pohvale za osvajanje Krete.

 

Muzej

Unutar zidina pronaći ćete muzej gdje možete vidjeti razne predmete koji su pronađeni oko Vrane i Pakoštana. Mnogi izloženi predmeti pronađeni su pod vodom, ali moći ćete istražiti i pretpovijesne artefakte i antikvitete koji oduzimaju dah. Oni koje zanima Osmansko Carstvo, moći će istražiti dijelove nadgrobnih spomenika i topovske kugle iz tog doba.

 

Vjenčanja u Maškovića hanu

maskovic han
Vaše vjenčanje može se održati u Maškovića hanu! Time ćete si nesumnjivo osigurati dan za pamćenje, a fotografije s vjenčanja prikazat će najljepšu pozadinu vašeg velikog dana. Restoran može primiti do 50 ljudi, što vam osigurava intimnu atmosferu.

 

Suvenirnica i vinoteka

maskovic han
Ako volite kupovati, svidjet će vam se suvenirnica i vinoteka na području hana, s velikom ponudom proizvoda. Moći ćete pregledati i širok spektar raznolikih lokalnih vina, lokalnih proizvoda, ukusnih maslinovih ulja i drugih suvenira koje možete ponijeti kući svojim najdražima.

 

Sauna u Maškovića hanu

Nakon napornog dana u istraživanju lokalnog područja, zasigurno ćete se poželjeti opustiti, a sauna u hotelu idealno je mjesto za to. Svakako isprobajte i veliki jacuzzi koji će mjehurićima odagnati sve vaše brige! Sve ovo omogućuje vam da se opustite i pripremite za sljedeći dan ispunjen zabavom.

 

Biciklizam i planinarenje

hiking
Područje oko Vranskog idealno je za sve koji vole prirodu i za ljubitelje biciklizma. Biciklistička staza dugačka 50 km vodi vas oko jezera. Pogledi su jednostavno božanstveni, a tu su i predivne plaže na kojima se možete zaustaviti.
Ovdje se nalaze i vrlo dobro uređene pješačke staze, uključujući poučnu stazu po ornitološkom rezervatu. Svakako se uputite na poučnu stazu koja vodi na vidikovac Kamenjak, gdje ćete doživjeti predivan pogled na cijelu regiju i uživajte u poučnoj botaničkoj stazi, stazi posvećenoj ribljem svijetu te stazi posvećenoj pticama grabljivicama.

 

Promatranje ptica

ornithology
Ovo je područje idealno za ljubitelje prirode, ali i za sve one koji su zainteresirani za promatranje ptica. S promatračnica duž dobro označene i dobro održavane staze možete promatrati brojne različite ptice u njihovu prirodnom staništu. Vransko je jezero jedno od najčišćih vodenih površina na ovom području, što pogoduje raznolikosti faune. U rezervatu postoji oko 251 različita vrsta ptica, od kojih je 13 klasificirano kao ugroženo. Ponesite dalekozor (ili ga unajmite na licu mjesta) i uživajte.

 

Dani vitezova vranskih

days of the knights

Svakako pogledajte povijesni i kulturni spektakl koji je na ovom području legendaran. Dani vitezova vranskih vraćaju vas u srednjovjekovno doba pa ćete tako ovdje moći vidjeti vitezove, turnire, stare zanate, igrokaze, konjanike i žonglere dok uživate u hrani pripremljenoj po srednjovjekovnim receptima uz srednjovjekovnu glazbu – što god poželite, naći ćete upravo ovdje!
Svake godine na događaju je prisutno više od 450 sudionika i oko 30 000 posjetitelja. Događaj traje tri dana. Nemojte propustiti prvi dan kada se prikazuje osmanska vojska koja osvaja Vranu! To je prizor koji ne smijete propustiti.
Drugog dana možete gledati kršćansku vojsku kako oslobađa Vranu, a trećeg dana možete svjedočiti kolosalnoj bitci.
Događaj se održava svake godine sredinom kolovoza i prikladan je za sve uzraste. Jedan dan odvija se u blizini Pakoštana, a druga dva u Vrani. To je odličan doživljaj za cijelu obitelj!

 

Jahanje u parku prirode Vransko jezero

horseback riding
Ima li išta bolje od istraživanja prekrasnog krajolika konja uz pomoć stručnog trenera? U Parku prirode Vransko jezero nalaze se zaštićena močvarna staništa, a dan u parku, uz jahanje, kupanje i piknik, sjajan je način da provedete vrijeme s obitelji.
Obilazak započinje na Poljoprivrednom dobru Vrana, odakle s konjima krećete stazom do Vranskog jezera. Izleti se organiziraju za najmanje dvije osobe i odvijaju se tijekom cijele godine. Tijekom četiri sata izleta odlično ćete se zabaviti. U cijenu je uključeno jahanje, kupanje, pomoć vašeg trenera jahanja, kao i piknik-ručak uz piće.

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

Istražite više

Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

OD KRISTALNOG PLAVOG MORA DO PLANINSKOG MASIVA

Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

Saznajte više