Hrana i piće

KUŠAJTE DOMAĆE VINO I MASLINOVO ULJE ZADARSKOG KRAJA

Smješteno u: Zaleđe Zadar

Upoznajte Zadarsku regiju kroz proizvodnju maslina i grožđa zahvaljujući lokalnim proizvođačima i agencijama specijaliziranim za gurmanski doživljaj!

 

Doživite tri čari Dalmacije

pag
Koje su tri čari Dalmacije? Prijavite se za ovaj obilazak i saznajte.
Naučite sve o vinu, maslinovom ulju i smokvama od lokalne zadruge MasVin, koja nudi domaće proizvode od tih dalmatinskih blaga.
Zadruga MasVin organizirala je organsku proizvodnju vina i maslinova ulja i uzgoj smokava na osunčanim krškim stijenama u Polači, manje od 45 minuta od Zadra. Obilazak vam omogućuje uvid u njihovu ekološku proizvodnju i proces destilacije vina i maslinovog ulja tijekom cijele godine.
Prije nego što napustite to obiteljsko imanje, na kojem se svake godine proizvede 70 000 boca vrhunskog vina, podržite zadrugu kupnjom nekoliko boca za ponijeti kući. Odaberite jedno iz našeg asortimana crvenih, rosé i bijelih vina! Ako nemate puno mjesta, odaberite staklenku maslina, smokava ili možda pekmez i nekoliko boca ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

 

Kušanje vina i maslina na seoskom imanju

historic and gastro tour
Ovaj obilazak s kušanjem vina i maslinovog ulja namijenjen je za ljubitelje povijesti i hrane, a dostupan je tijekom cijele godine s polaskom iz Biograda ili Zadra.
Posjetit ćete obnovljeni agroturistički kompleks iz 1307. godine. Na tome nekad prosperitetnom imanju uživat ćete u degustaciji s vodstvom. U ponudi su četiri vina, razne vrste maslinovog ulja, pršut, sir i ukusni domaći kruh. Vaš povratni prijevoz uključen je u cijenu, tako da se možete opustiti i uživati u krajoliku.
Uz degustaciju, otkrit ćete i povijest ovog fascinantnog kompleksa uz koji je vezana stoljetna tradicija vinarstva i maslinarstva. U toj zanimljivoj lekciji iz povijesti naučit ćete ponešto i o selu Polača i širem području Ravnih kotara (plodnim ravnicama Zadarske regije). Izlet završava obilaskom maslinika i vinograda, koji su izvrsna pozadina za vaše fotografije s odmora.

 

Povijesne i gastronomske ceste zadarskog zaleđa

historic and gastro tour
Obilazak Ravnih kotara, velike poljoprivredne ravnice Zadarske regije, i njihovih povijesnih spomenika završava tradicionalnim obrokom s lokalnom obitelji.
Vaš izlet započinje vožnjom kroz slikoviti krajolik uz Park prirode Vransko jezero do obnovljene turske gostionice Maškovića Han koja je prvotno izgrađena 1644. godine i danas je najočuvaniji spomenik Osmanskog carstva u Hrvatskoj.
Nakon putovanja kroz 460 godina povijesti gostionice Maškovića Han, krenut ćete prema Benkovcu i njegovoj srednjovjekovnoj utvrdi Benković, posjetiti ruševine antičkog grada Asserije i naposljetku stići u Nadin, „najekološkije“ selo u Hrvatskoj.
Na obiteljskom imanju Škaulj u Nadinu poslužit će vam tradicionalni dalmatinski ručak uz izvrsna vina iz ekološke proizvodnje. U ponudi su plata pršuta i sira te meso i krumpir ispod peke. Obrok će zaokružiti desert i dva ekološki proizvedena vina.

 

Biciklističko-enološki obilazak

maja-danica-pecanic
Popnite se na bicikl i kušajte najbolja vina Ravnih kotara. Pedalirat ćete kroz stotine hektara vinograda i maslinika, a zatim kušati ekološki proizvedena vina te izravno od vinara naučiti ponešto o njihovoj proizvodnji.
Polazi se sa seoskog imanja Ražnjevića dvori, a prva dionica duga je samo tri kilometra i završava dolaskom u obližnju vinariju. Tamo možete sići s bicikla i lutati maslinicima i vinogradima, a zatim slijedi kušanje maslinovog ulja i uživanje u čaši vina.
U nastavku obilaska razgledat ćete nekoliko znamenitosti i uživati u najvećem kompleksu vinograda u Ravnim kotarima (360 hektara); odmorite se u lokalnoj konobi prije posjeta benkovačkoj utvrdi, utvrdi Kličevica te drugim impresivnim lokalnim spomenicima.
Vaša posljednja stanica bit će Ražnjevića dvori, gdje je obilazak i započeo. U ambijentu oružarnice iz 16. stoljeća, tamo možete kušati domaći pršut, sir i masline s toplim domaćim kruhom. Uz to možete uživati u tri vrste ukusnog domaćeg vina.

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

Istražite više

Istraži

Istražite najljepše ture i uživajte u raznim aktivnostima i atrakcijama koje pružaju stručnjaci zadarske regije.
Otkrijte parkove, otoke, planine ... Upijte bogatu povijest i kulturu, ljepotu kristalno čistog mora, nevjerojatne zalaske sunca ... i još mnogo toga!

Istraži

Saznajte više