Povijest i kultura

GLAZBA U ZADRU

Smješteno u: Zadar

Zadar obiluje turističkim atrakcijama, a jedan njegov manje poznati aspekt je bogata glazbena ponuda! Otkrijte i tu stranu Zadra prateći zvuk glazbe – bilo klasične, tradicionalne ili čak one koju stvara priroda.

 

Glazbene večeri u crkvi sv. Donata

st donatus
Sjedenje u rotondi iz 9. stoljeća samo po sebi je izvanredno, no možete li zamisliti kakav je to osjećaj slušati glazbu pod zvijezdama pored crkve sv. Donata na rimskom Forumu?
Zadarski Forum ima stoljetnu povijest, a uživanje u klasičnoj glazbi, prevladavajuće renesansnoj i srednjovjekovnoj, veličanstven je način za uživanje u gradu i njegovoj povijesti.
Glazbene večeri u crkvi sv. Donata čuvene su kao sasvim posebno iskustvo. Svakog srpnja i kolovoza održava se od 12 do 18 koncerata. Tamo možete slušati neke od najpoznatijih domaćih zabavnih glazbenika, kao i brojne klasične glazbenike.
Glazbene večeri održavaju se na nekoliko lokacija diljem Zadra. Uputite se prema crkvi sv. Donata, rimskom Forumu i drugim manjim crkvama sa sjajnom akustikom i uživajte u večeri uzvišene zabave. Ovo je jedan od najdugotrajnijih festivala u zemlji i prava je poslastica.

 

Tradicionalno klapsko pjevanje

zadar
Klapsko je pjevanje tradicionalni hrvatski stil pjevanja, a uživo zvuči nevjerojatno! Klapsko pjevanje uvršteno je na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Klapa je a capella sastav od pet do osam pjevača, no taj impresivni stil pjevanja teško je opisati – morate ga sami čuti. Članovi klape obično pjevaju stojeći u polukrugu, odjeveni u tradicionalnu odjeću, a njihova zadivljujuća glazba zasigurno će vas prikovati za mjesto.
Klapa može pjevati o bilo čemu, ali pjesme su im najčešće o životu i ljubavi. Vjerujte nam, razumijevanje jezika nije preduvjet za uživanje u njihovoj glazbi.
Klape ponekad pjevaju spontano, pa možete nabasati na jednu od njih tijekom šetnje po Starom gradu.

 

Morske orgulje

sea organs
Morske orgulje jedna su od najpoznatijih jedinstvenih zadarskih znamenitosti. Morske orgulje smještene su na rivi, uz šetnicu duž obale. To je glazbeni instrument koji svira uz pomoć majke prirode, točnije morskih valova.
Teško je riječima opisati zvuk morskih orgulja , neki ga opisuju kao nezemaljski, drugi kao ljubak, ali bez obzira na osobni dojam, nesumnjivo se radi o jedinstvenoj vrsti glazbe!
Dok valovi stvaraju glazbu pomoću cijevi koje se nalaze ispod mramornih stepenica, prenoseći glas mora, možete sjediti uz obalu uživajući u sladoledu u pauzi tijekom razgledavanja.
Odmah pored orgulja nalazi se još jedna zadarska znamenitost, Pozdrav Suncu. Najbolje doba dana za promatranje te divne instalacije je zalazak sunca. Tri stotine slojeva stakla raspoređeno je ispred orgulja, a neposredno prije zalaska sunca odvija se svjetlosni spektakl.

 

Zadarska koncertna sezona od rujna do lipnja

zadar
Svake godine Zadar oživljava tijekom koncertne sezone, uz sve zamislive vrste glazbe. U našem gradu ispunjenom glazbom svatko može pronaći nešto po svome ukusu, npr. tango, jazz, klasičnu ili rock glazbu.
Neki od najpoznatijih svjetskih klasičnih glazbenika posjećuju Zadar tijekom koncertne sezone, uključujući Londonski simfonijski orkestar. Mladi glazbenici također imaju priliku pokazati se u najboljem svjetlu, a vi imate priliku biti među prvima koji će slušati nove glazbene zvijezde prije nego se proslave!

Izvođači iz cijelog svijeta okupljaju se u Zadru kako bi uživali u glazbi i predivnom krajoliku, a tko bi im zamjerio? Proučite kalendar događaja od rujna do lipnja; svake godine održava se oko 40 koncerata.

 

Zadarska ljetna glazbena scena

zadar
Glazba prožima Zadar i ne možete se ne zaljubiti u grad i njegove zvukove. Tijekom srpnja i kolovoza širom grada možete poslušati razne koncerte, a glazbenih priredbi na svakom koraku ne nedostaje ni u ostalim mjesecima. Glazbeni stilovi variraju – možda ćete čak otkriti i stil koji prije niste cijenili i zaljubiti se u njega.
Naravno, toplo vrijeme i duži dani također pomažu potaknuti ljetne glazbene vibracije!

Suppé – Zadranin i osnivač bečke operete
Jeste li znali da je Franz Von Suppé, poznati skladatelj, živio u Zadru od rođenja do 17. godine života? Nakon očeve smrti, preselio se u Beč s majkom, no Zadar mu je zauvijek ostao u srcu.
Napisao je brojne opere, a nakon smrti njegove su uvertire korištene u nekoliko animiranih serijala, među kojima su i Zekoslav Mrkva, Popaj, kao i animirani film „Symphony Hour“ s Mikijem Mausom.
Svakako posjetite Kneževu palaču i uputite se na informativni pult, gdje se možete prijaviti za obilazak Suppéove kuće, zajedno s knjižnicom crkve sv. Frane, u kojoj se čuvaju Suppéove partiture.

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

Istražite više