Povijest i kultura , Hrana i piće

VODIČ ZA SOLANU NIN

Smješteno u: Zadar Ninska Rivijera

Naučite ponešto o tradicionalnoj proizvodnji morske soli uz grad koji je nekada bio prijestolnica hrvatskih kraljeva. U Ninu posjetitelji mogu obići ninsku solanu i njezine bazene, u kojima se sol još uvijek proizvodi tradicionalnim metodama. Solana ima povijest dužu od 1500 godina, a mnogi mještani već generacijama sakupljaju sol iz ovog područja, čija je kvaliteta na svjetskoj razini zahvaljujući divnom spoju mora, sunca i čuvenog vjetra!

 

Muzej i Kuća soli

salt
Započnite dan u Muzeju soli u sklopu Solane Nin. Tamo možete saznati kako je proces berbe soli u Ninu započeo prije više od 1500 godina. Također ćete otkriti koliko je sol vrijedila drevnim Rimljanima.
Promatrajući brojne eksponate možete saznati više o antičkim rimskim vratima te pogledati niz crno-bijelih fotografija na kojima je prikazano kako je solana izgledala u prošlosti. Fotografije prikazuju koliko je nekad bilo teško sakupljati sitna zrnca soli.
Izloženi su i stari radni alati, a s druge strane, možete uživati i u interaktivnoj igri i kratkom dokumentarnom filmu koji je dostupan na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

 

Dani otvorenih vrata u solani

salt
U Solani Nin redovito se održavaju Dani otvorenih vrata, koji su namijenjeni obiteljima koje žele naučiti ponešto o proizvodnji soli i prirodnim znamenitostima ninskog područja. Manifestacija se održava u lipnju, srpnju i kolovozu, a organizatori se svesrdno trude upoznati posjetitelje s poviješću prirodne proizvodnje „bijelog zlata“. Obilasci su besplatni pa će vam ostati više novca za trošenje u suvenirnici.

 

Festival soli

salt
Festival soli, koji se održava u kolovozu već dugi niz godina, prerastao je u ninsku lokalnu tradiciju. Na toj jednodnevnoj manifestaciji možete uživati u brojnim iskustvima i aktivnostima. Svaka je od njih osmišljena kako bi vam omogućila da naučite nešto novo o solani. Primjerice, možete se okušati u proizvodnji soli ili sudjelovati u kreativnim radionicama za obitelji. Najbolje je od svega što su festival i sve aktivnosti besplatni.

 

Poučni obilasci solane

salt
Poslušajte priču svog vodiča dok opušteno šećete kroz solanu i vijugate između bazena soli. Usput će vaš stručni vodič podijeliti s vama svoje znanje o proizvodnji prirodne ekološke soli, o procesu kristalizacije i, naposljetku, o mukotrpnom procesu berbe soli, koji se odvija jednom godišnje. Obilasci traju oko 45 minuta, održavaju se svakog jutra od ponedjeljka do petka i također uključuju zaustavljanje pri antičkim rimskim vratima.
Ako preferirate praktičnije i izravnije iskustvo, za vas je savršen program „Iskustvo solara“, namijenjen malim grupama od pet ili više članova, u kojem se možete okušati u poslu solara u zatvorenom i otvorenom prostoru solane uz jednog od njenih zaposlenika. Tijekom tog poučnog obilaska upoznat ćete se sa svim aspektima kompleksnog procesa proizvodnje soli.

 

Cvijet soli

salt
Obogaćen prirodnim mineralima koji pojačavaju okus svakog jela, u Solani Nin proizvodi se „cvijet soli“. Raspitajte se o tom blagu tijekom obilaska ili u suvenirnici. Ovaj kulinarski začin obogaćuje gurmanske delicije i vrlo je cijenjen diljem svijeta. Prikuplja se isključivo u savršenim vremenskim uvjetima, vrlo rano ujutro ili kasno poslijepodne, kada, primjerice, nema vjetra. U suvenirnici potražite staklenke aromatiziranog cvijeta soli. Dostupan je cvijet soli pomiješan s kajenskim paprom, zelenim paprom, pa čak i tartufima!

 

Delicije, kozmetika i suveniri

salt
Bez sumnje ćete poželjeti ponijeti kući barem jedan slani suvenir! Na vašu sreću, u suvenirnici je dostupno više od 140 raznovrsnih proizvoda.
Primjerice, tu su slani sapun i drugi higijenski proizvodi poput gela za tuširanje, soli za kupanje, maslaca za tijelo, pa čak i paste za zube sa solju. Dostupno je i nekoliko vrsta morskih soli namijenjenih za inhalaciju, kao i drveni mlinci za sol kako biste uživali u ninskoj soli i kada se vratite kući. Gurmani će nesumnjivo uživati u kombinaciji slatkog i slanog okusa ručno izrađene slane čokolade i kolačića.

 

Promatranje ptica

salt
Iako je solana mala, u njoj je smješten i ornitološki rezervat. Polja oko Solane Nin vrve životom i stanište su više od 280 vrsta ptica selica. One se odmaraju ovdje uz bazene solane tijekom dugih letova prema zimskim staništima u Africi i dalje na Mediteranu. Ako imate sreće, uočit ćete jednu od ugroženih i rijetkih vrsta koje se svake godine gnijezde u Ninu.

 

Ljekovito blato

salt
Zablatite se u Ninu! U Ninskom području nalaze se bazeni ljekovitog blata koji su idealni za osobe koje muče razni bolovi. Ljekovito blato također je jedan od razloga zbog kojih je okus ovdašnje soli tako poseban. Blato je bogato mineralima koji ninskoj soli daju jedinstven okus. U prirodnome procesu nastanka soli, minerali iz okolnih blatnih područja prodiru u morsku sol, dajući joj posebno bogatu kvalitetu.

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

Istražite više

Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

OD KRISTALNOG PLAVOG MORA DO PLANINSKOG MASIVA

Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

Saznajte više
Istraži

Istražite najljepše ture i uživajte u raznim aktivnostima i atrakcijama koje pružaju stručnjaci zadarske regije.
Otkrijte parkove, otoke, planine ... Upijte bogatu povijest i kulturu, ljepotu kristalno čistog mora, nevjerojatne zalaske sunca ... i još mnogo toga!

Istraži

Saznajte više