Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

STIJENSKO PENJANJE ZA SVAKOGA

Smješteno u: Rivijera Paklenica

Nacionalni park Paklenica obuhvaća dva zadivljujuća kanjona i stijene iznimne ljepote okružene bujnim bukovim i borovim šumama.

 

Kanjon Velike Paklenice

Dragica-Jović
Nacionalni park Paklenica bez sumnje je najposjećenije penjalište u Hrvatskoj. U njemu se nalazi čak 590 označenih penjačkih dionica različitih duljina i razina zahtjevnosti.
Penjalište uključuje uspone u rasponu od 3. do 8. stupnja zahtjevnosti te staze kojima se lako pristupa, stoga je pogodno za početnike, djecu i profesionalce. Dodatna pogodnost su plaže u blizini kanjona, koje to penjalište čine još posebnijim.
Za ozbiljne penjače predlaže se višednevna ulaznica, a za redovne penjače dostupna je godišnja ulaznica za Nacionalni park Paklenica. Sredstva od prodaje ulaznica koriste se, između ostalog, za angažiranje Hrvatske gorske službe spašavanja, čiji su članovi prisutni na licu mjesta kako bi bili spremni pomoći tijekom razdoblja najveće posjećenosti.

 

Penjački smjerovi

climbing
Veličanstvene litice kanjona Velike Paklenice uzdižu se 400 metara uvis, s penjačkim dionicama za početnike i profesionalce.
Ako preferirate kratke penjačke smjerove, krenite prema Klancima, najužem dijelu kanjona Velike Paklenice. Sektor Crljenica najpogodniji je za penjanje zimi.
Najpoznatija stijena za penjanje u Paklenici je Anića kuk – najveća stijena u Hrvatskoj. Na njoj je označen niz raznih smjerova. Penjanje smjerovima bez opreme i pomagala, dužine do 350 metara, savjetuje se od proljeća do kasne jeseni.

 

Penjačka avantura u Paklenici

climbing
Jedina licencirana organizacija za turističke obilaske u Paklenici, Paklenica Avanturist, smještena je u samom kanjonu parka i nudi brojne programe za penjanje i uživanje u nacionalnom parku.
Njezin će tim pripremiti svu potrebnu opremu i po potrebi vam pomoći u usponu. Iskusni penjači mogu samostalno uživati u izazovnim dionicama. Dostupne usluge za penjače između ostalog uključuju tečajeve stijenskog penjanja, penjanja s vodičem i multi-pitch penjanja te vođeni uspon i najam penjačke opreme.
Odaberite stazu:
Ako se nikada prije niste penjali, možete naučiti kako se to radi na dvosatnome tečaju Climbing Tryout (Probno penjanje), sva oprema je osigurana, a tečaj završava pokušajem uspona!
Tečaj Pakle'n'rock lesson pravi je izbor za vas ako želite naučiti osnove i vježbati penjanje i spuštanje po užetu na visinama do 30 metara tijekom 4 sata. Pogodan je i za djecu od 12 godina naviše.
Sudjelujte u tečaju Lead climbing course (Tečaj penjanja s vodičem) kako biste dobili potpuni uvid u sustave penjanja prema stupnju zahtjevnosti na kratkim smjerovima (single pitch) i suočavanje s mogućim popratnim izazovima. Pogodan je za penjače s iskustvom u otvorenim ili zatvorenim penjalištima stupnja zahtjevnosti 5a ili višeg.

 

Međunarodni susret penjača

climbing
Jeste li iskusan penjač željan izazova? Onda je Međunarodni susret penjača stvoren za vas!
Svakog svibnja najbolji svjetski penjači okupljaju se na Međunarodnom susretu penjača. Manifestacija uključuje nekoliko programa, a glavna atrakcija je Big Wall Speed Climb ili „brzi uspon na velike stijene“. U tome jedinstvenom natjecanju pobjeđuje penjač koji najbrže stigne do vrha.
Ostali programi uključuju brzi uspon za djecu i mlade, muški i ženski uspon te uspon mješovite kategorije. Tu je i fora program „Od zore do sumraka“ u kojem, kao što ste mogli pretpostaviti, uspon traje cijeli dan!
U sklopu susreta održava se i dvodnevni Paklenica Film Festival, na kojem se prikazuju kratki amaterski filmovi. Festival uključuje i mnoštvo malih koncerata, zabavnih aktivnosti i prilika za druženje.

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

Istražite više

Hrana i piće

RAZVIJANA I USAVRŠENA KROZ STOLJEĆA

Hrana i piće

Saznajte više