Povijest i kultura

NAJBOLJI PJEŠAČKI OBILASCI ZADRA

Smješteno u: Zadar

Zadar je drugi po veličini grad u Dalmaciji, smješten na obali Jadranskog mora. Obilazak je dobar način za učenje o tom raznolikom mjestu i otkrivanje njegove povijesti duge više od 3000 godina. Pješački obilasci Zadra inovativni su, poučni i zabavni.

 

Interaktivni obilazak Zadra Jadera Secrets

zadar

Doživite Zadar iz jedinstvene perspektive kroz Jaderu, interaktivnu logičku igru koja uključuje razgledavanje grada.
Ova igra omogućuje posjetiteljima svih uzrasta da istraže zadarske znamenitosti i kulturu dok se suočavaju s izazovima. Igra je dostupna svakodnevno tijekom ljeta od 9 i 18 sati i mogu je zaigrati već i samo dva igrača.
Dobit ćete tajanstveni drveni kovčeg sa zagonetkama koje morate riješiti prije nego što možete prijeći na sljedeću stanicu na poluotoku. Stanice uključuju Muzej antičkog stakla, crkvu svetog Donata, Narodni trg, katedralu svete Stošije, rimski Forum, Pozdrav Suncu i Morske orgulje.
Svakako obujte udobne cipele za žustru šetnju gradskim ulicama tijekom koje ćete rješavati zagonetke kako biste otkrili recept za tajno zadarsko piće. Iako su zagonetke prvenstveno namijenjene odraslima, djeca također uživaju u toj igri, koja traje oko 75 minuta, a počinje u Muzeju antičkog stakla (ulaznica za muzej uključena je u cijenu!)

 

Obilazak u virtualnoj stvarnosti

zadar

Pođite na šetnju Zadrom koja uključuje doživljaj virtualne stvarnosti uz degustaciju!
Prođite Starim gradom Zadrom kako biste razgledali osam nezaobilaznih mjesta i saznali kako su izgledala u prošlosti. Iskustvo virtualne stvarnosti omogućava uživanje u 3D animacijama zgrada koje više ne postoje, popraćenim zanimljivim pričama i fora zvučnim efektima.
Vodič će vas provesti od točke do točke dok nosite VR naočale, a obilazak je dostupan šest dana u tjednu od 10 sati ujutro. U obilasku ćete naučiti mnogo toga o važnim povijesnim događajima u Zadru, a u njemu mogu sudjelovati osobe starije od šest godina. Vodstvo je dostupno na sedam jezika. Obilazak uključuje osam stanica, uključujući i lokaciju bivše zelene tržnice, gdje možete vidjeti kako je izgledala prije bombardiranja u Drugome svjetskom ratu i naučiti više o obrambenom zidu pod zaštitom UNESCO-a, te u 3D animaciji vidjeti kako su zidine izgledale kroz tri različita povijesna razdoblja.
Ovu dvosatnu povijesnu avanturu možete završiti kušanjem lokalnog specijaliteta – čuvenog zadarskog likera Maraschino.

 

Pješački obilazak Zadra

zadar walking tours

Bez obzira na vremenske uvjete, ovaj pješački obilazak Zadra počinje svakodnevno u 10, 12 i 18 sati, a na njemu ćete iskusiti spoj drevnog i modernog Zadra.
Znat ćete da ste stigli na pravo mjesto kada ugledate bijeli kišobran svoga vodiča na Narodnome trgu. Ova poučna, no opuštena šetnja također uključuje degustaciju najukusnije zadarskog likera i sira s otoka Paga.
Vodič će vas povesti ulicama Zadra do svih spomenika i skrivenih kutaka koji otkrivaju više od 3000 godina gradske povijesti. Također će vam pričati o gradskim legendama i stanovnicima.

 

Antički rimski obilazak Zadra

walking tour
Otkrijte čari antičkog Zadra u pratnji veterana IV. rimske legije, centuriona iz gradske straže i zaštitnika rimske kolonije Iulia Iader (antičko ime Zadra). Kostimirani vodiči jamče zabavu – djeca će zasigurno biti očarana.
Obilasci kreću svakodnevno s Trga Petra Zoranića i traju 60 – 80 minuta, a za to vrijeme otkrit ćete kako su živjeli vojnici antičkog Rima i kako su njihovi životi oblikovali Rimsko carstvo i utjecali na današnje vrijeme.
Vaš vodič će biti odjeven u oklop, crveni plašt, kacigu, prepoznatljive sandale, a nosit će čak i mač! Odvest će vas na putovanje kroz vrijeme i pokazati vam kako su vojnici nekoć patrolirali rimskim ulicama te s vama podijeliti manje poznate činjenice o životu u Zadru u vremenu rimskih careva.

 

Zadar – tisućljetna prijestolnica Dalmacije

escape room zadar
Zadar ima fortifikacijske zidove koji su uvršteni na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Na ovome obilasku naučit ćete ponešto o njima i njihovoj povijesti od 3000 godina, a obići ćete i dvije moderne znamenitosti: Morske orgulje i Pozdrav Suncu.
Pođite s vodičem do najznačajnijih povijesnih spomenika Rimskog Carstva, smještenih na najvećem rimskom Forumu na obali Jadranskog mora.
Stanice na ovom obilasku, dostupnom cijele godine, uključuju crkvu sv. Donata, romaničku, gotičku i renesansnu crkvu, kao i druge crkve, ulice i trgove. Usput ćete saznati ponešto o burnoj povijesti Zadra kao glavnog grada Dalmacije u razdoblju od 7. stoljeća do Prvog svjetskog rata.
U crkvenome muzeju divite se zadarskome zlatu i srebru, a u obnovljenoj zgradi Arsenala, koja je nekoć bila vojno skladište Mletačke Republike, kušajte domaće vino.

 

Escape Room ClueGo

escape room zadar
Možete li izaći iz prve interaktivne „sobe za bijeg“ u Zadru?
Na raspolaganju vam je 60 minuta. Požurite jer morate pronaći sve tragove, riješiti zagonetke i izaći iz sobe s ukradenim blagom prije dolaska križara.
Tema je zadana: vraćate se u 13. stoljeće i morate obraniti Zadar od križara. Ova zabavna timska aktivnost podiže vam samopouzdanje dok nastojite dešifrirati tragove i dokučiti tajne sobe. Pogodna za obitelji i timove od 2 – 5 igrača, soba za bijeg otvorena je svakodnevno i nalazi se u centru grada, na Kalelargi.

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

Istražite više