Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJE IDEJE ZA IZLETE PO OTOCIMA – OTOK PAŠMAN

Smješteno u: Otoci Biogradska Rivijera

Na otok Pašman možete vrlo brzo stići trajektom, a ovdje vas čekaju višednevne aktivnosti koje će okupirati cijelu obitelj. Ako tražite mirno mjesto za molitvu, benediktinski je samostan otvoren tijekom cijele godine, a ako volite prirodu, možete otići na izlet na najviši vrh otoka. Ljubitelje hrane bez sumnje će privući Sajam otočnih proizvoda u Tkonu, gdje možete probati i kupiti brojne lokalne delicije.

 

Samostan na brdu

cokovac
Nakon slikovitog pješačenja od Tkona, uzbrdo do Ćokovca, ugledat ćete predivan samostan sv. Kuzme i Damjana koji potječe još iz benediktinskih vremena. Samostan ima bogatu povijest, a prizori oko građevine također su izvanredni. Benediktinci su bili prvi crkveni red u zapadnom svijetu i imali su problematičnu povijest. Posjet samostanu je prilika da naučite više o njima na mjestu gdje su se ti događaji odvili. Kakav je to samo prozor u prošlost! Ne zaboravite ponijeti fotoaparat jer pogledi na park oduzimaju dah.

 

Pješačenje na najviši vrh

tkon
Samostalni izlet do najvišeg vrha na otoku Pašmanu izvrsna je ideja za one koji žele istražiti i aktivirati se na odmoru. Veliki Bokolj ima zapanjujući vidikovac do kojeg se može doći pješke, biciklom ili automobilom, s usponom koji vas vodi ravno do vrha. Uspon je prikladan za sve uzraste, iako je teren na posljednjem dijelu ipak malo grublji pa svakako obujte prikladnu obuću. Mnogi ljudi posjećuju ovo mjesto kako bi gledali zalazak sunca, a kada dođete ovdje, vidjet ćete zašto. Ovo je mjesto koje ćete poželjeti snimiti, stoga ne zaboravite fotoaparat. Dobra je vijest da će vam za uspon na vrh trebati samo sat vremena.

 

Vidikovci

pasman
Ako tražite nevjerojatne prizore, samostalni izleti na Stražu i Pustograd prava su aktivnost za vas. Na jugu otoka moći ćete vidjeti punu panoramu Kornata i Velebita. Možete birati između nekoliko planinarskih ruta, od kojih vas jedna vodi do Pustograda i stare tvrđave koja potječe iz 6. stoljeća. Postoje i biciklističke staze za one kojima je draži odmor na dva kotača. Pogledi na obalu oduzimaju dah i poželjet ćete ovdje provesti neko vrijeme uživajući u krajoliku. Osim toga, ovdje se nalaze restoran i kafić, tako da se možete i osvježiti dok uživate.

 

Sajam otočnih proizvoda

Tijekom ljeta možete posjetiti Sajam otočnih proizvoda u Tkonu. Ovo je sjajan način da saznate više o otočnim proizvodima i isprobate neke od njih prije kupnje! Na ćete ovom sajmu dati svoj doprinos lokalnom gospodarstvu i imat ćete priliku ponijeti kući posebne suvenire. Ovdje možete kušati različite džemove, maslinova ulja, likere i rakije, a možete kupiti i ručno izrađene suvenire koje ćete ponijeti svojoj obitelji i prijateljima. Vidjet ćete da svi proizvodi imaju oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ koja dokazuje da su autentični i potječu s otoka.

 

Samostan sv. Dujma

pasman
Samostan sv. Dujma popularno je mjesto za izlete, a tijekom ljeta ovdje se održavaju redovite večeri molitve. U to ćete vrijeme ovdje zateći domaće stanovništvo, ali i turiste. Sam samostan okružen je bujnom vegetacijom, velikim maslinikom s jedne strane i čudesnim plavetnilom Jadrana koje možete vidjeti sa svih strana. U samostanu se nalazi i muzej u kojem možete saznati više o lokalnoj povijesti. Međutim, uzmite u obzir da ćete morati najaviti svoj dolazak. U svakom slučaju, ovo mjesto morate posjetiti ako se nalazite u Zadarskoj regiji. Nemojte zaboravite rezervirati termin unaprijed tijekom ljetnih mjeseci.

Explore

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

VODIČ PO PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

Smješteno u: Biogradska Rivijera

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nacionalni parkovi i Parkovi prirode

PET NAČINA DA DOŽIVITE PLANINE ZADARSKE REGIJE

Smješteno u: Rivijera Paklenica

alt

Top

Priroda i pustolovine , Nautika

NAJBOLJI AVANTURISTIČKI OBILASCI ZADARSKIH OTOKA

Smješteno u: Otoci

Istražite više

Hrana i piće

RAZVIJANA I USAVRŠENA KROZ STOLJEĆA

Hrana i piće

Saznajte više