Zážitek pro labužníky

Plodovi mora

Zadarska je županija, kad je riječ o gastronomiji, tipičan predstavnik Dalmacije i Mediterana, najzdravije kuhinje na svijetu uvrštene u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. I u Zadarskoj županiji kao i na cijelom Mediteranu, riba, vino i maslinovo ulje čine "sveto trojstvo" prehrane. 

Jeste li znali da Zadarska županija pokriva čak petinu hrvatske obale što je čini najrazvedenijom obalom na Jadranu. Mnoga mjesta smještena u uvalama stoljećima već čuvaju ribarske brodice. Ta tradicija traje i danas jer Zadarska županija u svom ekološki sigurnom okruženju drži više od tri četvrtine hrvatske proizvodnje ribe. Tuna tu ima vodeću ulogu jer se tuna koja se uzgaja u hrvatskom dijelu Jadranskog mora smatra visoko-kvalitetnim proizvodom, osobito u Japanu. Tko zna bolje od Japanaca kvalitetu jela od ribe, zar ne? Postoji čak i festival u Zadru koji slavi tu vezu - Tuna, Sushi & Wine festival!

Ukusnih jela s plodovima mora na ovom području ne manjka, od onih najjednostavnijih, spremljenih na lešo do onih zahtjevnijih koja traže više iskustva i vještine u pripremanju.  

Maja Danica pečanić

Roman Martin

Istinskim sladokuscima preporučamo crni rižot od sipe, deliciju koja u sebi nosi sve čarobne okuse mora i izazov je svakom ljubitelju morske hrane.

Novigrad Mussels

Nadaleko poznate izvrsne Novigradske dagnje probajte na buzaru, u umaku punom slasti i karakterističnog mirisa koji trenutačno izaziva glad i poziva za stol. Buzara je također način na koji se spremaju škampi, jelo koje predstavlja vrhunski gastronomski doživljaj i festival za sva osjetila.  

Ljubitelji pržene hrane svakako trebaju probati prženu sitnu plavu ribu ili jadransku lignju, najukusnijeg i najtraženijeg glavonošca. Ništa manje tražena hobotnica najčešće se jede odnosno priprema na salatu ili pod pekom.   

Jedno od obožavanih morskih jela u Zadarskoj županiji je brudet, jelo od više vrsta ribe koje se sprema na stotine načina no zasigurno je najpoznatiji kaljski brudet koji se kuha isključivo od ugora i s krumpirima i to na otvorenoj živoj vatri. Natjecanje u kuhanju kaljskog brudeta, održava se u najribarskijem mjestu na Jadranu, Kali na otoku Ugljanu, u okviru tradicionalne manifestacije Kualjske ribarske noći – Tunuara koja slavi ribarstvo i život uz more. 

Maja Danica Pečanić

I na kraju, ponesite djelić mora i morske hrane sa sobom kući, slani i marinirani inćuni i srdele izvrsno su predjelo i prethodnica čaši dobrog vina, a najviše pašu u dobrom društvu.   

Istražite više

Vinska ruta

Vinogradi se ovdje uzgajaju više od 3000 godina. 

Vinska ruta

Saznajte više
Sol

Što je obrok bez soli?

Sol

Saznajte više