Zadarska torta je sočan kolač od badema, naranči i maraskina, preliven čokoladnom glazurom. Ovaj kolač savršeno spaja mediteranske okuse i tradiciju.
Ingredients:
8 domaćih jaja
4 veće domaće nešpricane naranče
30 dag na komadiće izrezanih badema (ne mljevenih)
šalica šećera (cukra) = oko 15 dag
2 žlice maraskina
2 veće šalice (oko ½ l) slatkog vrhnja
½ kg čokolade za kuhanje
Preparation:
Naranče izrezati na manje komadiće i vrlo kratko prokuhati u malo vode. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. U dubljoj posudi dobro istući (ili izmiksati) žumanjke i šećer, dodati bademe (mendule), prokuhane naranče i maraskino te sve izmiješati. Dodati bjelanjke i lagano sve umiješati. Pripremljenu smjesu uliti u okrugli namašćen kalup za tortu i peći u pećnici oko jedan sat na 150 stupnjeva. Glazura: Ispečenu tortu preliti sa čokoladnom glazurom koju sami pripremimo od tamnog kakaa ili u slatkom vrhnju rastopimo čokoladu za kuhanje.
ZADARSKA ŽUPANIJA
Recepti
Istražite više
Istražite najljepše ture i uživajte u raznim aktivnostima i atrakcijama koje pružaju stručnjaci zadarske regije.
Otkrijte parkove, otoke, planine ... Upijte bogatu povijest i kulturu, ljepotu kristalno čistog mora, nevjerojatne zalaske sunca ... i još mnogo toga!