Sipa sa slanutkom je rustikalno jelo puno dubokih okusa, obogaćeno začinskim biljem i crnim vinom. Spoj mora i zemlje stvara jedinstvenu gastronomsku priču.
Sastojci:
1 kg sipa
2 šalice prethodno skuhanoga slanutka (čičvarde)
2 glavice luka (kapule)
½ dcl maslinova ulja
3 režnja češnjaka (luka)
2 isjeckane rajčice
crnilo od sipe
oko ½ l vode i 2 dcl vode u kojoj se kuhao slanutak
2 dcl crnog vina i 2 žlice prošeka
grančica ružmarina
prstohvati kosane kadulje i lista celera
1 žličica kosanog peršina
sol i papar po potrebi
Priprema:
Sipu očistiti, izvaditi vrećicu s crnilom i izrezati ju na rezance. Na maslinovom ulju popržiti sitno narezani luk (kapulu), dodati očišćenu i narezanu sipu te pirjati dok ne omekša. Dodati na listiće rezani češnjak (luk), potom očišćenu i na komadiće narezanu rajčicu te sve zaliti vodom i crnim vinom. Kad vino malo ispari dodati crnilo od sipe, prošek i začinsko bilje (ružmarin, kadulju, celer, peršin), sol i papar. Kuhati dok sipa potpuno ne omekša te pred kraj dodati prethodno dobro skuhani slanutak i malo vode u kojem se kuhao
ZADARSKA ŽUPANIJA
Recepti
Istražite više
Istražite najljepše ture i uživajte u raznim aktivnostima i atrakcijama koje pružaju stručnjaci zadarske regije.
Otkrijte parkove, otoke, planine ... Upijte bogatu povijest i kulturu, ljepotu kristalno čistog mora, nevjerojatne zalaske sunca ... i još mnogo toga!