MUSSELS BUZARA

Dagnje na buzaru klasično su dalmatinsko jelo u kojem se školjke kuhaju u maslinovom ulju, vinu, češnjaku i peršinu. Recept je jednostavan, ali daje bogat i autentičan okus mora, a osobito je cijenjena novigradska dagnja.

Sastojci:

3 kg dagnji
2 dl bijelog vina
3 režnja češnjaka (luka) 
1 dl maslinovog ulja
peršin (petersimul) 

Priprema:

Dagnjama očistiti ljušture od obraštaja i ostale nečisti te skinuti brke i isprati u moru ili hladnoj vodi i pustiti da se more iz njih isciiedi. U veću plitku zdjelu uliti maslinovo ulje te na laganoj vatri kratko popržiti sitno narezani češnjak i dodati mu nasjeckani peršin. Dodati dagnje, poklopiti i nekoliko puta protresti. Ne treba naravno soliti jer dagnje u šug puste slano more. Kad se dagnje počnu otvarati dodati vino, pretresti i pustiti par minuta dok buzara ne provrije. Potom ugasiti vatru, poklopiti, pustiti da malo odstoji.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Recepti

Istražite više