Frite su male pržene kuglice od dizanog tijesta s grožđicama i limunovom koricom. Najčešće se pripremaju za blagdane i posipaju šećerom.
Sastojci:
3 šalice bijeloga brašna (koliko treba)
mlaka (do topla) voda (koliko treba
1 kockica kvasa (može i suhi)
naribana korica jednog domaćeg limuna
10 dag grožđica (može i narezane suhe smokve)
pola šalice šećera
žličica soli
mast za prženje (može i na ulju)
Priprema:
U posudu s okruglim dnom uliti toplu vodu, sol, šećer (može dodatno i vanili šećer), kvasac i naribanu koricu od limuna. Dodavati brašno i kuhačom izraditi tijesto srednje gustoće (rjeđe nego za kruh, gušće nego za palačinke) pa dodati grožđice i ostavite da odstoji pola sata na toplom. Žlicom oblikovati tijesto u kuglice i polagati u duboko vruće ulje (ili mast) dok frite ne zažute sa svih strana te slagati na papir da se masnoća ocijedi. Uvaljati u kristalni šećer (grezi).
ZADARSKA ŽUPANIJA
Recepti
Istražite više