FRITE (FRITULE)

Frite su male pržene kuglice od dizanog tijesta s grožđicama i limunovom koricom. Najčešće se pripremaju za blagdane i posipaju šećerom.

Sastojci:

3 šalice bijeloga brašna (koliko treba) 
mlaka (do topla) voda (koliko treba
1 kockica kvasa (može i suhi) 
naribana korica jednog domaćeg limuna 
10 dag grožđica (može i narezane suhe smokve) 
pola šalice šećera
žličica soli 
mast za prženje (može i na ulju)

Priprema:

U posudu s okruglim dnom uliti toplu vodu, sol, šećer (može dodatno i vanili šećer), kvasac i naribanu koricu od limuna. Dodavati brašno i kuhačom izraditi tijesto srednje gustoće (rjeđe nego za kruh, gušće nego za palačinke) pa dodati grožđice i ostavite da odstoji pola sata na toplom. Žlicom oblikovati tijesto u kuglice i polagati u duboko vruće ulje (ili mast) dok frite ne zažute sa svih strana te slagati na papir da se masnoća ocijedi. Uvaljati u kristalni šećer (grezi).

ZADARSKA ŽUPANIJA

Recepti

Istražite više