Praznik za okusne pupoljke

Plodovi mora

Zadarska je županija, kad je riječ o gastronomiji, tipičan predstavnik Dalmacije i Mediterana, najzdravije kuhinje na svijetu uvrštene u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. I u Zadarskoj županiji kao i na cijelom Mediteranu, riba, vino i maslinovo ulje čine "sveto trojstvo" prehrane. 

Jeste li znali da Zadarska županija pokriva čak petinu hrvatske obale što je čini najrazvedenijom obalom na Jadranu. Mnoga mjesta smještena u uvalama stoljećima već čuvaju ribarske brodice. Ta tradicija traje i danas jer Zadarska županija u svom ekološki sigurnom okruženju drži više od tri četvrtine hrvatske proizvodnje ribe. Tuna tu ima vodeću ulogu jer se tuna koja se uzgaja u hrvatskom dijelu Jadranskog mora smatra visoko-kvalitetnim proizvodom, osobito u Japanu. Tko zna bolje od Japanaca kvalitetu jela od ribe, zar ne? Postoji čak i festival u Zadru koji slavi tu vezu - Tuna, Sushi & Wine festival!

Ukusnih jela s plodovima mora na ovom području ne manjka, od onih najjednostavnijih, spremljenih na lešo do onih zahtjevnijih koja traže više iskustva i vještine u pripremanju.  

Roman

Maja Danica pečanić

Istinskim sladokuscima preporučamo crni rižot od sipe, deliciju koja u sebi nosi sve čarobne okuse mora i izazov je svakom ljubitelju morske hrane.

Mussels Novigrad

Nadaleko poznate izvrsne Novigradske dagnje probajte na buzaru, u umaku punom slasti i karakterističnog mirisa koji trenutačno izaziva glad i poziva za stol. Buzara je također način na koji se spremaju škampi, jelo koje predstavlja vrhunski gastronomski doživljaj i festival za sva osjetila.  

Ljubitelji pržene hrane svakako trebaju probati prženu sitnu plavu ribu ili jadransku lignju, najukusnijeg i najtraženijeg glavonošca. Ništa manje tražena hobotnica najčešće se jede odnosno priprema na salatu ili pod pekom.   

Jedno od obožavanih morskih jela u Zadarskoj županiji je brudet, jelo od više vrsta ribe koje se sprema na stotine načina no zasigurno je najpoznatiji kaljski brudet koji se kuha isključivo od ugora i s krumpirima i to na otvorenoj živoj vatri. Natjecanje u kuhanju kaljskog brudeta, održava se u najribarskijem mjestu na Jadranu, Kali na otoku Ugljanu, u okviru tradicionalne manifestacije Kualjske ribarske noći – Tunuara koja slavi ribarstvo i život uz more. 

Maja Danica Pečanić

I na kraju, ponesite djelić mora i morske hrane sa sobom kući, slani i marinirani inćuni i srdele izvrsno su predjelo i prethodnica čaši dobrog vina, a najviše pašu u dobrom društvu.   

Photo: CNTB by Maja Danica Pečanić, Roman Martin

Istražite više

Vinska ruta

Vinogradi se ovdje uzgajaju više od 3000 godina. 

Vinska ruta

Saznajte više
Sol

Što je obrok bez soli?

Sol

Saznajte više