Svetkovina Gospe od Zečeva

Homepage
 • Događanja
 • Lokacija RIVIJERA NIN
  Datum Aug 5, 2020
  Ime: Župni ured Nin
  Telefon 023/264-162
  E-mail [email protected]

  * Zadar Region Tourist Board is not responsible for any meanwhile changes done by the organizer following the publication, so feel free to follow the link to find out current information

  U Ninu - najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu, koji je već od 7. stoljeća bio hrvatsko vjersko i kulturno središte, svetkovina Gospe od Zečeva jedna je od najstarijih tradicija koja slavi Majku Božju, a proteže se punih pet stoljeća. 

  Davne 1516. na malom otočiću Zečevu koji se nalazi u ninskom arhipelagu, prema legendi se udovici Jeleni Grubišić ukazala Gospa u više navrata noseći poruke za narod. Jelena zbog straha nije nikome htjela reći za ukazanje. Ona je tražila potvrdu Gospe i otišla moliti pred njezin kip. U tom je trenu Gospin kip proplakao i tad je pastirica Jelena svima ispričala svoju priču o ukazanju i prenijela poruke za narod. Brojna svjedočanstva vidjelaca tog ukazanja navela su biskupa Jurja Divnića da utemelji blagdan Gospe od Zečeva koji se obilježava ponedjeljkom prije blagdana Uzašašća.