Isplovite iz Zadra

3 OTOKA KAMO POBJEĆI OD GUŽVE

Homepage Doživljaji Nautika
 • 3 OTOKA KAMO POBJEĆI OD GUŽVE
 • Zadarska je regija blagoslovljena kilometrima i kilometrima mediteranskog raja poznatog kao Jadransko more. Tri stotine otoka, otočića i hridi čini zadarski arhipelag, mješavinu naseljenih i nenaseljenih otoka gdje svaki otok nudi nešto drugačije.

  S toliko otoka, uvala i grebena za istraživanje, ne čudi da postoji i puno načina na koje možete doživjeti to naše nautičko dvorište. Budući da je većina otoka nenaseljena, postoji bezbroj mogućnosti da pronađete samoću - i svoje vlastito mjesto za sidrenje i plivanje.

  Iz svake od naših 10 vrhunskih marina možete istražiti regiju, ali u ponudi su i svakodnevni trajekti, jedriličarske škole, najam jedrilica, motornih čamaca, katamarana, pa čak i malih čamaca.

  Za sve koji nemaju dovoljno vremena, ili imaju veliki popis za istraživanje, nautički jednodnevni izleti su vrhunski način uživanja u otocima, razgledavanju lokalnih znamenitosti i, naravno, isprobavanju domaće kuhinje. Popularni nautički izleti iz Zadra uključuju otoke: Dugi Otok, Ugljan, Pašman, Silbu, Molat, Olib, Premudu, Iž.

  Ako međutim, imate dovoljno vremena i želite obići više otoka, te se okušati u sportovima na vodi, onda je višednevna avantura pravi odabir za vas. Možete kombinirati otoke i mjesta uz obalu ili uživati u noćima na moru -  naravno, ograničenja nema!

  Evo tri prijedloga kamo pobjeći od gužve ovog ljeta:

  Dugi otok 

  Jedan od najpopularnijih jednodnevnih izleta - i definitivno jedan od najljepših je izlet u Park prirode Telašćica. Ovaj park prirode nalazi se na Dugom otoku, zaštićen je od 1988. godine da bi se njegova vrlo bogata flora i fauna, a i geološki fenomeni sačuvali za buduće generacije.

  Znat ćete da ste tamo stigli kada vas dočeka 200-metarska litica koja još 90 metara duboko uranja u Jadran. Park prirode Telašćica obuhvaća i 13 malih otočića nanizanih oko Dugog otoka, a do Parka se iz Zadra može doći gliserom koji prima do 7 osoba ili pak jedrilicom, kojom ćete provesti cijelo jutro jedreći do otoka.

  Telašćica Nature Park

  Napuštajući Zadarski kanal putovat ćete prema prolazu Mali Ždrelac koji povezuje otoke Pašman i Ugljan, te tada svakako pripremite svoj fotoaparat.   

  Ne propustite kratko prošetati do poznatog slanog jezera Mir nedaleko kojeg se pruža fascinantan pogled sa Stijena na otvoreno more!

  Silba

  Dublje u zadarskom arhipelagu naći ćete otok Silbu, koji nije samo jedan od najmanjih naseljenih otoka u Hrvatskoj, već je i jedan od rijetkih otoka bez automobila! Površina Silbe iznosi oko 15 km2 i dug je samo 8,5 km - što olakšava obilazak pješice i biciklom.

  Silba Island

  Silba je prekrasno mjesto za boravak od nekoliko dana ili višednevno jedrenje, najbolje u kombinaciji s drugim otocima na tom području poput Oliba, Premude i Molata. Ako samo želite otići na jedan dan, iz Zadra kreće nekoliko privatnih brodara, kao i vrlo povoljan trajekt.

  Otok je bogat pješčanim i šljunčanim plažama, a s obzirom na to da nema hotela, stvarno možete osjetiti lagani otočki život. No, opustite se na otočki način u privatnom smještaju, a ako vam zatreba tamo ima i pošta, nekoliko trgovina i naravno, više kafića i restorana. Sve što trebate učiniti je spakirati svoje kupaće rekvizite i šešir!Silba island

  Molat

  Otok Molat prvi je puta naseljen u 7. stoljeću, a nekoć je, za vrijeme mletačke vladavine bio važna luka. Danas je poznatiji po brojnim osamljenim plažama na kojima doista možete pronaći mjesto samo za sebe. Do Molata je jednostavno doći trajektom iz Zadra, ili kao dio privatne ture za jednodnevni izlet.

  Mladen Radolović Mrlja

  Ljubitelji knjiga trebali bi se uputiti u središte otoka i posjetiti knjižnicu. Otok se može pohvaliti s više od 600o knjiga - što je daleko više knjiga nego stanovnika!

  Ljubitelji kave predlažu ispijanje na središnjem trgu u Molatu, Trzno, zajedno s mještanima, a možete šetati i novouređenom rivom. Popodne provedite ležeći pod stablom čitajući knjigu u pauzu između kupanja u azurnom moru.

  Zamolite svog skipera da vas odvede do njegove omiljene skrivene uvale i doživite uistinu jedinstveno iskustvo ili pak nađite na ovoj karti (link) i odaberite svoju.