Praznik za okusne pupoljke

Karakteristična kuhinja

Homepage Doživljaji Hrana i piće
 • Karakteristična kuhinja
 • Kuhinja regije pruža sve što vam srce poželi, a osobitosti su joj jednostavnost pripreme i harmonija biranih okusa!

  Teško je dobiti bogatstvo okusa koristeći se osnovnim sastojcima, no prirodni uvjeti ove regije uvelike olakšavaju jednostavnost koju traži priprema domaće hrane. Vjetar koji štiti masline, ali udara grmlje aromatičnih biljaka i pokriva ih morskom solju, more koje gura sol na obalu kako bi ga čovjek mogao prikupiti te sunce koje ih i suši i hrani - to su izvori koji njeguju sav život na ovom području. Blizina naselja i raznolikost okoliša omogućuju spajanje kontinentalne i mediteranske kuhinje, uz jednostavan pristup svježoj morskoj hrani, zrelom voću i povrću, prepoznatljivim mliječnim proizvodima i sočnom mesu.

  Saznajte o lokalnoj hrani i ritualima na svakom koraku vašeg prolaska kroz Zadar - od šarenih tržnica, svježih mediteranskih sastojaka, lokalnih jela i druženja na kavi koja traju satima. Živahni osjećaj zadarske jezgre, sa svojim restoranima, barovima, kafićima i pekarama, čine boravak ovdje jednim od najdojmljivijih stvari. Kad osjetite potrebu za odmorom, svratite do tradicionalne "konobe" - restorana u stilu trattorije, u kojem se nalaze lokalne delicije. Nakon toga, ponašajte se kao lokalni ljudi: pronađite svoje omiljeno mjesto i iskusite osjećaj ispijanja kave koji je manje navika i više sveti ritual. Uživaju ga piti satima. Probajte ukusnu, svježu mediteransku domaću hranu, kušajte neka od izvrsnih regionalnih vina ili pronađite najbolji sladoled u gradu. Bez obzira što radite, samo upijte tu veselu atmosferu.

  Šokol s Ninske rivijere, pršut iz Vinjerca, janjetina i sir s Paga, kozje meso iz Bukovice, tuna s Ugljana, dagnje iz Novigrada, višnja maraska i još mnogo toga vas čeka. Bon appétit!

  Iako je obala poznata po svojim morskim specijalitetima, ne želite propustiti ovu tradicionalnu mesnu delikatesu! Šokol je tradicionalna sušena mesna kobasica od svinjskog mesa, soli i začina. No ono što mu daje svoj poseban prepoznatljiv okus jest poseban aromatični vjetar koji puše sa sjevera - bura. Važno je spomenuti tajni sastojak koji lokalno stanovništvo prenosi s generacije u generaciju bez pisanog traga. Svaka obitelj ima svoj način izvođenja šokola i zato je najbolji način da se uvide i kušaju razlike na Nininom festivalu Šokolijade koji se održava u srpnju od 2003. godine.

  food

  Hrana koja se pridružuje svakom top listi o hrvatskoj hrani nesumnjivo je - peka. Peka je više od samo hrane - to je način pripreme hrane. Da biste ju pripremili potrebna vam je kupola u obliku zvona od terakote ili čelični poklopac koji ispod nje zagrijavate i palite drvo. Zatim hranu koju želite kuhati stavite u okrugli pladanj ispod peke i stavite žeruljicu na vrh peke koja zatim kuha vašu hranu. Najbolji dio? Možete kuhati gotovo sve. Dva najvažnija sastojka su strpljenje, jer postupak traje nekoliko sati, i ljubav!

  food

  Smokve - ili ih volite ili mrzite. Možete uživati ​​u različitim sortama smokava tijekom cijelog ljeta u Hrvatskoj, ali ako ste pravi obožavatelj, doći ćete u rujnu u Zadar. To je vrijeme u kojem se održava tradicionalni Festival smokve. Smokve su imale veliki povratak u posljednjih nekoliko godina kada su ih poznati kuhari uveli u nove, moderne kombinacije. Od tada su dio gastronomske ponude Zadra.

  food

  Istražite više

  Sir i janjetina

  Ovce i janjetina odlično se slažu

  Sir i janjetina

  Saznajte više