Narodni muzej Zadar

Narodni muzej Zadar kompleksni je opći muzej osnovan u prosincu 1962. spajanjem četiriju samostalnih muzejsko-galerijskih institucija koje su danas odjeli Muzeja: Etnološki i Prirodoslovni odjel, Muzej grada Zadra i Galerija umjetnina.

Prirodoslovni odjel sljednik je najstarijega prirodoslovnog muzeja na našim prostorima, nastao 1905. g. Svoj stručni rad temelji na prikupljanju, istraživanju i izlaganju flore i faune širega zadarskog područja. Svoj fundus popunjava terenskim prikupljanjem te otkupima i donacijama, a izložbama prezentira različite teme iz ekologije i zaštićenih područja. Smješten je u kompleksu Providurove palače.

Etnografski je odjel osnovan 1945. g., a za javnost je otvoren 1950. u Gradskoj straži. Osim svog osnovnoga muzejskog poslanja, koje ostvaruje skupljanjem, čuvanjem i istraživanjem tradicijske baštine dinarskoga i jadranskoga kulturnog kruga, cilj Odjela je različitim muzejskim aktivnostima (izložbama, radionicama) postati aktivnim promotorom tradicijskog identiteta zadarske regije.
Galerija umjetnina prva je javna galerijska ustanova u Zadru, osnovana 1948. g. u dijelu Providurove palače. Primarna joj je zadaća izlagačka djelatnost, kojom sustavno prati razvoj hrvatske i zadarske likovne scene. Zaštitni su joj znakovi međunarodni triennale fotografije "Čovjek i more" te trijenale slikarstva "Plavi salon".

Odjel Muzej grada Zadra nastao je 1960. g. radi prikupljanja, čuvanja i prezentacije kulturno-povijesne baštine grada od 12. st. do suvremenog doba.

Festival smokava
Cilj festivala smokava je vratiti smokvu na pijedestal kraljice voća, probuditi svijest ljudi o njezinoj nutricionističkoj vrijednosti i značaju, potaknuti ugostitelje da je uvrste ... < saznajte više >
Zadar - Ryanairova baza
Najveći europski niskotarifni avio prijevoznik Ryanair izabrao je Zadar za svoju 54. bazu u svijetu, a prvu u Hrvatskoj. < saznajte više >
NIN JE DOBITNIK NAGRADE EDEN-EUROPSKE DE ...
Grad Nin dobitnik je nagrade EDEN nagrade zadestinaciju izvrsnosti. < saznajte više >
Zadarska regija
Prirodnim položajem na spoju geografski različitih regija, lako dostupno i atraktivno odredište, morem, kopnom ili zrakom. < saznajte više >
 
Copyright © 2009. TZ Zadarska županija. Sva prava pridržana. web design by iDEA studio