Home > Kamo otići > Atrakcije > SICU Zlato i srebro Zadra

SICU Zlato i srebro Zadra

SICU Zlato i srebro Zadra Pažljivi štovatelj će u prostoru Stalne izložbe crkvene umjetnosti otkriti puno više od zlata i srebra – otkrit će Zlato i srebro Zadra.

Pažljivi štovatelj će u prostoru Stalne izložbe crkvene umjetnosti otkriti puno više od zlata i srebra – otkrit će Zlato i srebro Zadra. Iza naziva krije se blago zadarske povijesti neraskidivo vezano uz benediktinke Sv. Marije, njegovih čuvarica, u čijem je kompleksu smješteno. Od doba Bizanta i rađanja hrvatske države nadomak Zadra, neraskidiva je veza s benediktinskim redom. U dramatičnim danima savezničkog bombardiranja 1943., benediktinke u velikoj tajnosti smještaju  stoljećima čuvano blago u duboku rupu ispod zvonika koju su same iskopale i pohranjuju ga “u zemlju kojoj je i pripadalo”.

Benediktinke ga čuvaju i danas i pokazuju posjetiteljima. Ono priča o veličini i ponosu, stradanju i patnji, ljubavi i vjernosti, vještini i kulturi, značenju i bogatstvu Zadra kroz povijest. Relikvijar u obliku križa s kraja sedmog i početka osmog stoljeća, za kojeg se pogrešno navodi da je pripadao opatici Čiki, a za Zadrane će uvijek i ostati Čikin križić, malen je i bez dragulja, ali Zadranima najvrjedniji. U relikvijare i kaleže, skulpture, slike i vezove utkane su radosti i nade, strpljenje, patnja i vjera burnih razdoblja prošlosti ovog kraja.