Home > Kamo otići > Atrakcije > Zadar je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine!

Zadar je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine!

Zadar je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine! Zadru potvrđena univerzalna spomenička vrijednost

 

Ukoliko već niste, vrijeme je da posjetite Zadar jer odnedavno za to postoji još jedan značajan razlog. Naime, Zadar kao grad spomenik iznimno bogate povijesti i vrlo vrijedne kulturne baštine, čije središte čini stara gradska jezgra smještena na poluotoku i okružena povijesnim zidinama, od srpnja 2017. je na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a!

Upravo su zadarski gradski bedemi u dužini od tri kilometra koje je u 16. stoljeću podigla Mletačka republika za obranu od Turaka kao dio obrambenog sustava koji omeđuje zadarski poluotok, Zadru priskrbili zaštitu UNESCO-a. Tako je Zadru, riznici prepunoj arheološkog i spomeničkog blaga od antičkog, rimskog i srednjovjekovnog doba, te renesanse, potvrđena univerzalna spomenička vrijednost.

Rimski forum, katedrala i zvonik Sv. Stošije, zvonik i crkva sv. Marije sa samostanskim kompleksom kao i ostali sakralni objekti, brojne palače i trgovi, ali i muzeji i izložbe, te čuvena glavna ulica Kalelarga, samo su neke od znamenitosti ovog tisućljetnog grada živahne i životne atmosfere. U građevnom sklopu crkve i samostana sv. Marije 1972. godine formiran je reprezentativni postav – Stalna izložba crkvene umjetnosti, jedna od najvrjednijih izložbi u Hrvatskoj, popularno nazvana “Zlato i srebro Zadra“ dok je Muzej antičkog stakla u Zadru jedinstvena kulturna institucija ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.

U novijem se dobu Zadar posebno diči svojim suvremenim arhitektonskim ostvarenjima, planetarno poznatim Morskim orguljama i Pozdravom Suncu smještenim na znamenitoj zadarskoj rivi, a koje privlače brojne posjetitelje posebno u vrijeme spektakularnog zalaska sunca koji je očarao i velikog Alfreda Hitchcocka.

Stoga posjetite Zadar koji će zasigurno očarati i vas!

 

Photo by Tim Ertl