Home > Kamo otići > Priroda i parkovi > Nacionalni park Paklenica & Nacionalni park Sjeverni Velebit

Nacionalni park Paklenica & Nacionalni park Sjeverni Velebit

Nacionalni park Paklenica & Nacionalni park Sjeverni Velebit Na području zadarske regije nalazi se Nacionalni park Paklenica, a sjevernije na Velebitu slijedi Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Na području zadarske regije nalazi se Nacionalni park Paklenica, a sjevernije na Velebitu slijedi Nacionalni park Sjeverni Velebit. Oba nacionalna parka, Paklenica i Sjeverni Velebit, posebno su izdvojeni i zaštićeni dijelovi unutar Parka prirode Velebit.

Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica obuhvaća područje prepoznatljivih kanjona Velike i Male Paklenice, okomito urezanih u južne padine planine Velebit. Sazdana od krša, Paklenica obiluje najrazličitijim stjenovitim «skulpturama» koje se izmjenjuju sa šumovitim udolinama i planinskim livadama. U njedrima skriva raskošno podzemlje ljepote kojega najbolje dočarava špilja Manita peć. Orhideje i ljiljani na zelenim proplancima, endemski zvončići na strmim stijenama, guste šume crnog bora te najrazličitije vrste leptira i ptica, tek su dio bogatog biljnog i životinjskog svijeta koji obitava na prostoru Parka.

Paklenica je i poznato europsko penjačko središte. Penjalište se nalazi na samom ulazu u kanjon Velike Paklenice gdje se stijene uzdižu i do 400m visine. Penjalište raspolaže s gotovo 400 penjačkih smjerova različitih težina i dužina, a sezona penjanja u Paklenici traje od ranog proljeća do kasne jeseni. Sve ljepote Paklenice moguće je doživjeti jedino pješačenjem, a upravo tome služi preko 150 km uređenih planinarskih staza. Posebnu draž ovom prostoru daje blizina obale koja omogućuje jedinstven doživljaj svih čari planine i mora na jednom mjestu.

www.np-paklenica.hr