Home > Što raditi > Eno-gastro > Eno-gastro

Eno-gastro

Zov najzdravije kuhinje na svijetu!

Zov ovdašnje kuhinje je zov Dalmacije i Mediterana, najzdravije kuhinje na svijetu uvrštene u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. Riba, vino i maslinovo ulje  čine “sveto trojstvo” mediteranske prehrane. Morski plodovi, svježe povrće, aromatično bilje i začini u udobnosti  tradicijskih konoba i taverni na moru.
Zaleđe tome dodaje mesne okuse s janjetinom, ovčjim i kozjim sirom, pršutom, a Velebit i Lika i svoje tradicijske specijalitete, krumpir, kupus, suho meso, divljač…
Likeri kojima su ovdašnje destilerije tijekom “belle epoque” opskrbljivali dvorove i metropole, i s maraschinom kao krunom, nude se i danas.
Paški sir, dalmatinski pršut, ninski šokol, slana srdela i marinirani inčun, rižoti i brudeti, roštilj, peka i ražanj ikone su ovdašnje kuhinje.
Gastronomski užitak možete započeti na tradicionalnoj gradskoj tržnici ili ribarnici u šarenilu boja i okusa. I da, ovdje ljudi još uvijek poštuju sezonu i pravo vrijeme za svaku hranu.

Saznajte više

Kamo otići?Što raditi?

Maraschino – omiljena kapljica vladara i vojskovođa

Originalni zadarski liker Maraschino poznat je diljem svijeta. Prepoznatljiv je po karakterističnom slatkom okusu i aromatičnom mirisu. Priprema se po tradicionalnoj recepturi koju su stvorili ljekarnici dominikanskog samostana početkom 16. stoljeća.
Maraschino je osvojio Napoleona Bonaparte i njegove vojskovođe (maršala Marmontea npr.) , a bio je nezaobilazan i na ruskom , francuskom, bečkom i talijanskom dvoru.
Maraschino se služi kao desertni liker ali i kao dodatak sladoledu, voćnim salatama itd. Ručno opletena boca maraschina je proglašena hrvatskim suvenirom i prava je uspomena koja se može ponijeti iz Zadra.

Okusi Paga

Specifičan okus i miris paškog sira i janjetine, nadaleko poznatih gurmanskih proizvoda otoka Paga, proizlazi iz specifičnog geo-položaja ovog prekrasnog otoka u zadarskoj regiji. Ovce i janjci pasu na otvorenom prostoru po brdskim pašnjacima koji obiluju aromatičnim biljkama zbog čestih bura izloženih posolici. Upravo zbog takve paše ovaca i paški sir i paška janjetina ima specifičnu i prepoznatljivu aromu.

Saznajte više

Kamo otići? Što raditi?

Tradicija vinarstva Ravnih kotara

Preko 2000 godina čovjek ovog kraja nalijeva vinovu lozu znojem i trudom, a ona mu vraća životom. Često se zbog toga kaže da vino teče žilama ovih ljudi. Loza iz koje se “rodi” vino prestala je odavno u ovom kraju biti samo poljodjelski proizvod. Od pamtivijeka vino se ovdje tretira kao “dar neba, suza matere zemlje i izvor života”. Posjetiti ovo područje, a ne vidjeti čuvene vinograde i nepcima ne priuštiti zadovoljstvo kušanja vrhunskih vina jednostavno je nemoguće. Kvalitetno tlo i blagotvorno dalmatinsko sunce stoljećima rađaju najznamenitija hrvatska vina. Provjerite saami zašto naši stari kažu: „ Kruh je za tilo, vino je za dušu“.

Saznajte više

Kamo otići? Što raditi?